Camilla Ekholm vigdes till tjänst

kyrkoherdeinstallation.

Mycket människor, mycket värme och adventsstämning. Det var söndagen i Sibbo i ett nötskal då församlingen fick en ny kyrkoherde i Camilla Ekholm. Samtidig gjorde också nya kaplanen Helena Rönnberg också sin första arbetsdag.

1.12.2019 kl. 20:09

Dagen började med högmässa i kyrkan där Camilla Ekholm välsignades till tjänst av bland andra biskop Bo-Göran Åstrand och domprosteriets kontraktsprost Mats Lindgård.

Dagen fortsatte sedan med installationsfestligheter i församlingshemmet och där var det en diger skara personer som framföra sina gratulationer till den nya herden. Först ut var Sibbo kyrkliga samfällighets ekonomichef Jenna Rask-Backman. Hon konstaterade att Ekholms företrädare Helene Liljeström lämnat stora skor att fylla efter sig.

– Men under de fem år du Camilla har jobbat i församlingen så har jag nog sett att om det är någon som har fötter stora nog att fylla de skorna så är det du. Men det råd jag skulle vilja ge dig är att komma ihåg att ta av dig kyrkoherdeskorna när du kommer hem från jobbet på kvällen och lägga på dig ett par riktigt bekväma yllesockor i stället. Då känns det bättre att igen ta på sig jobbskorna följande dag, sade Rask-Backman.

Sibbos kommundirektör Mikael Grannas hoppades och trodde att kommunens samarbete med församlingen fortsätter i samma goda anda som det gått under föregångaren Helene Liljeströms tid.

– Det är vårt gemensamma arbete att se till att Sibbobornas andliga och fysiska välmående är i skick. För Sibbos del ser det bra ut med tanke på framtiden. Vi är en av få kommuner i landet som kan hoppas på befolkningstillväxt, men också för vår del kommer det att finnas utmaningar, sade Grannas och tog som exempel att andelen kommuninvånare som är över 65 år kommer att öka drastiskt de kommande 20 åren.

Församlingsrådets viceordförande Anders Backström betonade i sitt tal att Ekholm har många goda egenskaper för att bli en bra kyrkoherde och lyfte i sitt tal fram tre av dem.

– Efter att ha sett dig jobba här kan jag säga att du för det första har empati. För det andra är du intelligent. Och det tredje egenskapen jag sett som jag tror du kommer att ha nytta av är att du är handlingskraftig.

Helene Liljeström konstaterade för sin del att det var ett ovanligt lyckat drag av domkapitlet att skicka Camilla Ekholm som församlingspastor till Sibbo för fem år sedan.

– Du är en person som ser alla och det skulle aldrig falla dig in att dela in människor i kristenhet och mänsklighet. Det är en fin gåva att kunna se alla.

I sitt tal Erkände Liljeström att kyrkoherdejobbet nog har sina utmaningar ibland.

– Livet som kyrkoherde är både glädje och sorg, tårar och skratt. Men det är framför allt välsignelse.

Camilla Ekholm själv sade att hon är tacksam över att ha fått växa upp i Sibbo svenska församling.

– Det har betytt mycket att ha fått växa upp i en församling där en kvinna varit kyrkoherde. Du har varit en bra förebild, sände hon som hälsning till Helene Liljeström.

Hon sade också att hon känt sig välkommen i församlingen från dag ett.

– Jag minns första dagen när jag kom hit och skulle börja jobba här i Sibbo. Jag kände mig lite osäker. Men när jag kom in i aulan så stod Gösta Steffansson där och konstaterade välkomnande att ”Nu är du här!”. Det betyder så mycket när man känner sig välkommen och det var med lätta steg jag gick vidare därifrån aulan. Det finns en värme i den här församlingen som är svår att beskriva, sade Ekholm.

Det lyfte också biskop Bo-Göran Åstrand fram i sitt tal.

– Den värmen tyckte jag att man kände av i mässan idag. Och vi ska också komma ihåg att det är det, nattvardsbordet och Jesus Kristus som håller ihop oss, inte våra åsikter.

Han var också inne på samma linje som Rask-Backman.

– Något av det viktigaste för en kyrkoherde är kunna att stiga upp från arbetsbordet och konstatera att man är färdig för dagen och i stället gå hem till köksbordet. Där, tillsammans med din man och dina barn, får du också kraft och glädje som du behöver i ditt arbete.

Nicklas Storbjörk



Terapeuten och författaren Tommy Hellsten berättar i färska numret av tidningen Askel att han befann sig i livsfara under en svår seglats för en månad sedan. 11.6.2012 kl. 16:03

Raseriutbrott skrämmer både barn och vuxna men det finns hjälp att få. 9.6.2012 kl. 12:00

Den nya prästdräkten för kvinnor fick pris i designtävlingen Vuoden Huiput 2011. 8.6.2012 kl. 12:56
Lekholmen ligger i Helsingfors skärgård.

Lägerholmen Lekholmens 75-årsjubileum firas med festmässa på söndag. 7.6.2012 kl. 15:55
Pjäsen RE:EVOLUTION spelades i Johanneskyrkans krypta i Helsingfors.

I kyrkans krypta ställs etiken och tekniken mot varandra. Var går gränsen? 7.6.2012 kl. 06:00
Kampens kapell invigdes för en knapp vecka sedan.

Stora skaror har besökt det nyöppnade kapellet i Helsingfors centrum. 6.6.2012 kl. 10:49

Receptserien Karins Kyrkkaffe finns nu på webben. 5.6.2012 kl. 10:51

Magnus Engblom valdes till ordförande på nya stifsfullmäktiges första sammanträde. 4.6.2012 kl. 09:48
I Nousis finns en av vägkyrkorna.

. I sommar är 279 vägkyrkor öppna för resenärer. 3.6.2012 kl. 08:00

Kyrkostyrelsen ska flytta till mindre och funktionsdugligare utrymmen. 2.6.2012 kl. 06:00

Blogg. I höst fortsätter bloggen med nya spännande bloggare. 1.6.2012 kl. 14:43

Kapellet i Påras i Kronoby står nu klart. På torsdagskvällen välsignades kapellet av kyrkoherde Markus Ventin och kontraktsprosten Hans Häggblom. 1.6.2012 kl. 09:18
Lina Frisk är en av dem som tar på sig den vita mössan i helgen.

Veckoslutet som kommer är avslutningarnas tid. En av dem som sätter punkt för en tolvårig skolgång är Lina Frisk. 31.5.2012 kl. 11:44

Några gånger om året avviker församlingarnas deadline för annonseringen i Kyrkpressen från det normala. Här kan du läsa information om alla specialdeadlines fram till årets slut. 13.6.2012 kl. 14:19
Det nya kapellet är gjort i trä.

På torsdag kväll invigs och välsignas det nya kapellet i Kampen i Helsingfors. 31.5.2012 kl. 09:53

Finland har handlat proaktivt, och det är bra, säger Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet.

coronaepidemin. Peter Strangs forskning visar att covid-19-döden var svårast för de unga och starka. Han ger Finland goda poäng för proaktivt handlande då coronaepidemin bröt ut. 16.9.2020 kl. 15:45
Ulrika Hansson är redaktör på Kyrkpressen. Jaktlaget är hennes första bok.

romandebut. En måsinvasion, civil olydnad och lojalitet. Förankrad i hembygdens landskap ställer Ulrika Hanssons debutroman frågan: Vad får man vara tacksam för? 16.9.2020 kl. 18:30
Katarina Gäddnäs har varit präst i två år. 
– Men jag började läsa teologi genast efter gymnasiet med inriktning på att bli sjukhuspräst.

döden. Förr höll man nästan alltid en visning av en död anhörig före begravningen. 15.9.2020 kl. 20:12
Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan
är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

hopp. Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden. 16.9.2020 kl. 00:01
Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling. Hans favoritplats i stan: olika kaféer runt järnvägsstationen.

Kyrkflytt. "Om vi inte kan fira gudstjänst, lovsjunga, lyssna och be, så upphör vi att existera som församling." 16.9.2020 kl. 00:01