Albert Häggblom, Harry Sanfrid Backström, Ingemar Klemets och Max-Olav Lassila ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.
Albert Häggblom, Harry Sanfrid Backström, Ingemar Klemets och Max-Olav Lassila ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.

Två listor med prästkandidater klara

val.

Listan ”På biblisk grund” och listan ”Jesus i centrum” är nu klara inför valet av kyrkomötesombud och valet av ombud för stiftsfullmäktige.

13.11.2019 kl. 15:06

Listan ”På biblisk grund” samlar röster bland prästerna inför kyrkomötesvalet. Kyrkomötet har två prästombud från Borgå stift. Kandidaterna är: Harry Sanfrid Backström, (kyrkoherde i Väståbolands församling), Albert Häggblom (verksamhetsledare vid Slef), Ingemar Klemets (kaplan i Vörå) och Max-Olav Lassila (kyrkoherde i Larsmo). Ombud för listan är Johan Eklöf.

I listans programförklaring heter det att man stå för att vår kyrka ska bygga lära och liv på Bibelns grund. (Hela programförklaringen senare i denna text.)

Listan ”Jesus i centrum” samlar kandidater inför stiftsfullmäktigevalet. Kandidaterna är: Henrik Östman (kaplan i Nykarleby församling), Tomas Klemets (hemlandsledare vid Slef), Janne Heikkilä (kyrkoherde i Korsnäs församling), Daniel Norrback (kyrkoherde i Kristinestads svenska församling), Tuomas Metsäranta (församlingspastor och juris doktor, Petrus församling) och Stig-Olof Fernström (TM, Prost). Ombud för listan är Peter Silfverberg.

Här följer deklarationerna för de två listorna:

"På biblisk grund"

Valmansföreningen ”På biblisk grund” vill som namnet säger stå för att
vår kyrka skall bygga lära och liv på Bibelns grund.

Det att vi tror att Bibeln är Guds ord och därför tillförlitlig, gör
att vi med stor frimodighet kan predika t.ex. om att vi förklaras
rättfärdiga av nåd genom tro.(Rom. 3:21-24). Inte heller behöver vi
tvivla på att Jesus har uppstått och lever idag. Det vet vi därför att
det är klart omvittnat i Bibeln.

Vi tror också att vår Skapare vet bättre än vi själva vad som är bra
för oss och vad som skadar oss. Därför vill vi bygga inte bara vår
teologi utan också vår etik på Bibeln. Om vi gör det undviker vi många
svårigheter och problem.

Ibland har vi människor svårt att förstå Guds vilja. Vi kan t.ex.
tycka att han är onödigt sträng. Också då vill vi ändå hålla oss till
hans ord eftersom vi har fått förtroende för vår Herre och hans ord.
Vi har också genom Jesu lidande och död för vår skull fått ett bevis
på hans kärlek, som vi inte behöver tvivla på.

Vi ser vår valmansförening som ett positivt alternativ för den som
vill underordna sig Gud och hans ord och få del av den välsignelse som
följer av detta. Vi vill arbeta för att utbreda Kristi kyrka genom att
nå ut med evangeliet till de människor i hemlandet som har fjärmats
från den kristna tron och genom att stöda missionsarbetet i världen.

När det gäller formerna vill vi att vår kyrka ständigt är beredd till
förändring för att bättre än förr nå ut med sitt budskap. Men när det
gäller trosinnehållet vill vi hålla fast vid det som fortfarande står
i §1 i vår kyrkoordning: ”Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Guds heliga ord,
det Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter,
och som är uttalad i den gamla kyrkans tre bekännelser samt i den
oförändrade Augsburgska bekännelsen och i de övriga bekännelseskrifter
för den lutherska kyrkan som intagits i Konkordieboken. Kyrkan
fasthåller som sitt högsta rättesnöre den i dessa bekännelseskrifter
uttryckta principen, att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas
enligt Guds heliga ord.”

När någon av våra kandidater blir invald till kyrkomötet kommer han
att i varje ärende försöka förverkliga Guds vilja så som den är
uppenbarad i Bibeln. Det kommer han att göra också i sådana frågor där
media och den allmänna opinionen är av annan åsikt. När det gäller den
aktuella frågan om vigsel av samkönade par kan vi omöjligt ge vårt
stöd eftersom vi anser att Bibeln så tydligt lär annorlunda.


Deklaration för "Jesus i centrum":

Valmansföreningen ”Jesus i centrum” vill stå för att vår kyrka skall bygga lära och liv på Bibelns grund.

Det att vi tror att Bibeln är Guds ord och därför tillförlitlig, gör att vi med stor frimodighet kan predika t.ex. om att vi förklaras rättfärdiga av nåd genom tro. (Rom. 3:21-24). Inte heller behöver vi tvivla på att Jesus har uppstått och lever idag. Det vet vi därför att det är klart omvittnat i Bibeln.

Vi tror också att vår Skapare vet bättre än vi själva vad som bra för oss och vad som skadar oss. Därför vill vi bygga inte bara vår teologi utan också vår etik på Bibeln. Om vi gör det undviker vi många svårigheter och problem.

Ibland har vi människor svårt att förstå Guds vilja. Vi kan t.ex. tycka att han är onödigt sträng. Också då vill vi ändå hålla oss till hans ord eftersom vi har fått förtroende för vår Herre och hans ord. Vi har också genom Jesu lidande och död för vår skull fått ett bevis på hans kärlek, som vi inte behöver tvivla på.

Vi ser vår valmansförening som ett positivt alternativ för den som vill underordna sig Gud och hans ord och få del av den välsignelse som följer av detta. Vi vill arbeta för att utbreda Kristi kyrka genom att nå ut med evangeliet till de människor i hemlandet som har fjärmats från den kristna tron och genom att stöda missionsarbetet i världen.

När det gäller formerna vill vi att vår kyrka ständigt är beredd till förändring för att bättre än förr nå ut med sitt budskap. Men när det gäller trosinnehållet vill vi hålla fast vid det som fortfarande står i §1 i vår kyrkoordning: ”Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Guds heliga ord, det Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, och som är uttalad i den gamla kyrkans tre bekännelser samt i den oförändrade Augsburgska bekännelsen och i de övriga bekännelseskrifter för den lutherska kyrkan som intagits i Konkordieboken. Kyrkan fasthåller som sitt högsta rättesnöre den i dessa bekännelseskrifter uttryckta principen, att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas enligt Guds heliga ord.”

Om någon av våra kandidater blir invald till stiftsfullmäktige kommer han att i varje ärende försöka förverkliga Guds vilja så som den är uppenbarad i Bibeln. Det kommer han att göra också i sådana frågor där media och den allmänna opinionen är av annan åsikt. När det gäller den aktuella frågan om vigsel av samkönade par kan vi på grund av våra samveten omöjligt ge vårt stöd eftersom vi anser att Bibeln så tydligt lär annorlunda.

Sofia Torvalds



Det avgörande är att jag slutar rannsaka den andra, vänder blicken och börjar rannsaka mig själv, säger Tommy Hellsten.

parrelation. Att gå in i ett parförhållande innebär lidande, tillväxt och ett möte med de egna såren. Men belöningen kommer sedan: Det blir bra. – Men mitt i lidandet och motgångarna kan man behöva vishet av andra som gått igenom samma sak. Det finns inga genvägar, säger författaren och terapeuten Tommy Hellsten. 17.8.2022 kl. 09:16
Sofia Torvalds är till vardags redaktionsansvarig vid Kyrkpressen.

GUDSBILD. Journalisten Sofia Torvalds skrev i realtid en bok om sin depressionsvinter. Den tiden förändrade hennes bild av Gud. 16.8.2022 kl. 19:00
"Församlingsrådet, de anställda och medlemmar i olika frivilliga uppgifter bildar en positiv gemenskap där allas insatser uppskattas", lyder ett enkät svar från en nyländsk församling i KP-enkäten.

FÖRTROENDEVALD. Det fanns många delade meningar och blandade känslor i KP:s enkät bland församlings- och kyrkoråden i Borgå stift. Men på ett område är siffrorna tydligt positiva. 58 procent tycker att dialogen mellan de förtroendevalda och de anställda är god. 16.8.2022 kl. 13:35
Korsnäs kyrka.

TJÄNSTER. Kyrkoherdetjänsten i Korsnäs församling har inte inom utsatt tid fått någon sökande. Kaplanstjänsten i Karleby fick en sökande från Kemi. 15.8.2022 kl. 15:24

SYNODALMÖTE. Vad betyder frälsning? Är det någonting som sker efteråt, bortom döden? Eller här och nu? Det ska alla omkring 2 000 präster i den evangelisk-lutherska kyrkan å tjänstens vägnar fundera över inför höstens synodalmöten. 12.8.2022 kl. 09:04
– Det jag gillar med hösten är att vi får en chans till nystart, vi börjar från tomt bord, säger Ann-Britt Bonns.

Skolstart. Ann-Britt Bonns är rektor i Grundskolan Norsen. Hon välkomnar ett nytt läsår. 11.8.2022 kl. 19:16
Kokonåsen i Borgå är välbekant för Mats Lindgård. Här sköter han sin kondition.

kyrkoherdar. När Mats Lindgård i tiden besvärade sig över hur domkapitlet placerade präster i förslagsrum inför domprostvalet resulterade det i en period som blev den tuffaste i hans liv. I dag är han en chef som tror på att förankra beslut grundligt innan han genomför något. 3.8.2022 kl. 17:08
Kantors- och prästparet Eeva-Stiina och Paula Lönnemo vill se kyrkan ta ett mera ansvarsfullt grepp om sina skogar.

KYRKANS SKOGAR. Okunnigheten om hur man ekologiskt hållbart sköter skog är stor i kyrkan, anser präst- och kantorsparet Paula och Eeva-Stiina Lönnemo. Därför vill de se mera fredning, och mera av det nya, kontinuerliga skogsbruket. 1.8.2022 kl. 12:53
– Jag har själv varit entusiastisk för skogsbruk utan kalhyggen, säger Carl-Johan Jansson. Men det fungerar inte.

KYRKANS SKOGAR. Skogsbruksveteranen Carl-Johan Jansson i Raseborg är skeptisk till det nya kontinuerliga skogsbruket. Domkapitlet i Borgå har bett honom om argument mot den nya metoden. 1.8.2022 kl. 16:11
Sophie Törnqvist från Kerko by i norra Borgå tycker om att vara social och få nya vänner. Domkyrkoförsamlingens läger Pellinge 1 har varit en upplevelse, säger hon.

konfirmation. I Borgå går 85 procent av årsklassen i Domkyrkoförsamlingens konfirmandundervisning, och Borgå "exporterar" hjälpledare. Men för allt flera konfirmander är kyrkans termer nya och främmande. Som Guds Lamm eller Kristus Frälsaren, säger lägerprästen Elefteria Apostolidou. 29.7.2022 kl. 16:00
Rebecka Stråhlman arbetar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan – något årtionde efter konfirmationen.

unga vuxna. Rebecka Stråhlman jobbar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan, något årtionde efter skriban. 1.8.2022 kl. 16:34
Ingrid Mutai och Olivia Franck (i telefonskärmen) vill lyfta 
sekundär traumatisering på bordet.

SEKUNDÄR TRAUMATISERING. Att känna empati är viktigt för dem som jobbar med att möta människor med trauma. Då de känner empatitrötthet eller har svårt att släppa tanken på klientens berättelse har dedrabbats av sekundär traumatisering. 24.7.2022 kl. 19:03
Mao Lindholm fascineras av rövaren på korset bredvid Jesus. – Och Jesus omedelbara löfte åt honom om evigt liv. Det är så hisnande stort att det inte går att fatta.

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13
Katolska Sara Torvalds tycker att ekumenik är lärorikt men att den katolska kyrkan också har varit för en mängd "fördomar och tjafs". Hon är sedan 2021 ordförande för Ekumeniska rådets arbete på svenska i Finland.

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00
Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00

Elisabeth Stubb är aktuell med boken ”Öken, vatten och snö – vägen genom Israel” (Fontana
Media).

VEM ÄR DU?. År 2019 var Elisabeth Stubb, som är doktor i historia och forskare, utan jobb. Den våren bestämde hon sig för att göra något hon drömt om ända sedan hon läste om det i Kyrkpressen för många år sedan: vandra Israelleden, vandringsleden genom Israel. Upplevelsen blev en bok som känns väldigt aktuell. 6.11.2023 kl. 18:53

HÖSTDAGARNA. Årets Höstdagar arrangeras det här veckoslutet i Toijala. Årets tema är "Kamp". Dagarna bjuder på traditionellt upplägg med verkstäder, café, musik, show, mässor, andakter, glada människomöten, bön, gemenskap och skratt. 4.11.2023 kl. 15:52

Kolumn. Jag slogs en morgon av hur mycket det finns att förundras över när sommar går över till höst och höst till vinter. Färgerna, dofterna, tystnaden. Det är något speciellt när naturen skiftar och går in i en annan säsong. Det påminner mig om att världen och livet har en rytm att följa. 6.11.2023 kl. 08:00

Stiftsdagar. Firandet av Borgå stifts 100-årsjubileum kulminerade i en festmässa i Borgå domkyrka. Kyrkpressen frågade några festdeltagare vad de tyckte mest om under stiftsdagarna i Borgå – och vad de tror om de följande 100 åren. 29.10.2023 kl. 15:22

Kolumn. På vägen till kyrkan möter jag tiggare och brödköer. Nyheterna har påmint mig om krig, människor på flykt, ensamhet, våld i hemmen och om hur dåligt vår underbart vackra planet mår. Det gör ont och jag känner mig maktlös. Helst skulle jag stänga ut alltsammans, leva i min egen bubbla, sluta bry mig. 28.10.2023 kl. 21:38