Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.
Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.

Johan Candelin blir biskop i Myanmar

biskop.

Domkapitlet i Borgå har på Johan Candelins egen begäran återkallat hans prästrättigheter. – Jag kan inte vara präst i en kyrka och biskop i en annan, säger han. Biskop Bo-Göran Åstrand ser logiken i det ovanliga arrangemanget.

27.8.2020 kl. 11:55

Johan Candelin utnämns till biskop i den lutherska kyrkan i Myanmar. Utnämningen har varit på tapeten i ett år (KP skrev om det i mars i år). Nu är det officiellt; han har inte kvar sina prästrättigheter i Finlands evangelisk-lutherska kyrka och är assisterande biskop, jämsides med den lokala biskop Andrew, i Myanmar lutheran Church.

– Jag går från en av de rikaste kyrkorna i världen till en av de fattigaste, säger han.

Hur känns det att lämna den kyrka du alltid tillhört?

– Jag ser det mera som att jag går till något än från något. Gud är överraskningarnas gud. När jag gavs möjlighet att hjälpa människor som lever i krigsomständigheter och fruktansvärd nöd så vill jag naturligtvis hjälpa till.

– Det avgörande är att människor lider, inte vad människor i Finland tycker om det jag gör.

Biskop Bo-Göran Åstrand är glad över den öppna dialog Johan Candelin hela tiden fört med honom om sina planer.

Det är en mycket annorlunda lösning.

– Det är en mycket annorlunda lösning. Att någon får assisterande biskopsuppgifter är vi inte vana vid på våra breddgrader, säger Bo-Göran Åstrand.

– Jag vet hur han tänker och manövrerar, så det finns inga upprörda känslor här. Jag respekterar beslutet och ser logiken i det. Kontroversiellt skulle det ha varit om han hade behållit sina prästrättigheter i vår kyrka och varit assisterande biskop i en annan kyrka långt härifrån. Om man går över i en annan kyrkas tjänst hör det till att man har medlemskap i den kyrkan och i det här fallet biskopsrättigheter, tillägger Åstrand.

Johan Candelin kommer att bo kvar i Karleby och jobba utan lön.

– Att bo i Karleby är det bästa jag vet näst efter plättar. Så länge jag får bo här är jag glad, säger han.

Så fort coronaläget tillåter kommer jag att besöka Myanmar.

– Så fort coronaläget tillåter kommer jag att besöka Myanmar.

– Man kan kanske tycka att det är kontroversiellt att bo i Finland och tjäna en annan kyrka, men jag reagerar inte på det i och med att det ju är den kyrkan som kallat honom. Jag känner respekt för det och kan inte föreskriva vad en utländsk kyrka ska göra, konstaterar Bo-Göran Åstrand.

Candelin har bland annat varit sjömanspräst i Frankrike, präst i Svenska kyrkan, kaplan i Södra svenska församlingen i Helsingfors (numera Johannes församling) och kyrkoherde i Gamlakarleby församling. Biskopen säger att jobbet som Candelin gjort i Borgå stift kvarstår.

– Det är jag och många med mig tacksamma över.

Framtida samarbete ser biskopen som helt möjligt.

– Han reser inte långt och det kan finnas samarbete mellan oss framöver.

Samla in medel

Att Candelin bor kvar i Finland hänger också ihop med att han här enklast kan samla ihop ekonomiska medel för nödlidande.

– Jag kommer att ha tre huvudsakliga uppgifter för kyrkan i Myanmar: att samla in pengar för lön till präster och evangelister, jobba för kvinnoarbete, de har inte mat att ge till sina barn, och arbeta för en fredlig lösning av olika konflikter i Myanmar och på andra håll i världen.

Johan Candelin är ordförande i föreningen Martyrkyrkans vänner (MKV). Han och ytterligare en styrelsemedlem prövas i rätten i november på grund av oklarheter kring ett insamlingstillstånd (se KP 16/2020).

Du ville avvakta med biskopsutnämningen tills utredningen mot MKV klarnat, hur ser du på det nu?

– I och med att sjutton personer av nitton i MKV nu friats så spelar det ingen roll längre.

Han samlar inte in pengar via MKV på grund av utredningen samt frysta tillgångar.

– Men jag kan besöka församlingar som kan stöda kyrkan i Myanmar direkt.

Myanmar härjas svårt av inbördeskrig.

– Det pågår ett tiotal konflikter i landet, mellan centralregeringens trupper och ett tiotal stammar.

I den västra regionen där den lutherska kyrkan verkar pågår strider mellan landets regering och en väpnad grupp som heter Arakan army.

De ropar på hjälp.

– Bägge parterna hävdar att civilbefolkningen är på den andras sida, så de har hamnat mellan barken och trädet. Tio tusen har lämnat sina hem och bor i flyktingläger. De ropar på hjälp, och jag har försökt hjälpa dem sedan 2012.

Fredsförhandlingar med Farc-gerillan

Johan Candelin har jobbat som goodwill ambassadör för Evangeliska Världsalliansen med 160 miljoner medlemmar och har kontakter ute i världen som kan komma till nytta i arbetet i Myanmar.

– Mina närmsta rådgivare i det här arbetet är Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik, Estlands tidigare premiärminister Mart Laar och Hermann Gröhe som tidigare var generalsekreterare för partiet CDU i Tyskland.

Johan Candelin har erfarenheter från fredsförhandlingar mellan regeringen och Farc-gerillan i Colombia.

– Det ska bli intressant att se om vi kan använda oss av de erfarenheterna nu.

Candelins samarbetspartner inkallades till förhandlingarna som stagnerat i Havanna.

– Han var missionär och åkte dit med sin segelbåt. Han ordnade regelbundna träffar på sin båt, mellan regeringsrepresentanter och representanter från Farc-gerillan, och pratade mycket om förlåtelsens betydelse. De åt middagar, rökte cigarr och diskuterade. Jag var med ibland och understödde också ekonomiskt. Efter hundra träffar bad representanterna varandra om förlåtelse och undertecknade fredsavtalet.

– Valspråket jag har valt som biskop är: Väckelse och fred.

Ulrika Hansson



Den 13 augusti väljer församlingsmedlemmarna i Solf kyrkoherde.

Solf. Johan Kanckos och Camilla Svevar har sökt kyrkoherdetjänsten i Solf. De fick svara på några frågor om sig själva och sin syn på Solf och kyrkoherdejobbet. 31.5.2023 kl. 16:52
Kajsa Åbacka gillar att vara hjälpledare.

NÄRPES. Också i år är väskan packad och redo för lägerområdet Fridskär. – Det är en jättehärlig gemenskap, säger Kajsa Åbacka, som är hjälpledare i Närpes församling. 14.6.2023 kl. 16:49
– Det har varit så många unika händelser, till exempel före min första match med Jaro. Då blev jag uppmuntrad att dela med mig av min tro, säger David Carty.

VITTNESBÖRD. Han kom till Jakobstad för att göra målen som ska vinna matcherna för Jaro. Men för David Carty är det minst lika viktigt att vinna själar för Gud. 5.7.2023 kl. 19:00
Katarina Gäddnäs, Kent Danielsson och Mikael Kurkiala diskuterar helig dårskap i kyrkan på Hamnö, Kökar.

Franciskusfest. Franciskusfesten på Hamnö, Kökar, är sommarens förvandlande händelse, ett återkommande mirakel på världens vackraste plats. I år var temat ”Glädje, lek och helig dårskap”. När vi bryter upp säger vi: Nästa år på Kökar! 2.7.2023 kl. 13:50
Mikael Lindfelt kom till ÅA för att bli präst. Han blev rektor.

Åbo akademi. Var står den finlandssvenska akademiska teologin idag? Kyrkpressen har träffat ÅA:s rektor, teologen Mikael Lindfelt. På hösten för 36 år sedan började han vid akademin som gulnäbb från Karleby. 3.7.2023 kl. 10:00
Demonerna sliter i den hårt prövade bonden Henrik. Från vänster: Eva Hietanen, Andreas Hägglund, Roland Nylund, Johanna Liljeström Kontor, Maria Forsblom och Elias Kackur.

sommarteater. I juli framför Myrbergsteatern pjäsen ”Guds kvarnar mala”. – Det är en otrolig satsning som de frivilliga skådespelarna gör, säger Eva Hietanen. 7.7.2023 kl. 12:00
Då och då uppstår det djupa samtal, både med egna församlingsmedlemmar och turister, säger församlingsmästare Tove Holmström.

profilen. Tove Holmström är församlingsmästare i Ekenäs kyrka, som är mycket välbesökt om somrarna. – I juli brukar det ofta bli över 300 besök på en dag. 4.7.2023 kl. 12:00
Församlingen ansvarar för konfirmandernas säkerhet under lägren – men har också ett ansvar gentemot sin personal.

KONFIRMANDLÄGER. Nattvakter, tydliga överenskommelser med föräldrar, ett telefonnummer att ringa 24/7 om läget blir ohållbart – bland annat det här måste församlingar ta till för att garantera säkerheten vid konfirmandläger. – Vi måste fråga oss om ungdomarna är i "lägerskick", säger Helena Salenius vid Kyrkostyrelsen. 29.6.2023 kl. 17:47
Finska Missionssällskapet stöder bland annat miljöfostran i Tanzania med medel för utvecklingssamarbete.

FMS. "Det finns betydande nedskärningar i utvecklingssamarbetet i programmet, och vi är oroade över hur dessa kommer att påverka situationen för världens fattigaste." Det skriver FMS i ett pressmeddelande. 28.6.2023 kl. 13:55
Olyckan inträffade vid Honkiniemi lägergård.

olycka. En olycka inträffade i måndags i samband med Seinäjoki församlings barnläger. Olyckan skedde då ett barn simmade. Idag kom sorgebudet att barnet dött. 22.6.2023 kl. 14:55
De ukrainska kyrkornas ledare berättar om sina krigserfarenheter vid Europeiska kyrkokonferensens generalförsamling i Tallinn i juni 2023.

EUROPEISKA KYRKOKONFERENSEN. Rysslands anfallskrig och strävan efter rättvisa och hållbar fred blev ett av huvudtemana under mötet. 22.6.2023 kl. 11:28

EUROPEISKA KYRKOKONFERENSEN. Slotte är professor i religion och rätt vid Åbo Akademi och biträdande chef för spetsenheten för forskning i europeisk rätt, identitet och historia vid Helsingfors universitet. 22.6.2023 kl. 11:33
Nummer ett: Se kungarnas och drottningarnas Storkyrkan, nyrenoverad till sin färg från 1743.

STOCKHOLM. Med alla sevärdheter, affärer och restauranger i Stockholm är det lätt hänt att du går förbi kyrkorna. De är många, stora och gamla, men stig in. Många har en egen profil och en aktiv verksamhet. Kyrkpressen har sammanställt vad du bör se. Efter artikeln kan du ladda ner KP:s kyrkguide för Stockholm. 14.6.2023 kl. 14:00
Mari Parkkinen blir den tredje kvinnan i biskopskollegiet.

biskopar. I biskopskollegiet sitter i höst för första gången tre kvinnor som biskopar. Valet var överraskande jämnt. 16.6.2023 kl. 15:50
Ekumeniskt "olyckliga formuleringar" när präst bytte från Borgå stift till Metodistkyrkan.

ekumenik. Susanna Lönnqvist bytte och blev präst i Metodistkyrkan. Efter närmare ett år förklarade domkapitlet i Borgå stift nu hennes "prästämbete förlorat". 16.6.2023 kl. 15:18

Alla ska få samkönad kyrklig vigsel. Men prästerna frihet att välja bort dem.

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP. Kyrkan kan komma att få två syner på samkönat äktenskap inskrivna i kyrkoordningen. Beredningen till biskoparnas extra biskopsmöte på tisdag har blivit offentlig. 8.3.2024 kl. 14:21
Då du känner dig övergiven av Gud, då är du nära Jesus. Det konstaterar teologen Joanna Öland.

tvivel. I små stunder eller långa decennier av tvivel finns det något tröstande i frågan ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. Det finns flera tolkningar av dessa Jesus ord på korset. En av dem är att till och med Jesus tvivlade. 7.3.2024 kl. 18:23
Så här såg det ut när festdeltagarna stimmade utanför kyrkan ifjol.

KÖKAR. Sommarens Franciskusfest på Kökar är här snabbare än du tror – med föda för både kropp och själ. 12.3.2024 kl. 11:46
Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

KYRKOMÖTET. Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift. 4.3.2024 kl. 16:23
Emma Klingenbergs dröm är att berätta, sjunga – och kanske lära något vidare till andra också så småningom.

PERSONEN. Emma Klingenberg är aktuell med musikalen och monologen Katrina. – Min yrkesidentitet handlar mycket om kärleken till hantverket, berättelserna – och kärleken till sången. 5.3.2024 kl. 19:01