Vörå församling kör igång med övernattningsläger redan i juni.
– Vi klarar av att planera säkra omständigheter redan i juni, vilket underlättas av att våra konfirmander alla går i samma skola och redan umgåtts i två veckor innan lägret börjar.
Dessutom är lägergården, Klippan, så stor att vi har ungefär tre gånger så många sängplatser som vi behöver, säger Hans Boije, kyrkoherde i Vörå.
Det största bekymret i Vörå är konfirmationerna. Där sprängs 50-personersgränsen snabbt.
– I fjol hade vi 640 personer på en av konfirmationsgudtjänsterna. Där måste vi se hur vi kan ordna det.
Esbo svenska församling ordnar alla sina konfirmandläger som planerat. Den enda skillnaden är att de läger som ordnas före midsommar i stället prickats in i augusti.
– Vår räddning var att de finska skolorna i Esbo börjar sin termin redan den 13 augusti, medan de svenska börjar först den 18. Det betydde att det gick att flytta de läger vi skulle ha i juni till veckan innan skolan börjar, säger Kira Ertman, kyrkoherde i Esbo svenska församling.
Församlingen i Esbo ordnar tio konfirmandläger i sommar, på många olika lägergårdar. De lägergårdar som församlingen använder är tillräckligt stora för läger i coronatider.
– Till exempel i Solvalla har vi tvåpersonersrum med egen dusch och wc. Också på Houtskär, där vi har ett läger, är utrymmena sådana att det fungerar.
Också lägergårdarna i Vällskog, Hila och Hvittorp är stora.
– Utmaningen blir att få ungdomarna att hålla avstånd till varandra – men de är ju ändå så stora att man kan prata med dem.
Dagskriftskola i stället för Lappland
I Replots församling hade man redan före coronapandemin gått in för att i år ordna en dag- skriftskola på hemmaplan, bland annat av ekonomiska skäl. Tidigare år har församlingens konfirmander rest iväg på läger, ofta till Lappland, nu håller man sig till egna lokaler.
I efterhand visade det sig att de valt ett format som lämpar sig väl för den rådande situationen.
– Det här är en bra modell, vi är inte tillsammans 24/7 utan far hem och sover. Det känns ju tryggare nu, säger kantor Michael Wargh.
Beslutet att flytta skriftskolan från början av sommarlovet till slutet fattades när pandemin kom. Med nuvarande begränsningar kunde Replot, med en liten grupp på åtta konfirmander, i princip ha ordnat sin dagskriftskola redan i juni.
– Det här är kanske inte det som alla sett fram emot, konstaterar ungdomsarbetsledare Robert Kronqvist.
Han tror ändå att de har alla ingredienser som behövs för att erbjuda en lyckad skriftskolupplevelse.
Inga besöksdagar på Lekholmen
Helsingfors kyrkliga samfällighet har fått planera om lägersommaren – i nuläget ser barn- och familjelägren ut att få ge plats åt konfirmandlägren för att så många grupper som möjligt ska hinna ha sina läger på lägerön Lekholmen, utan att antalet personer på ön överskrider 50. Besöksdagarna för konfirmandernas anhöriga är också inhiberade på grund av smittorisken.
– Vi har bestämt oss för att prioritera konfirmandlägren eftersom kyrkans båda sakrament – dopet och nattvarden – är så nära förknippade med skriftskolan, säger Stefan Forsén, ledare för gemensamt församlingsarbete i Helsingfors.
Ida-Marie Skogvik är ungdomsarbetsledare i Petrus församling och säger att hon hittills inte fått höra om konfirmandföräldrar som vill hålla sina barn hemma från de läger hon jobbar med.
– Det har varit flera som sagt: Det är fint att ni kan ordna läger för ungdomarna