Jag deltog i Veganuary för andra året i rad. Det handlar alltså om att vara vegan i en månad, att lämna bort animaliska produkter som ägg, kött, mjölk och ost. Jag äter redan vegetariskt största delen av tiden så den biten kändes inte som en egentlig utmaning, men ack, osten. Brie, mozzarella, blåmögelost och min största favorit, fetaost. Vilken pina att inte kunna äta ost på en hel månad!
Men det gick. Jag var vegan i en månad, med undantag av några olyckliga missar mest bestående av bulla i kafferummet på jobbet. Veganuary handlade för mig i första hand om att ta ett litet steg för djurens och klimatets skull och att utmana mig själv att testa produkter jag annars inte skulle köpa för att i framtiden kunna göra bättre val i mina vardagsinköp. Men när jag den första februari sedan tillredde den där traditionella grekiska salladen jag suktat efter smakade den bättre än någonsin tidigare och jag förstod att jag lärt mig något annat utöver namnet på spännande nya veganprodukter: nämligen uppskattning.
I skrivande stund lider februari mot sitt slut och jag uppskattar fortfarande min ost som aldrig förr. Från att ha varit en vardagsprodukt förvandlades den på en månad till något som väcker lite speciell glädje och tacksamhet då den avnjuts. Med min upplevelse i åtanke utmanar jag också dig att tänka efter: vad kunde för just dig vara som fetaosten är för mig, något du kunde ge upp under fastetiden och glädjas över lite extra vid påsken? Du kan bli överraskad över lyckan som uppstår när du lär dig uppskatta det du mitt i överflödet tidigare inte kunde.
Stefanie Lindroos jobbar som församlingssekreterare och informatör i Matteus församling.
Hennes favoritplats i stan är Nybondas skogar.
En månad utan ost
ekofasta.
"Jag förstod att jag lärt mig något annat utöver namnet på spännande nya veganprodukter: nämligen uppskattning."
11.3.2020 kl. 00:01Stefanie Lindroos