Jag gick i pension när euron kom, säger han. Jag fick min sista lön i mark och min första pension i euro, säger han.
Det började med att kyrkoherden Sven Englund bad honom komma till sakristian en fredag då kyrkorådet hade möte.
– Det gjorde jag, och nästa dag började jag. Det var inte några större ceremonier än så.
Erik Blomqvist började i församlingens tjänst på deltid den 1 september 1967.
– Min första lediga söndag var på allhelgona 1969, då var jag sjukledig. Jag jobbade deltid men sju dagar i veckan. Man skulle vara anträffbar. Först när jag började på heltid fick jag semester, och i slutet av sjuttiotalet fick jag en ledig söndag varje månad.
När han blev anställd saknade församlingen ett församlingshem. När det byggdes 1975 blev han anställd på heltid. Då började han också avyttra sitt jordbruk i Fagernäs med fyra kor, som han haft på sidan om.
– Redan i ett tidigt skede började församlingshemmet läcka vatten. Jag har burit ut massvis med vatten därifrån. Det var många vinklar och nivåer på taket, där vattnet trängde sig in.
Det slutade med att församlingshemmet revs och ett nytt byggdes 2008.
Jobbet lärde han sig vartefter. Någon utbildning, förutom några korta kurser, fick han inte.
– Som kyrkvaktmästare måste man kunna ta folk. Man möter dem i olika situationer i livet.
Med glimten i ögat berättar han om några minnen från sina år i församlingens tjänst.
– När jag började som kyrkvaktmästare hölls inga begravningar på lördagar. I vanliga fall hade man jordfästningarna på söndagen en halv timme före gudstjänstens början. Innan gudstjänsten började bars kistan ut till gravhuset och efter gudstjänsten följde gravläggningen. Tanken var att de som kommer till jordfästningen samtidigt är med om gudstjänsten.
Till julen hade församlingen en stor julgran utanför kyrkan. Vanligtvis var den donerad av en skogsägare.
– En jul när vi skulle hämta granen som redan var utsedd fann vi att toppen var borta. Någon hade klättrat upp och sågat toppen av den till julgran år sig.
Ett annat julminne är från hans första julotta 1967.
– Det var kallt och oljeeldningen vi hade i kyrkan orkade inte värma upp kyrkan. Det fanns två värmepannor men bara en oljebrännare. Halv fyra på morgonen fick jag börja elda med björkved i den andra pannan. Därefter lades en brännare i den också.
En annan händelse som han speciellt minns är från kyrkans 200-årsjubileum 1987.
– Bosundborna hade byggt en kyrkbåt enkom för jubileet. Med den hämtade man biskop Erik Vikström från sin sommarstuga i Kronoby till kyrkan. Också John Vikström var på stugan och det skämtades att om en biskop råkar falla i sjön så har vi en i reserv.
Erik Blomqvist bor fortfarande i Fagernäs med sin hustru. De båda barnen är utflugna.
– Själv var jag ensam barn i familjen. Men jag brukar säga att jag bara har en bror, och han står vid gravhusväggen – fattiggubben.