Kyrkokören grundades i oktober 1930 av dåvarande kantorn Otto Sundblad och fyller således 90 år i höst.
– Vi brukar uppmärksamma det var femte år något smått med aftonmusik, oftast i samband med allhelgona, säger kantorn och körledaren Ronny Borgmästars.
Han leder en aktiv kyrkokör med 32 inskrivna sångare i åldern mellan 35 och 85 år.
– En tredjedel av sångarna är under pensionsåldern så det ser bra ut med återväxten. Det är vanligt att det kommer några nyblivna pensionärer med när de får lite bättre tid. Vi kan med tillförsikt se fram emot att fira hundraårsjubileum om tio år.
Anmärkningsvärt är att kören består av lika många herrar som damer – åtta basar, åtta tenorer, tio sopraner och sex altar. I kören finns två pensionerade kantorer, så en ackompanjatörer finns alltid nära till hands.
– Vi har en bra gemenskap och vi tar gärna emot nya sångare. Gärna några altar till. Men som ny är det bra om man är uthållig, för det tar sin tid att lära sig repertoaren. Många körer jobbar mot en vår- och en julkonsert men vi jobbar cirka fyra veckor och så ska man stiga fram och sjunga. Det första året är kanske det jobbigaste, men bara man håller ut så lär man sig sångerna. Det är ju trots allt till största delen en återkommande standardrepertoar.
Han beskriver repertoaren som en traditionell kyrkokörsrepertoar med sånger från 1600-tal till vår tid, från Bach till Taizé. Kören sjunger rätt mycket av Egil Hovland.
Berikar församlingen
– Det är roligt att komma till körövningarna och lika roligt att ställa sig framför kören när vi sjunger.
Kören övar en gång per vecka och den försöker vara aktivt med i gudstjänsterna. Det blir vanligtvis mellan 15 och 18 framträdanden per år, förutom i gudstjänsterna också någon sångkväll eller aftonmusik. Efter pingst håller man sommarpaus.
– Vi är glada över att ha en stor kyrkokör. Den berikar församlingen också genom att stöda psalm-
sången under gudstjänsterna.
När gudstjänsten från Terjärv sänds i radio den 8 mars är kyrkokören naturligtvis med.
Ronny Byggmästars ser det inte längre som någon självklarhet att det finns kyrkokörer.
– En orsak kan vara att folk idag inte vill binda sig för längre engagemang. Men det kan också bero på en rädsla för att repertoaren är för svår att lära sig, vilket den inte behöver vara.
Kören deltar vanligtvis också i prosteriets terminsvisa sångfester och i mån av möjlighet också i stiftets stora sångfester.
– Sångarna är väldigt trogna att vara med i hemförsamlingen, men det har visat sig att ju längre bort kören ska så desto större blir manfallet.