Sven-Erik Vesterback från Petalax-Bergö Lokal-tv-förening spelar in en sångstund i Petalax församlingshem.
Sven-Erik Vesterback från Petalax-Bergö Lokal-tv-förening spelar in en sångstund i Petalax församlingshem.

Det lokala framför linsen

petalax-bergö.

Lokal-tv tävlar inte med nyhetsmedia, utan dokumenterar den lokala historien medan den sker – från föreningar och fullmäktige till församlingen.

4.6.2020 kl. 08:15

– Mycket är det intressanta figurer ute i bygden, säger Börje Lundmark, som brukar stå bakom kameran och är ordförande för Petalax-Bergö Lokal-tv-förening.

– Det är inte lika roligt att stå och filma fullmäktige, man blir mest trött i benen.

Utöver att göra personporträtt och sända direkt från fullmäktigemöten, följer de med föreningsverksamhet, filmar sommarteatrar och revyer, och även gudstjänster.

Föreningen hoppas att det de gör har betydelse för bygden.

– Vi har många pärlor på film som är borta idag, säger Hans Snickars. Det finns dokumenterat lite hur det såg ut förr. Om de inte sätter värde på det idag, så kanske om tjugo år.

I dag är det möjligt för hushåll från Oravais i norr till Närpes i söder att se deras program, så länge de har kabel-tv via Elisa.

– Det kan vara omkring 40 000 hushåll som ser oss idag, berättar Hans Snickars.

Föreningen har funnits sedan början av 1980-talet, men den tidigaste perioden i dess historia är svår att dokumentera.

– I början hade föreningen så dålig ekonomi, så när de sänt ut en sändning spelade de över kassetten så att de skulle slippa köpa en ny, berättar Hans Snickars.

Med dagens kamerautrustningen är tröskeln för att komma med och lära sig hur det fungerar inte hög. Lokal-tv-verksamhet är ändå inte lika populär som under sina glansdagar.

– Det är lite svårt att engagera folk, många är rädda att de ska hamna framför kameran, säger Börje Lundmark med glimten i ögat.

– Allt ska ju ses via Youtube idag. Det är inte riktigt inne att se på vanlig, gammaldags tv längre, säger Hans Snickars, som varit med sedan år 1990.

– Det var väl någon som frågade om jag skulle komma med. Så började jag och så var jag fast och sedan har jag bara fortsatt.

Ingegerd Hydén som är föreningens viceordförande uppskattar att det blivit tjugo år för hennes del. Börje Lundmark är den av dem som varit aktiv kortast tid.

– Börje har varit framgångsrik, han har ju fått ett pris, så vi är ganska stolt över honom, säger Ingegerd Hydén.

Lundmark har tagit hem den trägubbe som Finlandssvenska lokal-tv-föreningen, med hjälp av en professionell jury, delar ut som första pris bland tävlande lokal-tv-inslag.

Från slutet av september till slutet av maj sänder Petalax-Bergö Lokal-tv varje tisdagskväll, med repris på torsdagar. En del inslag går även att hitta på Facebook, i gruppen Petalax lokalTV.

Utöver sändningarna upprätthåller föreningen en bildslinga som snurrar på tjugofyra timmar i dygnet, där lokala föreningar och företag kan få ut information och reklam.

Samarbetar med församlingen

Lokal-tv-föreningen började för flera år sedan ett samarbete med församlingen.

– Vi tänkte att om vi kan sända från kyrkan till lokal-tv så kan det vara en poäng för äldre ute i bygden, berättar Börje Lundmark.

Så ordnades det så att ljudet från söndagsgudstjänsterna i Petalax kyrka går ut i lokalkanalen, tillsammans med en film av stillbilder från kyrkan. Det här är automatiserat, så att ljudet från kyrkan kopplas på varje söndag fem före tolv.

– Så det har tuggat på, och vi hade ju in fötterna då kan man säga, säger Börje Lundmark.

Att också filma hela gudstjänster, som kunde klippas och sändas ut vid rätt tidpunkt på söndagen, blev på så sätt ett naturligt nästa steg. Och samarbetet mellan lokal-tv och församlingen har varit tacksamt att ha nu när pandemirestriktionerna begränsat gudstjänstfirandet.

– Jag tycker det har funkat bra med församlingen, vi har ju haft lite ett och annat med dem att göra nu, säger Börje Lundmark. Vi hoppas på fortsatt samarbete.

Att filma gudstjänsterna under undantagstiden har inte varit särskilt annorlunda, tycker han. Avsaknaden av församling på plats gör nästan jobbet lättare.

– Ett plus är att kunna säga åt kantorn att han ska vara tyst nu och så tar vi om det från början. Det kan du inte göra när det är live.

Emelie Wikblad
Tomi Tornberg



församling. Domkapitlet förelår att Stina Lindgård, nuvarande kyrkoherde i Lappträsk och Liljendal, blir herde för den nya församlingen i Lovisanejden. 9.3.2017 kl. 15:07

äkenskap. Kyrkorådet i Mariehamns församling beslöt vid ett sammanträde förra veckan att kyrkorummet i församlingen inte ska användas för vigsel av samkönade par. 9.3.2017 kl. 11:45
Lisen Borgmästars kan spela på upp till fyra vigslar en sommarlördag.

vigsel. – Vi försöker alltid träffa brudparet i förväg för att diskutera musikvalet, säger Lisen Borgmästars, kantor i Jakobstad. 9.3.2017 kl. 00:00

recension. Sofia Torvalds har läst Anders Larssons roman om en värld som gått förlorad men samtidigt alltid finns där. 6.3.2017 kl. 15:44
Christer Nyman och Leif Tallroth monterar ytterdörren medan Dag Granberg och Uno Höglund jobbar inne i själva bastun.

Talko. Medan lägerverksamheten ligger nere över vintern är talkoaktiviteten i Pörkenäs i Jakobstad desto större. I vinter byggs en bastu. 6.3.2017 kl. 10:59

asylsökande. En rad lutherska församlingar har gått med i de finländska teatrarnas Wee see you-kampanj. 6.3.2017 kl. 10:53

äktenskap. Tre präster i Mariehamns församling har tillsammans beslutat att de viger samkönade par. Kyrkorådet i församlingen kommer att behandla frågan nästa vecka. 1.3.2017 kl. 12:57

äktenskap. Rörelserna Kom alla och Gemenskap erbjuder mental, andlig och juridisk hjälp åt präster som viger samkönade par från och med första mars. 27.2.2017 kl. 16:50

Äktenskap. Representanter för finlandssvenska väckelserörelser övertygas inte av kyrkomötesinitiativet som kan leda till en ny äktenskapssyn. 27.2.2017 kl. 16:09
Vad händer om det blir helt tyst?

tystnad. Var är du? Du är lika efterlängtad som svårfångad. Jag söker dig hemma, på retreaten, i spårvagnen. Och jag ger inte upp 24.2.2017 kl. 14:51
Pia Marttila
jobbar på Brotts-
offerjouren i Helsingfors. Kontoret finns 
i Böle.

människohandel. Det går inte att peka ut något typiskt offer för människohandel i Finland. En del av dem som Pia Marttila hjälper klarar inte av att gå till affären på egen hand, andra lever rätt normala liv. 23.2.2017 kl. 16:00
Rolf Steffansson och Bo-Göran Åstrand har skrivit under initiativet som strävar till att möjliggöra kyrklig vigsel för par av samma kön. Från Borgå stift har också Åsa A. Westerlund undertecknat initiativet.

Kyrkomötet. Femton kyrkomötesombud, av vilka tre är från Borgå stift har undertecknat ett initiativ till kyrkomötet som strävar till att möjliggöra kyrklig vigsel för par av samma kön. 20.2.2017 kl. 13:46

eutanasi. Endast var sjätte läkare som arbetar med döende patienter är för eutanasi. 20.2.2017 kl. 10:08
Författaren och journalisten Karin Erlandsson funderar över kärlek slitstark som stadigt morgonkaffe.

kärlek. Kan kärlek vara något så oromantiskt som att bara stanna? 17.2.2017 kl. 21:35
Simon Djupsjöbacka och Fiona Chow leder var sin kör, His Master’s Noise och Furahakören. Nu bjuder de in en amerikansk gospelartist till Helsingfors för att fler ska inspireras av gospel.

gospel. Den som är nyfiken på att pröva på vad det egentligen är att sjunga gospel har sin chans i mars. 17.2.2017 kl. 10:22

– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.

domkapitlet. Domkapitlet ändrar på hur församlingspastorerna tillsätts. 19.5.2022 kl. 15:57
Det finns ännu några diskussioner som biskopen och den lagfarne assessorn ska föra. Dit hör bland andra namnfrågan.

FÖRSAMLINGSSAMMANSLAGNING. Den föreslagna nya församlingen, som ska bestå av Malax, Petalax och Bergö församlingar, verkar inte kunna heta något där ortnamnet Malax ingår. 18.5.2022 kl. 15:56
– Min valkampanj var mest att posta på Face­book och Instagram. Men bor man på en ny ort kan man få jobba lite, säger Nicolina Grönroos, som blev invald första gången som 18-åring.

FÖRSAMLINGSVALET. Låt inte studier och andra framtidsplaner hindra dig från att ställa upp i församlingsvalet, säger Nicolina Grönroos. 16.5.2022 kl. 13:11
Monica och Lars Granlund är nöjda med renoveringen, men vet ännu inte vad de ska göra med huset.

GAMMAL KYRKA. Björnholmens kyrka i Jakobstad hade varit till salu i ett år innan någon vågade ta sig an projektet. De som vågade är Lars och Monica Granlund. De såg möjligheter i byggnaden. 12.5.2022 kl. 15:41
Carolina Lindström är tf kyrkoherde i Saltvik, men också underlöjtnant i reserven.

FÖRSVAR. Carolina Lindström är kyrkoherde på Åland och underlöjtnant i 
reserven. Hon känner att folk plötsligt insett att försvarsmakten behövs till något. 12.5.2022 kl. 12:03