Albert Häggblom, Harry Sanfrid Backström, Ingemar Klemets och Max-Olav Lassila ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.
Albert Häggblom, Harry Sanfrid Backström, Ingemar Klemets och Max-Olav Lassila ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.

Två listor med prästkandidater klara

val.

Listan ”På biblisk grund” och listan ”Jesus i centrum” är nu klara inför valet av kyrkomötesombud och valet av ombud för stiftsfullmäktige.

13.11.2019 kl. 15:06

Listan ”På biblisk grund” samlar röster bland prästerna inför kyrkomötesvalet. Kyrkomötet har två prästombud från Borgå stift. Kandidaterna är: Harry Sanfrid Backström, (kyrkoherde i Väståbolands församling), Albert Häggblom (verksamhetsledare vid Slef), Ingemar Klemets (kaplan i Vörå) och Max-Olav Lassila (kyrkoherde i Larsmo). Ombud för listan är Johan Eklöf.

I listans programförklaring heter det att man stå för att vår kyrka ska bygga lära och liv på Bibelns grund. (Hela programförklaringen senare i denna text.)

Listan ”Jesus i centrum” samlar kandidater inför stiftsfullmäktigevalet. Kandidaterna är: Henrik Östman (kaplan i Nykarleby församling), Tomas Klemets (hemlandsledare vid Slef), Janne Heikkilä (kyrkoherde i Korsnäs församling), Daniel Norrback (kyrkoherde i Kristinestads svenska församling), Tuomas Metsäranta (församlingspastor och juris doktor, Petrus församling) och Stig-Olof Fernström (TM, Prost). Ombud för listan är Peter Silfverberg.

Här följer deklarationerna för de två listorna:

"På biblisk grund"

Valmansföreningen ”På biblisk grund” vill som namnet säger stå för att
vår kyrka skall bygga lära och liv på Bibelns grund.

Det att vi tror att Bibeln är Guds ord och därför tillförlitlig, gör
att vi med stor frimodighet kan predika t.ex. om att vi förklaras
rättfärdiga av nåd genom tro.(Rom. 3:21-24). Inte heller behöver vi
tvivla på att Jesus har uppstått och lever idag. Det vet vi därför att
det är klart omvittnat i Bibeln.

Vi tror också att vår Skapare vet bättre än vi själva vad som är bra
för oss och vad som skadar oss. Därför vill vi bygga inte bara vår
teologi utan också vår etik på Bibeln. Om vi gör det undviker vi många
svårigheter och problem.

Ibland har vi människor svårt att förstå Guds vilja. Vi kan t.ex.
tycka att han är onödigt sträng. Också då vill vi ändå hålla oss till
hans ord eftersom vi har fått förtroende för vår Herre och hans ord.
Vi har också genom Jesu lidande och död för vår skull fått ett bevis
på hans kärlek, som vi inte behöver tvivla på.

Vi ser vår valmansförening som ett positivt alternativ för den som
vill underordna sig Gud och hans ord och få del av den välsignelse som
följer av detta. Vi vill arbeta för att utbreda Kristi kyrka genom att
nå ut med evangeliet till de människor i hemlandet som har fjärmats
från den kristna tron och genom att stöda missionsarbetet i världen.

När det gäller formerna vill vi att vår kyrka ständigt är beredd till
förändring för att bättre än förr nå ut med sitt budskap. Men när det
gäller trosinnehållet vill vi hålla fast vid det som fortfarande står
i §1 i vår kyrkoordning: ”Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Guds heliga ord,
det Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter,
och som är uttalad i den gamla kyrkans tre bekännelser samt i den
oförändrade Augsburgska bekännelsen och i de övriga bekännelseskrifter
för den lutherska kyrkan som intagits i Konkordieboken. Kyrkan
fasthåller som sitt högsta rättesnöre den i dessa bekännelseskrifter
uttryckta principen, att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas
enligt Guds heliga ord.”

När någon av våra kandidater blir invald till kyrkomötet kommer han
att i varje ärende försöka förverkliga Guds vilja så som den är
uppenbarad i Bibeln. Det kommer han att göra också i sådana frågor där
media och den allmänna opinionen är av annan åsikt. När det gäller den
aktuella frågan om vigsel av samkönade par kan vi omöjligt ge vårt
stöd eftersom vi anser att Bibeln så tydligt lär annorlunda.


Deklaration för "Jesus i centrum":

Valmansföreningen ”Jesus i centrum” vill stå för att vår kyrka skall bygga lära och liv på Bibelns grund.

Det att vi tror att Bibeln är Guds ord och därför tillförlitlig, gör att vi med stor frimodighet kan predika t.ex. om att vi förklaras rättfärdiga av nåd genom tro. (Rom. 3:21-24). Inte heller behöver vi tvivla på att Jesus har uppstått och lever idag. Det vet vi därför att det är klart omvittnat i Bibeln.

Vi tror också att vår Skapare vet bättre än vi själva vad som bra för oss och vad som skadar oss. Därför vill vi bygga inte bara vår teologi utan också vår etik på Bibeln. Om vi gör det undviker vi många svårigheter och problem.

Ibland har vi människor svårt att förstå Guds vilja. Vi kan t.ex. tycka att han är onödigt sträng. Också då vill vi ändå hålla oss till hans ord eftersom vi har fått förtroende för vår Herre och hans ord. Vi har också genom Jesu lidande och död för vår skull fått ett bevis på hans kärlek, som vi inte behöver tvivla på.

Vi ser vår valmansförening som ett positivt alternativ för den som vill underordna sig Gud och hans ord och få del av den välsignelse som följer av detta. Vi vill arbeta för att utbreda Kristi kyrka genom att nå ut med evangeliet till de människor i hemlandet som har fjärmats från den kristna tron och genom att stöda missionsarbetet i världen.

När det gäller formerna vill vi att vår kyrka ständigt är beredd till förändring för att bättre än förr nå ut med sitt budskap. Men när det gäller trosinnehållet vill vi hålla fast vid det som fortfarande står i §1 i vår kyrkoordning: ”Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Guds heliga ord, det Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, och som är uttalad i den gamla kyrkans tre bekännelser samt i den oförändrade Augsburgska bekännelsen och i de övriga bekännelseskrifter för den lutherska kyrkan som intagits i Konkordieboken. Kyrkan fasthåller som sitt högsta rättesnöre den i dessa bekännelseskrifter uttryckta principen, att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas enligt Guds heliga ord.”

Om någon av våra kandidater blir invald till stiftsfullmäktige kommer han att i varje ärende försöka förverkliga Guds vilja så som den är uppenbarad i Bibeln. Det kommer han att göra också i sådana frågor där media och den allmänna opinionen är av annan åsikt. När det gäller den aktuella frågan om vigsel av samkönade par kan vi på grund av våra samveten omöjligt ge vårt stöd eftersom vi anser att Bibeln så tydligt lär annorlunda.

Sofia Torvalds



– Det är egentligen konstigt att vi inte har en jättestark kristen miljörörelse, för i princip är det ju vårt uppdrag som människor att förvalta det som Gud har skapat, säger ekobonden Mats Björklund.

jordbruk. För Mats Björklund handlar jordbruket om att anpassa sig till vädret och naturen, om att odla det som andra ska äta – och om att förvalta Guds gåvor. 30.9.2020 kl. 11:53
Charlotte Steffansson-Myrskog är hemma med dottern Alice, 8 månader, i höst. Hennes favoritplats i stan är Gammelstaden.

vardagsbön. "Öppna varsamt upp det mina fingrar krampaktigt håller tag om i onödan." 30.9.2020 kl. 10:30
Björn Wallén har varit direktor på Lärkkulla sedan början av april 2014. Han var också lärare och utbildningschef på Lärkkulla under åren 1986-1998.

Lärkkulla. Lärkkulla-stiftelsens direktor Björn Wallén avgår på egen begäran från och med årsskiftet för att övergå till andra arbetsuppdrag. 29.9.2020 kl. 17:01
Vid sidan av musik är navigation och båtliv ett stort intresse för Yngve Svarvar. Han har också byggt några småbåtar.

kvevlax. Över 30 år undervisade han i musik i grundskolan. Men också efter pensioneringen är musiken ett heltidsjobb för Yngve Svarvar. Hans engagemang som kör- och orkesterledare ser inte till församlingsgränser 30.9.2020 kl. 12:40
Mari Valjakka har återvänt till hemtrakterna i Ivalo.

samiska. Mari Valjakka gläds över att som samepräst kunna bidra till att de samiska språken går vidare till en ny generation – något som inte var självklart när hon själv växte upp. 21.9.2020 kl. 13:16
Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.

äktenskapssyn. I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen – Uleåborgs domkapitel hade rätt att utfärda en varning till präst som vigt ett samkönat par. Rättsväsendet griper inte in för att hjälpa kyrkan fatta beslut om äktenskapssynen – men kyrkan måste enligt biskop Bo-Göran Åstrand bestämma sig snart. 18.9.2020 kl. 16:15

Borgå stift. Se alla nyheter från domkapitlet i Borgå inne i artikeln. 18.9.2020 kl. 12:25
I skogen hittar Nina Lindfors tröst och frid.

diakoni. I många år kunde Nina Lindfors andas ut bara om veckosluten – då kom ingen post, och hon slapp högarna av obetalda räkningar och indrivningsbrev. Utan stöd från församlingens diakoniarbetare Taina Sandberg hade hon inte orkat. De brukar mötas på Ninas favoritplats: i skogen. 17.9.2020 kl. 15:20
Finland har handlat proaktivt, och det är bra, säger Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet.

coronaepidemin. Peter Strangs forskning visar att covid-19-döden var svårast för de unga och starka. Han ger Finland goda poäng för proaktivt handlande då coronaepidemin bröt ut. 16.9.2020 kl. 15:45
Ulrika Hansson är redaktör på Kyrkpressen. Jaktlaget är hennes första bok.

romandebut. En måsinvasion, civil olydnad och lojalitet. Förankrad i hembygdens landskap ställer Ulrika Hanssons debutroman frågan: Vad får man vara tacksam för? 16.9.2020 kl. 18:30
Katarina Gäddnäs har varit präst i två år. 
– Men jag började läsa teologi genast efter gymnasiet med inriktning på att bli sjukhuspräst.

döden. Förr höll man nästan alltid en visning av en död anhörig före begravningen. 15.9.2020 kl. 20:12
Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan
är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

hopp. Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden. 16.9.2020 kl. 00:01
Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling. Hans favoritplats i stan: olika kaféer runt järnvägsstationen.

Kyrkflytt. "Om vi inte kan fira gudstjänst, lovsjunga, lyssna och be, så upphör vi att existera som församling." 16.9.2020 kl. 00:01

mathjälp. Helsingfors-hjälpen avslutades för att behoven inte längre ser likadana ut som i våras. Men församlingarna erbjuder fortfarande mathjälp och samtalsstöd, och dörrarna till de gemensamma måltiderna har öppnats på nytt. 16.9.2020 kl. 00:01
Mikaela Björklund har några veckors erfarenhet av stadsdirektörsjobbet. Men i tolv år har arbetet för Närpes tagit upp mycket av hennes tid.

Närpes. Mikaela Björklund är färsk stadsdirektör i Närpes. Bakom sig har hon många år av engagemang i lokalsamhället, med början från när hon var tonåring i församlingen. Tron är grunden hon står på – den gör det naturligt att vilja vara med och bygga samhället för medmänniskorna. 17.9.2020 kl. 10:30

Helsingfors. Mathias Sandell gillar den gamla musiken som hör ihop med stilla veckan inför påsk. Han är musikmagister från Sibelius-Akademin och vikarierar som kantor i Petrus församling. 23.3.2023 kl. 08:43
När en tornado närmade sig staden Amory i Mississippi i USA började meteorologen Matt Laubhan be.

USA. När en tornado var på väg mot den amerikanska staden Amory i Mississippi valde meteorologen Matt Laubhan att börja be – mitt i direktsändning. 30.3.2023 kl. 11:37
Jan-Gustav Björk är kaplan i Jakobstads svenska församling.

Kolumn. Under fastan går jag med lärjungarna till Jerusalem. Liksom lärjungarna är jag varje år oförstående när Jesus undervisar om sin död. 28.3.2023 kl. 16:23
Stefan Myrskog hoppas nya läsare ska hitta Nyckeln-webbsidan.

tidskrift. När papperstidningen Nyckeln blir webbsida hoppas Stefan Myrskog att fler än förr ska intressera sig för de stora frågorna: Vem är Gud egentligen och vad menar vi med människovärde? – Vår tro är på många sätt en paradox, men Gud är alltid större, säger han. 27.3.2023 kl. 16:37

SÖNDAG. Egentligen tror jag att alla dagar på sätt och vis är bebådelsedagar, för varje dag får vi nog signaler från Gud. Ibland kanske signalerna är mycket tydliga, ibland måste vi stanna upp lite mer än vanligt för att upptäcka dem, men de finns nog där varje dag. 25.3.2023 kl. 16:52