De senaste deltagarna i Transform, från vänster: Johan Myrskog, Elias Ahlskog, Henna Ala-Keturi, ledaren Ida Pekkarinen, Matilda Enlund och Jessica Norrbäck.
De senaste deltagarna i Transform, från vänster: Johan Myrskog, Elias Ahlskog, Henna Ala-Keturi, ledaren Ida Pekkarinen, Matilda Enlund och Jessica Norrbäck.

Transform passar för den som längtar

Lärjungaskola.

Transform är Petrus församlings lärjungaskola. Den ger deltagarna redskap att bättre förstå sin identitet i Gud och att praktisera sin tro i vardagen.

6.5.2020 kl. 00:01

– Huvudfrågorna under året är: ”Vem är Gud?”, ”Vem är jag?” och ”Vad är det tänkt att jag ska göra här i världen?”, säger Ida-Maria Pekkarinen, en av ledarna.

Transform pågår två dagar i veckan under en niomånadersperiod och Pekkarinen beskriver den som ett sätt att fördjupa sig i sin tro. Det sker genom att man får praktiska redskap för hur man lever som kristen och tar del av bibelundervisning.

– De praktiska redskapen är till exempel hur Bibeln, tillbedjan och bönen är verktyg för oss, men också hur vi visar godhet mot människor i vår omgivning.

Att lära känna sig själv är också en viktig del.

– Vi har fokus på individens vandring, man får lära sig att hantera sina styrkor och svagheter, säger Pekkarinen.

Henna Ala-Keturi har gått Transform i år och säger att det har fått henne att växa som människa.

– Jag har varit väldigt inåtvänd och inte velat vara den som alla ser på. Att till exempel hålla andakt har inte varit min grej, men jag har fått lära mig att Gud har gett mig de här gåvorna och att jag får ta det här utrymmet, säger hon.

Deltagarna har smågrupper som kallas huddle och som samlas varje vecka. I gruppen reflekterar man över det som händer i ens eget liv och hur man kommer vidare med det.

– En av de starkaste erfarenheterna deltagarna talar om efteråt är att man inom gruppen lär sig att bära varandra och visa omsorg för dem som blir ens familj under året, säger Pekkarinen.

Vem passar Transform för?

– Transform passar alla som vill fördjupa sin relation med Jesus, oavsett om man är nykristen eller har vandrat med Jesus en längre tid, säger Pekkarinen.

– Transform passar den som längtar efter mera. Den som är redo att utmana sig själv, gå på lite osäker mark och lära sig mera om Gud och om sin identitet som Guds barn, säger Ala-Keturi.

Undervisningen bygger inte på förhandskunskaper utan på att man reflekterar kring de tankar som undervisningen väcker.

– Det är fantastiskt att få se en människa blomma upp och upptäcka: det här har funnits inom mig hela tiden men jag har inte tidigare haft verktyg att ta fram det. Det är den största belöningen för mig, säger Pekkarinen.

Henna Ala-Keturi säger att det hon kommer att minnas mest från sitt år på Transform är gemenskapen – att sitta tillsammans och äta lunch eller att dela personliga saker i huddlegruppen.

– För mig som vuxit upp i Helsingfors har det svåraste under året varit att gå ut på de bekanta gatorna och prata med människor, fråga om jag får be för dem. Men det har också gett mig väldigt mycket.

Erika Rönngård



Shane Claiborne

kommunitet. En hel generation kristna omprövar sitt sätt att koppla sin tro till världen de lever i. De använder inte tron som en biljett ut ur världen utan involverar sig i den. 29.5.2012 kl. 13:17
Uppenbarelser av Jungfru Maria kan säkerställas med normerna.

Vatikanen har gett ut normer för hur man känner igen uppenbarelser och hur man vet att de är äkta. 29.5.2012 kl. 09:38

På pingstdagen firas en festliturgi i Uspenskijkatedralen i Helsingfors. 27.5.2012 kl. 06:00
Marjaana Turunen är årets kantor.

Kantorn i Lahtis Salpausselkä församling Marjaana Turunen är Årets kantor 2012. 26.5.2012 kl. 12:00
Orgellektionerna hålls i Tomas kyrka i Mejlans. (Foto: Nina Österholm)

Orgel Johannes församling eftis. – Alla kan kanske inte livnära sig som musiker men de allra flesta kan uppnå en sådan nivå att de själva njuter av den musik de gör. 25.5.2012 kl. 12:39

Ett alternativ till ett stort släktbröllop kan vara att gifta sig utomlands endast i kretsen av de närmaste eller på tu man hand. Bröllopsresan kommer på köpet. 25.5.2012 kl. 09:46
Hans Boije leder Fontana Medias nya styrelse.

Det kristna förlagets styrelse leds av garvat tidningsproffs. 22.5.2012 kl. 14:23
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

Prinsessan Estelle döps på tisdag. Dopet direktsänds i svensk tv och på webben. Samtidigt lockar domkyrkoförsamlingen till att låta döpa sig eller sitt barn. 21.5.2012 kl. 15:57

Ortodoxa kyrkan har öppnat en Facebooksida om patriarken i Moskva. 20.5.2012 kl. 08:00

Suviradio.fi är sommarvarianten av populära julkanalen. I juni börjar kanalen höras på nätet. 19.5.2012 kl. 08:00

Leo Komarov tycker att Kyrkpressen har dåliga frågor. Men det kan bero på att hockeyspelare på toppnivå inte vill tänka på rädsla eller press. 18.5.2012 kl. 10:00
Daniel Jakobsson.

Många brinner för kyrkan men ger upp. Varför, undrar Daniel Jakobsson. 17.5.2012 kl. 08:00
Emma Audas blir prästvigd i slutet av maj och börjar jobba i Johannes församling.

– Min uppgift är inte att övertyga människor om att jag nog har erfarenheter och vet en del om livet. Men det är klart att jag kommer att möta fördomar som präst, jag är ju så ung. 16.5.2012 kl. 13:16

En stor majoritet av finländarna är positivt inställda till att kristna kulturdrag syns i våra skolor. 15.5.2012 kl. 15:17
En av oss. Konfirmander i Danmark får undervisning om psykiska sjukdomar för att motverka fördomar och negativa attityder.

Skriftskolor i Ålborg har fått undervisning om psykiska sjukdomar. Målet är att motverka fördomar. 14.5.2012 kl. 15:15

Biträdande justitieombudsman Pasi Pölönen ansåg inte att det var problematiskt att församlingen informerade om konfirmandundervisningen i skolan, eftersom det inte var frågan om en religiös tillställning eller religionsutövning.

religionsfrihet. Justitieombudsmannen har tagit ställning till flera frågor gällande religionsfrihet i skolorna som väckts av ateistföreningen Uskonnottomat Suomessa. 28.8.2020 kl. 12:51
Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.

biskop. Domkapitlet i Borgå har på Johan Candelins egen begäran återkallat hans prästrättigheter. – Jag kan inte vara präst i en kyrka och biskop i en annan, säger han. Biskop Bo-Göran Åstrand ser logiken i det ovanliga arrangemanget. 27.8.2020 kl. 11:55
Kyrkoherdetjänsten i Kyrkslätts församling har förklarats ledig att söka.

domkapitlet. Kyrkslätts svenska församling söker en kyrkoherde, Houtskärs kapellförsamling en kaplan. Yvonne Terlinden söker kaplanstjänsten i Karis-Pojo svenska församling. Bland annat de här nyheterna kommer från domkapitlets sammanträde den 25.8. 26.8.2020 kl. 10:31
"Jag tycker inte det är min roll att göra dokumentärfilm någonstans i ett afrikanskt land. Jag tycker snarare att för en vit, nordisk journalist är det viktigt att göra nyhetsbiten och det rent journalistiska. Att rapportera hem på rätt sätt, snarare än att komma dit och berätta någon annans historia", säger Hanna Nordenswan.

afrika. Första gången hon landade i ett afrikanskt land upptäckte hon två saker: hur lite hennes bild av kontinenten hade att bygga på, och ett intresse för dokumentärer. Sedan dess har Hanna Nordenswan hört gripande berättelser på många platser i världen. Men de intervjuer som betyder mest har hon gjort i sin egen familj. 21.8.2020 kl. 16:38

mariehamn. Angela och Sven Sjöberg bor i ett blått, gammalt hus som de kallar Muminhuset i Finström, på norra Åland. De är aktiva både i sin egen församling och i Mariehamn. 21.8.2020 kl. 13:23