Lotta Keskinen är förtroendevald i Johannes församlings församlingsråd. I februari gjorde hon en resa till Kambodja och Thailand tillsammans med några andra förtroendevalda och församlingsanställda. Under resan fick de bekanta sig med den hjälpverksamhet som Helsingfors kyrkliga samfällighet understöder genom Finska missionssällskapet (FMS).
– I Kambodja och Thailand bedriver FMS samhällsutvecklande projekt.
FMS får 85 procent av sin finansiering från utrikesministeriet och 15 procent via olika församlingars understöd.
– Det var stort att få fara och se något som dina och mina skattepengar används till.
Lotta Keskinen fick i februari bekanta sig med utvecklingsarbete i Kambodja och Thailand. Foto: Erika Rönngård
Gruppen reste runt i sällskap med en guide från FMS och Keskinen säger att det gjorde att de fick se andra sidor av länderna än de som annars visas upp för turister.
– Vi fick se det som turister får en skymt av, men vi fick också se det som finns bakom turistkulissen.
Det var överväldigande att få bekanta sig med projekten.
– Det är en så stor kontrast till hur vi har det i Finland. Här har vi fungerande folkbokföring, statistik och en offentlig sektor som erbjuder stöd. Då det inte finns statistisk och forskning att tillgå är det svårt att evaluera den egna verksamheten och det går inte att jämföra med nationell nivå.
Tredje sektorn sköter också mycket av vården och speciellt mödravård och förlossningar.
– Det har fått mig att fundera över hur vi har lyckats bygga så bra system i Finland.
Kambodja har omkring 15 miljoner invånare, hälften av dem är minderåriga. Många barn är utsatta – det är vanligt att föräldrarna måste resa utomlands för att jobba och lämnar barnen hos släktingar. Det finns också människor som erbjuder föräldrar och släktingar pengar för att de ska sälja ett av sina barn.
I Kampot i Kambodja fick gruppen besöka Epic Arts, en skola för barn med funktionsvariation. I Kambodja finns det många fördomar kring funktionsvariationer. Förutom att skolan ger undervisning i allmänbildande ämnen jobbar de också mycket med konst och teater och med att stärka barnens självkänsla.
Nuvarande och tidigare elever vid Epic Arts framför en teaterpjäs. Foto: Lotta Keskinen
Många av lärarna på skolan har själva barn med funktionsvariationer och har genom sina barn blivit engagerade i arbetet.
– En av lärarna vi träffade hade en son med Downs syndrom. Efter förlossningen hade läkaren sagt att de ju inte behöver ta med barnet hem. När de kom hem med honom undrade grannarna varför de gjorde livet så svårt för sig genom att behålla barnet, de kunde ju ha lämnat det i skogen.
I huvudstaden Pnom Penh besökte de Chab dai, en organisation som arbetar mot människohandel.
– Chab dai stöder offer så att de kan komma tillbaka till livet och hjälper dem med den rättsliga processen. Men de reser också ut i byarna för att berätta om lagstiftningen och utbildar polisen om hur man ska förhöra barn.
Mission idag handlar om att se våra medmänniskor och stöda dem i deras utmaningar.
– Jag hade inte förstått hur djupgående utvecklingsarbetet är och att det för de människor som berörs av det handlar om liv och död.
Resan och de människor hon mötte har gjort stort intryck på henne.
– De har en plats i mitt hjärta och det var fint att få se människor som arbetade med det jag vill arbeta för.