Det är viktigt att skriftskolan ändå blir av, att inte allt inhiberas, säger församlingspastor Elefteria Apostolidou.
Under juni och juli samlas konfirmandgrupperna i Borgå för att få både närundervisning och uppgifter som görs på distans. Det är en intensiv vecka.
– Kyrkolagen förutsätter att de lär sig vissa saker, och vi måste se till att de får den här kunskapen. Men vi försöker få distansdagarna att också vara upplevelsebaserade, bland annat tack vare videor. Vi kan inte bara kasta kunskaper på dem, utan i stället uppmuntra dem till att söka kunskap och grubbla tillsammans.
Församlingsanställda gjorde en gallup bland konfirmander och hjälpledare på Instagram, om vilket upplägg de skulle gilla under distansundervisningsdagarna.
– Där fick vi ganska bra svar som visade vad de skulle vilja ha.
Borgå kommer att ha cirka 170 konfirmander i år, och fem olika grupper ska få sin undervisning på sommaren. Under undervisningsveckan samlas en del i domprostgården och en del i församlingshemmet.
– Ungdomarna samarbetar så bra och uppför sig jättefint. De tar det lugnt och har inte heller ifrågasatt avstånden vi måste ha på grund av coronan. De är jättefina konfirmander, säger Apostolidou.
På grund av coronaviruset finns flaskor med handdesinficeringsmedel utplacerade både här och där, inte fler än två ungdomar delar samma bord i matsalen och i lekar försöker man undvika närkontakt.
– Det är annorlunda, men det blir säkert bra. När man har erfarenhet och vet hur det kunde vara är det lätt att jämföra och fastna i det, men vi borde inte göra det för då går lätt något värdefullt förlorat.
Apostolidou har tidigare jobbat på finska. Det här är första skriftskolan hon håller i domkyrkoförsamlingen, och hennes första sommar som präst.
– Det känns spännande. Det här är verkligen något vi alla gör för allra första gången. Vi är i samma båt, och det är ganska tröstande. Vi får tillsammans upptäcka hur det blir och alla känslor är tillåtna.
Kortare läger i sommar
I månadsskiftet juli och augusti ordnas fem kortare konfirmandläger med tre nätter borta, på Emsalö och Pellinge. I relation till undervisningsveckan, som innebär många avbrott och endast en gemensam måltid om dagen, har läger sina föredelar.
– På läger delar man liv. Det är en bubbla där man kan fokusera på stunden. Det är gemenskap och att lära känna varandra. Jesus har lovat att vara med på ett särskilt sätt där två eller tre är samlade, den upplevelsen blir starkare under ett läger, säger Apostolidou.
Planeringsmötena inför skriftskolan har varit många och långa.
– Men nu är vi så här långt och nu vågar vi le!