Daniel Björk är liturg i gudstjänsten och Bo-Göran Åstrand predikar.
Daniel Björk är liturg i gudstjänsten och Bo-Göran Åstrand predikar.

Extrainsatt tv-gudstjänst på söndag tar fasta på hoppet i en tid av begränsningar

tv-gudstjänst.

På söndag sänds en tv-gudstjänst med temat “Hoppet bär oss” och predikan av biskop Bo-Göran Åstrand.

27.3.2020 kl. 13:47

Den extra gudstjänsten har satts in för att nå hem till människor nu när de inte kan delta i sin egen församlings gudstjänst.

– Det gällde att agera raskt då Yle erbjöd oss möjligheten att ha en direktsänd gudstjänst som tar fasta på den aktuella situationen, säger Lucas Snellman som är ledande sakkunnig inom kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet.

Biskop Bo-Göran Åstrand predikar på temat hopp, som valts med tanke på den rådande situationen.

– Trots allt det vi upplever nu, och allt som begränsar oss, så får vi tro och lita på att hoppet bär oss vidare, säger Lucas Snellman.

"Hoppet bär oss"-gudstjänsten sänds från Åggelby gamla kyrka. Foto: Erika Rönngård

Gudstjänsten sänds från Åggelby gamla kyrka i Helsingfors med medverkande från Petrus församling. Kyrkoherde Daniel Björk är liturg, för musiken står Peter Hilli på orgel och piano, Heidi Åberg på violin och Johan Myrskog medverkar med sången “Strömmar i öknen”.

Gudstjänsten sänds klockan 12 i Yle Fem och i Yle Vega klockan 13.03. Den kan också ses på Arenan från och med klockan 12 på söndag.

På förmiddagen klockan 10 sänds även en finskspråkig gudstjänst från kyrkan i Åggelby, med biskop Teemu Laajasalo som predikant. Även den lyfter fram hoppet som tema.

Det har krävts snabba ryck och en stor arbetsinsats för att få ihop den extra tv-gudstjänsten. I mitten av förra veckan klarnade att gudstjänsten blir av och det gällde att att varsla tv-tekniker och se till att ordna med förhandsinformation, tv-tablåer och textning. Samtidigt gäller det att följa direktivet om att max tio personer får vara inne i kyrkan.

Nästa söndag, den 5 april, sänds också en gudstjänst i Yle Fem. Det blir en repris av en ökenmässa med Vasa svenska församling som spelades in och sändes 2018. Gunnar Särs är liturg och predikant och Trefaldighetskyrkans kör medverkar.

– Ökenmässan är till stilen ganska meditativ, så den passar bra nu under fastan och coronasituationen, säger Lucas Snellman.

Under Stilla veckan tar radioandakterna fasta på händelserna fram till påsken. I morgonens Andrum gör Boris Salo en serie på temat och kvällsandakterna består av aktläsningar med Johan Klingenberg.

Emelie Wikblad
Erika Rönngård



Återseende.

Påsk. Glädjen är som en stadig luftström. Glädje är att välja att tro. 8.4.2012 kl. 08:00
Tomhet.

Påsk. När man är mitt i tomheten känns det som om det gråa kommer att vara grått för evigt. 7.4.2012 kl. 12:00
Mörker.

Påsk. Karnevalstämningen har avtagit och det är mörkt trots att det bara är eftermiddag. Förhänget i templet rämnar. 6.4.2012 kl. 15:00
Lidande.

Påsk. Lidande är när saker och ting känns långdragna och jobbiga. Åskådarplatsen innebär också lidande. 6.4.2012 kl. 10:00
Övergiven.

Påsk. Gripandet av Ledaren igår natt föregicks av en rad dramatiska händelser. 6.4.2012 kl. 06:00
Skam.

Påsk. Och tuppen gal tre gånger. Sekunden efter bränner skammen till. 6.4.2012 kl. 03:00
Svek.

Judas är den nattsvarta boven, svikaren som säljer sin mästare för pengar. 5.4.2012 kl. 23:00
Gemenskap.

Nattvard. Vi behöver inte ligga till bords och bryta bröd för att fira nattvard. 5.4.2012 kl. 18:00

biskop. Biskop Björn Vikströms påskhälsning till Borgå stift. 5.4.2012 kl. 12:00
Via Crucis i Helsingfors är en av långfredagens passionsvandringar.

Påsk. Passioner, konserter, gudstjänster. Här är ett litet axplock av påskens händelser. 4.4.2012 kl. 16:00
Bra att få se med egna ögon, tycker biskop Björn Vikström om biskoparnas Israelresa.

Biskop Björn Vikström summerar de lutherska biskoparnas resa till Israel. 4.4.2012 kl. 14:36
Gabriellas sång från Så som i himmelen talar till Riki Sorsa. "Min låt", säger han bestämt.

Gabriellas sång är Helen Sjöholms bravur. Men den är också Riki Sorsas livsberättelse. 4.4.2012 kl. 09:00

Satu Kantola leder Finska Missionssällskapets inrikesarbete. 4.4.2012 kl. 12:54

bibeln. Församlingarna i Esbo donerar 2 900 biblar till stadens grundskolor och gymnasier. 3.4.2012 kl. 11:29
Lutherkyrkan i Helsingfors är numera nattklubb.

I resten av Europa är det vanligare att kyrkobyggnader säljs och används till olika ändamål. I maj kan det bli möjligt i Finland. 3.4.2012 kl. 08:00

Jutta Urpilainen var den första kvinnan att leda SDP. Nu är hon Finlands första kvinnliga kommissionär.

profilen. – Livet är en gåva jag är tacksam för. Om kvällarna stannar vår familj upp inför den och det känns naturligt att be en gemensam aftonbön tillsammans med barnen. 20.8.2020 kl. 00:00
Vad blir viktigt i ett liv som lika gärna kunde ha tagit slut? Christa Mickelssons självbiografiska bok "Ett blodkärl som brast" beskriver livet efter en massiv hjärnblödning.

Bok. – Ibland känns det som om jag fått ett nytt liv, säger Christa Mickelsson. För tre år sedan kunde hon endast ljuda några vokaler och inte skriva alls. En massiv hjärnblödning har tvingat henne att lära sig allt på nytt. Nu ger hon ut en bok, en bok hon skrivit helt själv. 19.8.2020 kl. 08:48
Många saknar ett språk för att tala om sina naturupplevelser, upptäckte David Thurfjell.

Kultur. Det finns något andligt över nordbornas naturupplevelser, märkte religionshistorikern David Thurfjell. Många sekulariserade svenskar som inte känner sig hemma i kyrkan upplever i stället att naturen är en plats som ger dem utrymme för existentiella tankar och känslor. 18.8.2020 kl. 19:53
Höstdagarna brukar varje allhelgonahelg samla ungdomar från hela Svenskfinland.

Höstdagarna. Ungdomsfestivalen Höstdagarna skulle ha firat 70-årsjubileum vid allhelgonahelgen, men ställs in på grund av coronaviruspandemin. 18.8.2020 kl. 09:07
En annorlunda bild av kyrkomötet: ansikten bakom blå munskydd, talare med färggranna platshandskar och tekniska pauser för att desinficera mikrofoner.

Kyrkomötet. En ny mandatperiod inleddes med iver att hitta nya lösningar för kyrkans strukturer och förvaltning. Men i de frågor som bränner är det svårt att släppa taget om positionerna. 14.8.2020 kl. 16:49