Bengt Klemets har slutfört utredningen som han gjort på uppdrag av domkapitlet. Klemets föreslår att en en församling bildas av Jakobstads svenska, Pedersöre, Esse och Purmo församlingar den 1 januari 2021. Bo-Göran Åstrand blir den nya församlingens första kyrkoherde. Väljs Åstrand till biskop utses en tf kyrkoherde.
Ifall det blir två svenska församlingar inom samfälligheten, det vill säga om Jakobstads svenska står utanför, heter den Pedersöre församling med Kaj Granlund som kyrkoherde.
Domkapitlet ska nu ta ställning till utredningen och göra ett eget förslag. Det förslaget går sedan för utlåtande till fem församlingarna i samfälligheten. Kyrkostyrelsen avgör slutligen frågan. Klemets räknar med att det i bästa fall kan ske i juni i år. Därefter bildas en organisationskommission som ska utarbeta detaljerna.
– Utgångsläget är att det inte är något fel på församlingarnas verksamhet idag, säger Klemets. Men förlorar samfälligheten 290 medlemmar varje år drabbar det plånboken. På tio år har medlemsantalet i samfälligheten, inklusive Jakobstads finska församling, minskat med 2 600 personer. De tre senaste åren har samfälligheten gått back ekonomiskt, i fjol med drygt 300 000 euro. Något måste göras.
I oktober i fjol tog de tre församlingarna Pedersöre, Esse och Purmo församlingar initiativ till att gå ihop till Pedersöre församling. En vecka senare gjorde Jakobstads svenska ett eget initiativ där alla fyra församlingar sammanslås. Klemets har nu utrett bägge initiativen.
– Ganska tidigt fick jag klart för mig att endast alternativet att alla fyra blir en gör skillnad. En svensk församling ger mera inbesparingar.
De fyra svenska församlingarna har 9,3 prästtjänster idag. Klemets räknar med två prästtjänster kan dras in då fyra kyrkoherdetjänster blir en. Det sker genom pensioneringar.
I övrigt räknar Klemets inte med någon personalminskning.
– Alla tjänster kommer att dras in och nya tjänster bildas. Arbetstagarna överförs då till de nya tjänsterna.
Enligt Klemets möter modellen med en svensk församling mest motstånd i Pedersöre.
– Esse församling har kniven mot strupen med sitt dyra församlingshem och de har redan förhandlat med Jakobstads svenska, medan Purmo håller låg profil.
Han har funnit att motståndet bygger på olika kulturer i landsbygds- och stadsförsamling. Också oron för väckelserörelser, smågrupper och talkoarbete har nämnts.
– Enligt min uppfattning är också de teologiska olikheterna mellan församlingarna större än vad som sägs ut, säger Klemets.
Han påpekar att väckelserörelserna också är representerade i kyrkorådet i Jakobstad.
– Där har man inte behövt rösta i någon fråga de senare fyra åren. Med församlingens långsiktiga planering vet medlemmarna på förhand vilka präster som håller gudstjänsterna och kan välja vilken gudstjänst de går till.
Och vad har då Jakobstad, som är den största församlingen, att vinna på en sammanslagning?
– Det är en central fråga och det var den första jag jag ställde i Jakobstad. Där ser man till helheten och man vill att alla ska klara sig. Om inte sättet att arbeta förändras kommer alla församlingar att blöda. Underskottet på 300 000 euro drabbar alla.
Att Jakobstad accepterar namnet Pedersöre svenska församling ser Klemets som ett välkomnande tecken.
– Jag hade tänkt föreslå namnet Jakobstads svenska församling. Men jag fick så pass många samtal om namnfrågan att jag ändrade åsikt.