Den kristna kyrkan har under historiens gång firat påsk under alla möjliga omständigheter. Läget idag är inte unikt, påpekar Mia Anderssén-Löf, kyrkoherde i Nykarleby.
– Även om läget idag känns väldigt ovanlig för oss ska vi komma ihåg att många kristna kyrkor idag lever i krissituationer, förföljelse eller under jorden. Det gör inte vår situation lättare, men det ger ändå en viss trygghet att veta att påskens budskap och glädje inte försvinner någonstans. Vi kan fira påsk med gott mod, för det är faktum att Jesus dog på korset för våra synder. Att Gud besegrade döden med Jesu uppståndelse är lika sant i år som alla andra år, säger hon.
Kanske vi nu får större uppskattning för den frihet att dela gemenskap och det kristna livet med varandra som vi vanligtvis har.
– Man kan ju se det som att den här påsken kallar oss till gemenskap med den lidande kyrkan.
Mia Anderssén-Löf har en personlig förlaga av att bevara det andliga perspektivet i det vi firar, oavsett omständigheterna. Hon firade jul i Ramallah på Västbanken 2012 under något som kunde kallas undantagstillstånd.
– På juldagens morgon upprättades en blockad av Ramallah av en anledning som jag aldrig fått något svar på. Vi kunde varken ta oss tillbaka till östra Jerusalem eller till kyrkan. Det låg en orolig stämning i luften. Vad betyder blockaden? Kommer det att utbryta en konflikt?
De lokala kristna kunde ta blockaden med större ro, de hade varit med förr.
– Men för mig var det ju en ovan situation. Trots läget – det var i slutet av en sju dagar lång utväxling av 500 raketer i vardera riktning mellan Gaza och Israel – så var glädjen över att det var jul och att Gud kommit till världen väldigt påtaglig bland de kristna.
Tillsammans med sin vän blev hon inbjuden att bo hos en vinodlarfamilj över julafton.
– Under julmiddagen var allihopa lyckliga över att det var jul. Vi bad bordsbön och tackade Gud för att vi fick vara tillsammans och över den goda maten. Jag upplevde att alla var närvarande just i den stunden.
Hon tror att det är nödvändigt för oss just nu att också vara närvarande i den här stunden.
– Vi kan tacka Gud för det vi har och inte uppslukas av oro för framtiden, för släkt och vänner.
Minnet av julaftonen i Ramallah tar Mia Anderssén-Löf med sig till den här påsken.
– Trots omständigheterna var det en underbart vacker julaftonskväll, de hade tänt lyktor i vingården och gjort en fin middag med de medel de hade.
Vår situation är ju annorlunda eftersom vi inte kan vara fysiskt tillsammans.
– I det här läget kan vi utnyttja strömning och livechattar. Vi kan komma överens med våra vänner om att äta middag samtidigt, öppna datorn och umgås. Vi kan också använda tiden till att utvärdera våra egna påsktraditioner.
– Känner man sig ensam och inte finner sig till rätta i de sociala medierna kan man ta tiden att vara med Gud