Det akuta läget har föranletts av att staden Jakobstad tagit över eftisverksamheten under det rådande undantagstillståndet. Normalt köper staden den tjänsten av Jakobstads svenska och finska församlingar.
– Det betyder att många barnledares arbetsuppgifter tillfälligt förändras och att det kan finnas behov av permitteringar. Genom samarbetsförhandlingarna vill vi nu reda ut om det finns annat jobb att erbjuda dem, säger förvaltningsdirektör Diana Söderbacka.
Samarbetsförfarandet förhindrar att eventuella permitteringar verkställs före den 13 april då det nationella undantagstillståndet upphör.
– Vi varslar för säkerhets skull ifall undantagstillståndet skulle förlängas.
Samfälligheten har 120 året runt anställda och ytterligare 40 säsongsanställda. Cirka 50 av dem är barnledare som jobbar i eftis och i dagklubbarna.
– Vi förhandlar med hela personalen då arbetet omorganiseras och arbetsuppgifterna förändras. Alla grupper ska nu bli hörda och alla förtroendemän ska vara med i processen. Innan vi formellt inlett förhandlingarna kan vi inte peka ut någon personalgrupp. Vi vet heller inte hur länge det här läget fortsätter och nu ska vi utreda de ekonomiska verkningarna av det.
Söderbacka ser permitteringarna som en sista utväg.
– Ordet samarbetsförhandlingar klingar väldigt negativt, men de är ju till för att hitta alternativa lösningar till permitteringarna. Jag hoppas ju att vi hittar sådana.
När samhället återgår till det normala återgår eftisverksamheten till den svenska församlingen och då återgår också de eventuellt permitterade till sina jobb. Att den finska församlingens eftisverksamhet helt upphör i vår har man redan tidigare förhandlat om med staden.
Är det här ett svepskäl att minska antalet anställda efter församlingssammanslagningen i Pedersöre?
– Nej, det gäller bara den uppkomna situationen. I så fall måste vi inleda separata förhandlingar. Några sådana är inte planerade.