– Jag imponeras över flexibiliteten och den kapacitet som finns i församlingarna att hitta sig i den här situationen. Jag bekymrar mig över hur vi ska manövrera ifall den här krisen drar ut på tiden och hur de anställda ska orka, säger Bo-Göran Åstrand.
På kort sikt ser han inte några större orosmoln.
– Förutsatt att det här läget inte varar till hösten så kommer vi igenom det här. Jag ser inga tecken på panik någonstans. Men om krisen blir långvarig måste vi som arbetsgivare se till personalens fysiska och psykiska välmående.
Biskopen ser att det finns en oro över ekonomin i församlingarna och i samfälligheterna. Den här oron har de reagerat olika på.
– I en del församlingar och samfälligheter har man varit snabb med att kalla till samarbetsförhandlingar och överväga varsel om permitteringar. Det syns i Pedersöre, Nykarleby, Vasa och i Närpes. Däremot har samfälligheten i Helsingfors och församlingarna på Åland sagt att permitteringar inte kommer på fråga i det här skedet.
Men villkoret för att man ska kunna undvika permitteringar är att de anställda hittar nya meningsfulla arbetsuppgifter.
– Jag gläds över den beredskap som församlingarna visat att skapa nytt på kort varsel. Det visar på styrkan som vi har i stiftet.
Överlag har många församlingar kommit till rätta med den här nya situationen och de anställda har hittat nya arbetsuppgifter.
– I en del församlingar har det till och med blivit en nytändning bland medarbetarna som svetsat dem samman på ett överraskande sätt.
Också här har församlingarna reagerat olika. I en del församlingar har det varit lättare för de anställda att komma ut ur sina fack medan andra haft svårare med det.
Vilka nya arbetsuppgifter har de anställda?
– Ett exempel som nämndes i diskussionen med kyrkoherdarna är inom diakonin. Anställda har antingen på uppdrag av församlingen eller i samarbete med kommunen börjat ringa runt till personer som är i riskgruppen. Barnledare har börjat göra veckovisa program för barnen som strömmas på eftermiddagarna. De har också ringt upp barnfamiljerna och frågat om de behöver stöd med till exempel läxläsning. Ju längre det här pågår, desto mera utsatta blir ju barnfamiljerna som ska sköta både jobben och skolgången på distans.
Andra producerar andakter eller allsång på nätet.
– I allsången får man önska sånger som en grupp musiker uppför i direktsändning.
Församlingarna har snabbt funnit sig i att strömma gudstjänsterna.
– Men kvaliteten varierar. Det finns församlingar som strömmat med hjälp av en telefon medan andra fått utomstående hjälp. Överlag är de som fått hjälp mera nöjda. Många jobbar också med att förbättra kvaliteten.
Men det finns också de som inte har förutsättningar att finna sin församling på nätet.
– Den personliga kontakten är fortfarande jätteviktig. Den kan nätet inte ersätta.
Förrättningarna runtom i församlingarna har inte samlats på hög.
– En del föräldrar har flyttat fram dop, och en del vigslar under våren och försommaren har också flyttats fram. Någon märkbar ökning av antalet jordfästningar som skjutits upp har vi heller inte sett. De flesta har funnit sig i begränsningarna och önskat att jordfästningen hålls, men att minnesstunden eventuellt ordnas senare.
Avslutningsvis uppmanar Bo-Göran Åstrand till förbön.
– Jag innesluter alla församlingarna och kyrkoherdarna i mina böner. Vi kan alla sluta upp kring att be för nu behövs verkligen förbönen.