Mattias Åhman i sitt rätta element, i köket.
Mattias Åhman i sitt rätta element, i köket.

Mattias Åhman ger allt för att vinna

Personligt.

Kocken Mattias Åhman är en tävlingsmänniska. Vad han än gör strävar han efter att bli bra på det. Nu satsar han på att fortsätta bygga upp restaurang Hejm som fått öppna igen.

4.6.2020 kl. 11:11

Han är fortfarande ung, 27 år, men har redan hunnit vinna tävlingen Årets kock i Finland 2017 och förverkliga en av sina drömmar, att öppna en restaurang i Vasa.

På restaurang Hejms hemsida beskriver sig Mattias Åhman därför skämtsamt som en glad föredetting. Han är bondpojken från Pensala i Nykarleby som komponerar och experimenterar med nya rätter baserade på vad säsongen har att erbjuda. Är han inte i köket så är han troligtvis på besök hos någon bonde och pratar om nya spännande råvaror.

– Så länge jag stått på egna ben har jag jobbat med de lokala producenterna, säger han.

Lokala råvaror är också grejen i Hejm där han är delägare tillsammans med Simon Selin och Mikael Björklund.

Varje dag står han i restaurangens kök.

– Jag tycker det märks på en restaurang om ägarna är med i driften. Då görs det mera med hjärta.

Att han skulle utbilda sig till kock stod klart för honom redan i högstadiet.

– Det är klart att yrkesvalet präglas av hemmet men jag tror att mitt matintresse kommer från tillvalsämnet huslig ekonomi på åttan i högstadiet. För mig var det lätt att välja utbildning efter högstadiet.

Även om kockyrket har sina avigsidor så har han inte ångrat sitt val.

– Jobbet i ett restaurangkök är fysiskt, jättestressigt och innebär långa dagar. Det är tufft, men jätteroligt. Vi som jobbar i restaurang blir som en familj. Man hänger med dem också på fritiden, för man jobbar ju medan andra har ledigt och tvärtom.

Mattias Åhman har haft som mål att öppna en restaurang i Vasa ända sedan han fick sin kockexamen. Vägen dit har gått via Åland, Göteborg och Helsingfors.

– I början av karriären är det väldigt viktigt att ha ett kontaktnät som hjälper en framåt. Efter militären skulle Micke (Mikael Björklund) öppna Smakbyn så jag flyttade till Åland och var med i startskedet där. Det var också min blivande fru Anna.

Efter ett och ett halvt år insåg att han att han måste vidare till en restaurang på högre nivå för att utvecklas.

– Via Mickes kontakter kom jag mig till Göteborg. Han var där i sina unga dagar och han hjälpte oss att få jobb på en bra krog.

I Göteborg jobbade Mattias Åhman på två olika Michelinkrogar. Under tiden där blev han Årets kock i Finland.

– Jag är en tävlingsmänniska och har alltid tyckt om att tävla. Det ska tävlas på alla plan. Jag har spelat fotboll och innebandy ända tills jag blev kock för det finns inte mycket tid till annat.

Man måste ge allt i tävlan

Redan under kockutbildningen började han tävla i matlagning. Den första tävlingen var i skolmästerskapet Taitaja. Sedan tävlade han i årets unga kock i Sverige, blev andra i nordiska mästerskapet och slutligen Årets kock. Därefter tävlade han i det finska kocklandslaget i VM i Luxemburg.

– Utan några små dumma misstag vi gjorde hade vi kunnat nå tredje plats. Sjätte plats är heller inte fy skam, även om det var en besvikelse.

Tävlingssuget finns fortfarande kvar även om han nu tagit paus från tävlandet.

– Det finns flera tävlingar, men bara de två mest prestigefyllda matlagningstävlingarna är intressanta: Global Chef Challenge och världsmästerskapet.

– Men det ska klaffa på det personliga planet innan man kan gör det. Under de två åren tävlingen varar jobbar man inte. Ekonomin och livet måste vara i skick och restaurangen ska rulla på av sig själv. Men man bygger ju på sitt namn så det är klart att det skulle betyda mycket att vara med.

Professionella kockar tävlar mot varandra på ett annan sätt än vad man ser på teve.

– Det handlar framför allt om att klara av tidspressen. Man måste också ha ett brinnande intresse för det tar jättemycket tid och energi. Ger man inte allt för att vinna går någon garanterat förbi.

Vad är viktigare, att vinna tävlingar eller att få en Michelinstjärna?
– Det är svårt att jämföra de två. Det är prestige i Michelinstjärnorna, men på ett annat sätt. En tävling är en tävling. Guide Michelin är en bedrift man byggt upp under många år då man levererat varje gång en inspektör varit på plats. Att få en stjärna är en jättestor bedrift, men gäller det att behålla stjärnan också.

Han tror inte att någon inspektör hittar Hejm.

– Vi ligger i lilla Vasa som är långt ifrån deras radar. Vi lagar heller inte den sortens mat.

Nu satsar han sin kraft och energi på att bygga upp Hejm.

– Vi fick en bra start, vilket är kul. Vi är jättenöjda och tacksamma med hur vi blivit emottagna av Vasa med omnejd. Vi hade mer eller mindre fullbokat i åtta månader. Vi trodde aldrig att på en så bra och jämn beläggning året om, till och med i januari och februari. Så kom coronan och över en helg svängde det från fullbokat till inga bokningar alls.

I likhet med alla andra restauranger övergick Hejm till take away-konceptet.

– Vi har haft bra drag på take away som täckt de stora hålen. Det får vi vara tacksamma över. Men pengen blir väldigt liten på en take away portion jämfört med normalt. Omsättningen minskade väldigt och hyran vi betalar för 300 kvadratmeter är inte anpassad för take away-verksamhet.

När restaurangen stängdes permitterades de anställda. Det fanns fortfarande en del jobb i köket men mindre i salen. I Hejms koncept ingår bordsservering, också under luncherna.

– Det var synd att vi måste stänga, men vi hade inga val.

Nu har restriktionerna lättat och de tolv anställda får återvända till jobbet.

– Jag hoppas på fullt ös i restauirangen inom ramen för de restriktioner som gäller. Vi får se hur det går.

De nya restriktionerna kan han leva med.

– De påverkar oss i allra högsta grad. Men de kunde ha varit hårdare. De kunde också ha varit lättare.

De nya restriktionerna innebär att bara hälften av de 110 kundplatserna inomhus kan utnyttjas.

– På terrassen utomhus får vi ha flera, men just nu har inte någon information om vad det säkra avståndet betyder i praktiken. Vi vet heller inte vem som ansvarar för att avståndet hålls.

Regeringen har fått kritik för alkoholförsäljningsförbudet mellan klockan 22 och 23. Hur påverkar det er?
– Inte så mycket för vi har ganska få sena gäster. Vi är nöjda med att det blev ända till 22.

Han funderar inte så mycket på Guds ledning i livet.

– Jag har fått en kristen uppväxt som jag är väldigt tacksam över. Så jo, jag är kristen.

Framtidsdrömmar har han ännu.

– Jag har många idéer för framtiden men vilken som är min nästa dröm har jag inte riktigt klart för mig. Jag vet hur mycket tävlandet kräver, möjligen vill jag göra det en gång till. Det är heller inget att sticka under stol med att jag vill öppna fler restauranger.

Mattias tips för hemmakocken

• Våga testa. Det är ingen katastrof om det inte blir bra första gången.

• Testa inte när du har matgäster. Då ska du tillreda något du är bekväm med och inte testa något nytt. När man har gäster handlar det inte bara om maten, utan man ska ju ha trevligt också. Varför då ta stress över en maträtt som man inte tillrett tidigare? Då får man själv också en trevligare kväll.

• Salta ordentligt. Att krydda är ingen vetenskap. Jag använder typ salt och peppar. Saltet är jätteviktigt. Har man bra råvaror, vet hur mycket salt man ska använda och har lite baskunskaper om att sätta ihop en rätt så brukar det bli jättebra. Är man osäker om man saltat tillräckligt så kan man ta undan lite av rätten i en skål och salta den. Så smakar man av båda och väljer den saltmängd som gör rätten godare.

• Lita på dig själv och din egen smak när du lagar mat åt dina gäster. Tycker du att maten är god så tycker antagligen andra det också. Det behöver inte alltid vara perfekt.

Johan Sandberg



Det blir inte lätt, men det känns rätt, säger Markus Österlund om sitt nya jobb som församlingsledare.

församlingsföreståndare. Efter tio år i en synlig roll som Folktingssekreterare blev Markus Österlund församlingsföreståndare i Andreaskyrkan. Beslutet var ett resultat av många års längtan. 29.10.2020 kl. 09:13

Lärkkulla. – Jag har varit Lärkkulla trogen i princip under hela mitt arbetsliv och kan med fog säga att jag känner Lärkkulla och dess verksamhet väl, säger Juhani Jäntti. 29.10.2020 kl. 08:44
Vi tror att religion handlar om tankar och trossatser, men det är en för snäv bild, säger Laura Hellsten.

dans. Dans är inget kristna i historien hållit på med – eller? Laura Hellsten grävde och hittade både spår av dans i den medeltida kyrkan och forskare som förnekade dess existens. 28.10.2020 kl. 16:01
Anna-Greta Sandell trivs med att jobba trots att hon passerat sjuttio. – Jag halkar vidare, ett år i taget.

Väståboland. Anna-Greta Sandell sköter gravarna på Nötö och är begravningsentreprenör i Pargas. Jobbet har gjort att hon ser annorlunda på döden, men allra mest på livet. 28.10.2020 kl. 13:51
Lekholmen hör till de lägergårdar som stängs fram till årsskiftet.

lägerverksamhet. Coronasituationen får församlingarna att stänga lägergårdarna åtminstone fram till årsskiftet – men Matteus församling ordnar läger på annat håll. 27.10.2020 kl. 14:38
Vide föddes i förtid, och efter Olivers sjukdom var Sandra Holmgård och hennes man inställda på att det skulle gå dåligt – de hade ju varit med om en hel del. Men Vide växer och mår bra idag.

familjeliv. Väldigt få människor har liv där allt går som man tänkt, säger Sandra Holmgård. 28.10.2020 kl. 10:00
– Höstdagarna tappar inte hoppet, fast det känns lite hopplöst, säger Patricia Högnabba.

Höstdagarna. I år ordnas Höstdagarna virtuellt. Dagarna brukar samla hundratals ungdomar varje höst. – Det var både ett svårt och lätt beslut, säger Patricia Högnabba. 26.10.2020 kl. 16:01
Virva Nyback, Bo-Göran Åstrand och Ann-Christine Wiik bekräftar att digitala anteckningar inte förs inom kyrkans själavård och arbetshandledning.

dataintrång. Vi för inga anteckningar om själavårdssamtal, säger diakoniarbetare Ann-Christine Wiik på tal om dataläckan vid vårdbolaget Vastaamo. 26.10.2020 kl. 12:40

FDUV. Nalle Öhman tilldelas Sigfrid Törnqvist-priset för att han på ett banbrytande sätt utvecklat samspelet med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Sigfrid Törnqvist-priset är instiftat av FDUV:s styrelse. 24.10.2020 kl. 11:00
Biskoparna är eniga om att varningar inte löser en fråga där det råder djup oenighet.

vigsel. Biskoparna är eniga om det att man utdelar varningar till präster som viger par av samma kön inte är rätt väg att gå. 22.10.2020 kl. 13:48
Linus Stråhlman, Harry S. Backström och Rune Johansson ser kaplansvalet från olika håll.

Kaplansval. Det uppskjutna kaplansvalet i Houtskär fortsätter att dela åsikterna. Ordföranden i kapellrådet betecknar det som en delseger. Kyrkoherden frågar sig om det är juridiskt hållbart. Och domkapitlet hänvisar till kyrkoordningen. 22.10.2020 kl. 12:21
Houtskär får igen en tf kaplan, bestämde domkapitlet idag.

domkapitlet. Kaplanstjänsten i Houtskärs kapellförsamling tillsätts inte utan ledigförklaras på nytt nästa år. Pastor Peter Blumenthal förordnas till tf. kaplan och sköter tjänsten fram till slutet av juni, meddelar domkapitlet idag. 20.10.2020 kl. 17:20
Rex Hartman och Jonas Nygård tycker om att röra på sig tillsammans.

vänskap. Alla förtjänar en kompis som ringer och frågar: Ska vi gå på kaffe? eller Kommer du med till gymmet? Vänverksamhet hjälper personer med funktionsnedsättning att hitta den kompisen. 16.10.2020 kl. 13:06
Emil Anton har skrivit en bok om sin fars familjs troshistoria.

historia. När Emil Anton började skriva om den kristna trons historia i Irak upptäckte han sina egna rötter. Men boken resulterade också i en kamp med Gud som nästan kostade honom hans tro. 15.10.2020 kl. 16:01

Nekrolog. Det sociala engagemanget för de svagaste i världen utgjorde den bärande linjen för Ulf Särs under flera årtionden. Hans frånfälle var helt oväntat. 15.10.2020 kl. 17:14

Rötterna drar Daniel Björk från Petrus till Österbotten.

PEDERSÖRE. Kyrkoherden i Petrus församling i Helsingfors, Daniel Björk, söker motsvarande tjänst i Pedersöre. Han är den första som söker tjänsten, vars ansökningstid går ut den 19 april. 7.4.2023 kl. 17:15
Katarina Gäddnäs jordfäste sin egen pappa. Det var tungt men fint.

sorg. Sorgen drabbar oss alla, förr eller senare. För den som kämpar sig igenom den kan långfredagen komma som en lättnad. KP talade med Katarina Gäddnäs dagen efter att hon jordfäst sin pappa. Hon tycker om långfredagens gudstjänst för att den är avskalad och hjärtskärande. Som våra liv, ibland. 7.4.2023 kl. 10:00
Sofia Torvalds är redaktör.

KOLUM. Kanske du vågar gå in i en kyrka, sätta dig längst bak och se på altaret som är draperat i svart. Kanske du kan sörja dina osynliga sorger. Kanske du kan sörja krossade drömmar, skilsmässor, missfall, husdjur och att ingen älskade dig så mycket som du behövde. 7.4.2023 kl. 10:53
Tetiana och Oleksandr Pokas leder den ukrainska
församingsgemenskapen i Munsala.

Ukraina. Folket i Ukraina lider. De dödas, lämlästas och tvingas lämna sina hem. Familjerna är trasiga och lever under konstant tryck. Man vet inte vad nästa missil träffar. Pastor Oleksandr Pokas vill ändå inte jämföra det med Kristi lidande. Kristus är unik och hans lidande kan inte jämföras med någon persons eller nations, säger han. 6.4.2023 kl. 15:33
Kyrkoherde Mats Björklund tycker det är viktigt att en utredning görs så man vet vilka alternativ man har.

STRUKTUR. En utredning av församlingsstrukturen i Korsholm inleds i vår. – För att vi ska kunna säkerställa verksamhet i alla församlingar måste något göras, säger Mats Björklund som är kyrkoherde i Korsholms svenska församling. 5.4.2023 kl. 16:18