Det blir dagskriftskola i församlingens egna lokaler för Replots konfirmander.
– Varför gå över ån efter vatten, vi har ju en fantastisk miljö att vistas i med skärgården runt omkring oss, säger kantor Michael Wargh.
Så här var det planerat redan från början, bland annat av ekonomiska skäl. Sedan visade det sig vara en lämplig lösning också med tanke på coronapandemin, alla åker hem över natten. Tidigare år har församlingens konfirmander rest iväg på läger, ofta till Lappland.
Att planera vad som helst i det här läget är en utmaning. När pandemin kom fattades beslutet att flytta skriftskolan från början av sommarlovet till slutet. Församlingen får göra det bästa av ett osäkert läge, konstaterar ungdomsarbetsledare Robert Kronqvist.
Direktiven kan ändras ifall läget förändras. Det krävs beredskap på olika scenarion.
Kronqvist vet att en del konfirmander och hjälpledare är besvikna på arrangemangen.
– Det här är kanske inte det som alla sett fram emot.
Diakoniarbetare Leif Galls poängterar att det också kommit positiv respons: de som av olika orsaker inte sett fram emot ett läger har varit positiva.
De tror att de har alla ingredienser som behövs för att erbjuda en lyckad skriftskolupplevelse. När de samlas till dagskriftskola är tyngdpunkten på gemenskap, inte på undervisning.
– Jag tror det är viktigt att man involverar allihop så mycket som möjligt i planeringen, ledare, hjälpledare och konfirmander, säger Kronqvist.
Tanken är att de håller till vid församlingshemmet och därtill tar tillvara närområdet och naturen – det finns idéer om en heldag ute vid Fort Sommarö och en nattvardsmässa i skogen.
– Vi borde ju inviga dem i församlingens ädla konst – det här med att grilla korv, säger Galls.
"Skriftskolan kan peka på lite andra värderingar. Alla säger att barnen är värdefulla, men det är inte så många som säger varför."
Kan peka på andra värderingar
Lite tur har församlingen ändå haft med tajmingen.
– Vi har hunnit göra en hel del, så vi är kanske i en bättre sits än om vi skulle ha lämnat allting till sommaren, säger Leif Galls.
Konfirmanderna fick till exempel medverka när kyrkoherden installerades och biskopen var på besök.
De några möten på distans som konfirmandgruppen nu haft har också fungerat okej, tycker Robert Kronqvist.
Han frågar sig vad församlingen kan göra, hurdan skriftskola man kan utforma, för att få ungdomar att bli intresserade av kyrkan och fortsätta vilja vara med.
– Skriftskolan kan peka på lite andra värderingar. Alla säger att barnen är värdefulla, men det är inte så många som säger varför. Där har vi en viktig roll tror jag, säger Leif Galls.
Han hoppas att man vid sidan om att förmedla kunskapen som hör till skriftskolan skulle kunna bygga upp ett förtroende, att församlingens anställda skulle bli någon man hälsar på och pratar med ute på byn.
Här tror de att lägerelden spelar en viktig roll, som inte kan ersättas av digitala verktyg och video.
– Jag tror den där korven sist och slutligen är ganska viktig. Den tyder på den här gemenskapen, säger Galls.
Att kunna samlas och äta tillsammans är något som genomsyrar församlingens verksamhet.
– Det är inte bara korven, utan allt runtomkring, säger Robert Kronqvist och tillägger skämtsamt:
– Senap och ketchup ska det vara.