Per-Erik Björklund hör till femte generationen som arbetar i kyrkan som vaktmästare eller med kyrkvärdsuppgifter. Egentligen är han laborant till utbildningen, men sedan år 1986 har han jobbat i Närpes församling.
– Det börjar bli några år.
Till hans arbetsuppgifter hör att ansvara för fastigheter – bland annat Närpes kända kyrkstallar, där människor förr i tiden inkvarterade sina hästar medan gudstjänsten pågick i kyrkan.
– Det tar en hel del tid, det är 150 kyrkstall som ska ha sitt underhåll.
På hans bord ligger också att se till att kyrkan är förberedd så att gudstjänster och förrättningar kan löpa som de ska. Per-Erik Björklund ser kyrkan och gudstjänstlivet i alla tider och helger på året – julen är en av dem som tilltalar honom mest.
– Julnattens midnattsmässa är nog en speciell mässa, när vi har enbart levande ljus i kyrkan.
Påsken är en annan intensiv tid för en vaktmästare, med gudstjänster och andakter varje dag mellan palmsöndagen och annandag påsk.
– I princip är det nio dagar i tjänst.
Även om årets påsktid ser annorlunda ut än vanligt har Närpes församling det väl ordnat, med en egen kanal i lokal-tv. Att sända gudstjänster för dem som inte kan vara på plats är något församlingen gjort i över tio år.
Stilla veckans passionsandakter och påskens mässor och gudstjänster hålls alltså i kyrkan, med präst, kantor och vaktmästare på plats, även om församlingsborna inte får närvara. Per-Erik Björklund sköter kamerorna och ljudet under sändningen.
I Närpes har gudstjänsterna redan länge sänts ut i lokal-tv och på nätet. Den här påsken blir lite annorlunda, när kyrkbänkarna står tomma och församlingsmedlemmarna deltar hemifrån. Det är församlingsmästarens uppgift att sköta de fyra kamerorna och att se till att också ljudet hörs som det ska.
Vilka minnen har du från påsken under dina år i jobbet?
– Påsken överlag är en minnesvärd högtid, säger Per-Erik Björklund.
Tills hans årligt återkommande uppgifter hör att göra i ordning den påskträdgård som står inne i kyrkan.
– En av de tidigare anställda gav idén till det och byggde dockor, och det har utvecklats under årens lopp.
När människor kommer in i kyrkan kan de betrakta Getsemane trädgård och Golgata, som breder ut sig på några kvadratmeter.
Han sjunger också i kör, att sjunga påskens sånger är förknippat med glädje. Påsken i församlingen följer samma mönster från år till år. Några gånger har det ordnats en uppståndelsemässa på påsknatten, men den har inte varit särskilt välbesökt – det brukar däremot påskdagens familjegudstjänst vara.
– På påskdagen, när barnen kommer in med påskliljor i händerna och dekorerar altaret, det känns högtidligt att se på.
Påskträdgården i Närpes kyrka är en mångårig tradition. Utformning varierar lite från år till år, men Golgata och klippgraven är alltid med. Speciellt spännande är det för barnen att upptäcka att graven har öppnats och är tom på påskdagen.
Vilka påsktraditioner är viktigast för dig?
– Viktigast är nog skärtorsdagskvällens nattvardsmässa. För mig är det den som ger puffen in i påsken.