Biskop Bo-Göran Åstrand säger att det var en process för biskoparna att finna förtroendet att tala ärligt och öppet i äktenskapsfrågan.
Biskop Bo-Göran Åstrand säger att det var en process för biskoparna att finna förtroendet att tala ärligt och öppet i äktenskapsfrågan.

Biskoparna om äktenskapsdiskussion: Vi måste kunna leva tillsammans med olika uppfattningar

äktenskapssyn.

Att biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland inte når en gemensam syn i äktenskapsfrågan var inte förvånande. Som näst bästa alternativ kunde de flesta tänka sig en medelväg, som tillåter samkönade par att vigas.

7.8.2020 kl. 10:12

I maj 2018 förföll ett kyrkomötesinitiativ om att utvidga kyrkans äktenskapssyn. Istället bollades frågan om hur man kan föra en respektfull diskussion i äktenskapsfrågan – och uppgiften att utreda lösningar på den oenighet som råder inom kyrkan – till biskoparna.

Inför det nuvarande kyrkomötets första session nästa vecka har biskopsmötet sammanställt ett svar.

– Nog ska man säga att det här har varit en svår fråga, den har krävt många och ingående diskussioner i biskopskollegiet. Det var en process att finna förtroendet, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

Han satt i salen som kyrkomötesombud – och var med i den grupp som lämnat in initiativet om att bredda äktenskapsbegreppet – när ärendet skickades till biskopsmötet. Sedan blev han själv biskop.

– Det stod ju klart redan från början att en samsyn i biskopskollegiet när det gäller själva frågan kommer vi inte att hitta, säger Åstrand.

"Det var en process att finna förtroendet."


Viljan att hålla ihop kyrkan
är genomsyrande. Biskoparna konstaterar i svaret till kyrkomötet att en förutsättning för att hålla ihop kyrkan är att kunna acceptera och leva med att de olika synsätten finns. Biskoparna är också själva ett exempel på det här.

Åstrand märkte att det under vårens möten växte fram en atmosfär där var och en på riktigt kunde säga högt var de står.

– Tidigare har man varit mån om att biskoparna ska tala med en röst. Nu har vi kommit till en punkt där vi ärligt vågar säga: vi har inte samma syn i den här frågan. Och det säger vi öppet och utåt.

I det tiosidiga dokumentet beskrivs sex olika modeller för vigselpraxis – exempel på hur de tillämpats går att hitta i olika kristna kyrkor. Bland biskoparna finns det de som stöder ett könsneutralt äktenskap, medan andra vill hålla fast vid kyrkans nuvarande syn och praxis.

Ifall de av en eller annan orsak skulle tvingas till en kompromiss anser majoriteten det näst bästa alternativet vara en medelväg: att kyrkan håller fast vid äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna men också ger utrymme för att viga par av samma kön.

– Under vissa omständigheter är man beredda att acceptera den modell som ligger i mitten, så att säga. Det är där vi biskopar på något sätt möts, visserligen från olika håll, säger Åstrand.

Hurdana omständigheter det skulle vara kan han bara uttala sig om för egen räkning.

– Jag är beredd att mötas på mitten helt enkelt för att vi måste komma framåt. Läget är betänkligt låst i vår kyrka.

Med de spänningar som finns i fråga om kyrkans äktenskapssyn och vigselpraxis ökar hela tiden risken för att något ska ske som skadar möjligheten att hålla ihop kyrkan.

– Skulle vi inte komma vidare nu är vi i en återvändsgränd och tiden börjar rinna oss ur händerna.

"Jag är beredd att mötas på mitten helt enkelt för att vi måste komma framåt."


Tror du det här svaret från biskoparna kommer upplevas som tillfredsställande?

– Man ska se det som ett led i en längre process. Det här är inte ett slutgiltigt dokument, säger Åstrand.

Han ser med spänning fram emot mottagandet i kyrkomötet.

Samtidigt, vilket även konstateras i biskopsmötets dokument, ligger ett ärende hos Högsta förvaltningsdomstolen som kan få stora konsekvenser för kyrkan. Domstolen prövar ifall Uleåborgs domkapitel hade rätt att ingripa mot en präst som vigde par av samma kön. En del anser att det skulle vara lämpligt att vänta på domstolens beslut för att klargöra det juridiska läget.

Biskopsmötet ville ändå publicera sitt svar innan domstolens beslut kom. Biskop Åstrand hör till dem som anser att det är viktigt för kyrkans integritet att uttala sig utan att vara styrd av domstolens beslut.

Biskoparna hade även blivit ombedda att främja en respektfull diskussion. Svaret till kyrkomötet rymmer även en redogörelse för vad som kännetecknar respektfull diskussion och en uppmaning att följa de principerna på alla nivåer i kyrkan.

Borde inte det här vara självklart?

– Någon raketvetenskap är det ju inte. Det är sunt bondförnuft formulerat i några punkter. Men den som åhört eller läst vissa debatter kan ju se att en del av de här punkterna ganska fort glöms bort, säger Åstrand.

Han påpekar att han inte syftar på något visst åsiktsläger, och inte heller undantar biskoparna.

– Överlag är det så när man diskuterar frågor som har med övertygelse och liv att göra att det ibland finns en risk att tonen blir så hög att bondförnuftet flyger iväg.

Emelie Wikblad



(Foto: Liisa Mendelin)

laestadianism. De unga laestadianerna tampas med drogproblem och illamående. Det ska Richard Eklund ta itu med, som de svenska laestadianernas första anställda ungdomsarbetare. 16.6.2016 kl. 10:54

tjära. I Finland finns cirka 300 kyrkor och klockstaplar med spåntak som regelbundet behöver skyddas med tjärning. 13.6.2016 kl. 15:09

religionsundervisning. Delvis gemensam religionsundervisning får inledas i Helsingforsskolor i höst. Det beslöt Utbildningsnämndens svenska sektion vid sitt möte förra veckan. 13.6.2016 kl. 15:03

sibbo svenska församling. Enligt planerna ska den nya kyrkan i Söderkulla tas i bruk 2018. 13.6.2016 kl. 15:01
Kyrkomötet valde tidigare i vår vem som ska sitta i kyrkostyrelsens plenum. Åsa A Westerlund är ett av Borgå stifts kyrkomötesombud.

Åsa A Westerlund har valts till viceordförande i kyrkostyrelsens plenum. 9.6.2016 kl. 11:19

Östnyland. Det blir ingen ny stor kyrklig samfällighet i Borgånejden. Församlingarna i Askola och Mörskom fattade beslutet att fortsätta som självständiga församlingar, vilket satte punkt för förhandlingarna. 13.6.2016 kl. 15:00
Frida Malmström, Kajsa Lassila, Daniel Jakobsson och Walter Strandell lärde sig mycket av upptäcktsfärden i Londons kyrkliga liv.

matteus församling. I London fick Matteus församlings ungdomar utforska sin egen tro genom möten med andra kyrkor och religioner. 9.6.2016 kl. 11:33
Ju mer jobb jag har, desto mer ber jag, säger Birgitta Udd.

Ett drömjobb och bönesvar, säger Birgitta Udd, som ska koordinera husfolk på retreatgården Snoan. 8.6.2016 kl. 12:40

"Jag är en typisk semesterstressare som mår bäst i vardagliga rutiner och flippar ur när det blir ledigt. Hur ska jag tänka inför sommaren?" 1.6.2016 kl. 16:26

musik. Börje Särs har inte längre tid med ytligt prat eller klyschor. 1.6.2016 kl. 12:20

vägkyrkor. 265 kyrkor håller i sommar sina dörrar öppna i egenskap av vägkyrkor. Nytt för i år är en smidigare karttjänst. 31.5.2016 kl. 16:33
Benjamin Sandell, Carolina Lindström. Karl-Kristian Willis och Yvonne Terlinden.

Nya präster. Benjamin Sandell, Carolina Lindström. Karl-Kristian Willis och Yvonne Terlinden har ordinerats till prästämbetet i Borgå domkyrka. 30.5.2016 kl. 11:26
Sedan Nino Mick vann Sverigemästerskapet i Poetry Slam 2013 har hen kunnat försörja sig på estradpoesi. (Foto: Nadim Elazzeh)

transfrågor. Genom föreställningen Ninos ark ska poeten Nino Mick ta in transfrågor i kyrkorummet. Hen undrar om transpersoner alls ryms med i arken. 27.5.2016 kl. 15:38

Herrens bön. Nya stiftsfullmäktige uppmanar församlingarna att reflektera över hur de använder Herrens bön och gärna prioritera den ekumeniska formen av bönen. 27.5.2016 kl. 15:14
Stiftsfullmäktige samlades vid domkapitlet i Borgå.

Gun-Maj Näse tar plats i domkapitlet. 26.5.2016 kl. 12:50

Drumsö väster om stadskärnan i Helsingfors kan förlora kampen om kyrklig verksamhet på svenska.

Helsingfors. Renoveringar för över 11 miljoner faller tungt i nacken på Johannes församling i Helsingfors. Nu ska fastighetsreparationer allt tydligare tas ur samma kista som pengar till församlingarnas verksamhet och löner till personalen. 8.2.2022 kl. 15:03
Livet har lärt Eva Biaudet att det inte är farligt att misslyckas.

ETT GOTT RÃ…D. Var inte så sträng med dig själv. Kom ihåg att ha roligt också, skulle Eva Biaudet 
säga till Eva, 20 år.
 I serien "Ett gott råd" ger personer goda råd till sitt yngre jag. 3.2.2022 kl. 16:25
Hege-Elise och Martin Sandås är formellt utsända av Missionskyrkan i Finland och
Ungdom med uppgift i Norge. Men det är deras egen uppgift att skaffa understödjare för sin lön.

mission. Martin och Hege-Elise Sandås med sin familj flyttade till Aten samtidigt som den stora flyktingvågen 2015. Sedan dess har flyktingarna varit en del av deras arbete. 3.2.2022 kl. 09:26
Mikael Lindfelt är en i raden av många teologer som varit rektorer vid ÅA – den senaste var Gustav Björkstrand.

UTNÄMNING. Åbo Akademis styrelse har i dag valt professor, teologie doktor Mikael Lindfelt till ny rektor för Åbo Akademi. Han tillträder genast och är vald för en period fram till 31.7.2026. – Det känns överväldigande just nu, säger Lindfelt till KP. 2.2.2022 kl. 14:59
– Jag ville skriva för att skapa en dialog, där det inte finns en dialog idag, säger Patrick Tiainen.

Bok. Fem år efter att Patrick Tiainens tillvaro kraschade har han skrivit en bok om sin livkris. – Nu tänker jag att det viktigaste är att höra hemma hos sig själv. En viss brustenhet får jag fortsätta att leva med och vara redo att bära med mig resten av livet. 2.2.2022 kl. 10:30