Det blir antingen Sixten Ekstrand eller Bo-Göran Åstrand som blir nästa biskop i Borgå stift.
Det blir antingen Sixten Ekstrand eller Bo-Göran Åstrand som blir nästa biskop i Borgå stift.

Åstrand och Ekstrand till andra omgången i biskopsvalet

biskopsval.

Det blir Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand som går vidare till den andra omgången i biskopsvalet i Borgå stift.

19.3.2019 kl. 14:33

Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand går vidare till andra omgången i biskopsvalet i Borgå Stift. Bo-Göran Åstrand fick flest röster, 198 stycken, följd av Sixten Ekstrand med 188 röster, Lisa Enckell med 152 röster och Harry Sanfrid Backström med 108 röster.

När Kyrkpressen med telefonens hjälp når Bo-Göran Åstrand har han precis klivit på bussen i Helsingfors och är på väg till domkapitlet i Borgå dit samtliga kandidater har blivit kallade för presskonferens senare på eftermiddagen.

Som svar på den klassiska sportfrågan om hur det känns svarar Åstrand:

– Jag nåddes precis av resultatet i den första omgången och jag är nog smått tagen av resultatet ännu. Framför allt är jag tacksam för det förtroende som de som röstade valde att visa den här gången.

Hade du själv några tankar om utgången i den här första omgången?

– Det hade jag inte. Det har nog varit väldigt svårt att ana sig till. När jag steg på tåget i Bennäs i morse för att bege mig mot Borgå tänkte jag nog att det här är helt öppet. Och jag har helt medvetet gått in för att inte göra mig några föreställningar om utgången.

Vad tänker du om den andra omgången med tanke på röstfördelningen i den första? En del ”förståsigpåare” menar att du nu ligger bra till för att bli vald.

– Själv tänker jag nog att varje omgång är en helt ny omgång. Och nu kommer det att komma nya och fördjupade frågeställningar som jag och Sixten får ta tag i. Jag ser fram emot en fördjupad diskussion och jag ser också väldigt mycket fram emot att få träffa elektorerna igen i nya valpaneler.

Hur ska du fira det här?

– Skratt. Det har jag nog inte tänkt på. Men det blir väl en kaffekopp i restaurangvagnen i tåget hem till Jakobstad. Och sedan blir det en tekopp med min fru Karin efter att jag varit ute med hunden på kvällspromenad. Och nu när jag tänker på det, kanske jag unnar mig lite extra gott bulla i restaurangvagnen på vägen hem!

Ekstrand: Ganska väntat resultat

– Det känns bra och jag är glad att jag fick så stort stöd som jag fick, säger Sixten Ekstrand när röstresultatet i första omgången klarnat.

Sixten Ekstrand tycker att valresultatet var ganska väntat.

– De flesta bedömde att det skulle vara tre i toppen och så blev det. Det som ändå överraskade lite var att avståndet till Lisa blev så pass stort som det blev. Det tyder på att många som tvekade mellan Lisa och Bo-Göran valde att rösta på Bo-Göran.

– Det som också överraskade var att Harry gjorde ett så bra val som han gjorde med över hundra röster, det visar att det finns ett konservativt stöd i stiftet.

Sixten Ekstrand ser nu fram emot andra omgången, och kommer att följa samma linje som hittills.

– Biskopsämbetet är enhetens ämbete. Den som kandiderar för att bli biskop måste stå mitt i hjorden: se, bekräfta och ha god översikt över alla. Jag ser ingen anledning att ändra på det. Man måste också vara sig själv och vara trogen den teologi och tro man har, det kommer jag att fortsätta med.

Han ser fram emot en intensivare diskussion när bara två kandidater återstår.

– Jag tror att de diskussionerna blottar skillnader, vilka erfarenheter och vilken bakgrund vi har, vad vi är bra och mindre bra på och vilka frågor vi vill driva. Jag tror att det blir en intressantare diskussion för dem som lyssnar.

Han tycker att det har varit en trevlig resa hittills.

– Det har varit en god kampanj, rent och snyggt. Och jag har haft en bra grupp som har stöttat mig, varit bollplank och sparrare. Ett stort tack till dem.

Lisa Enckell: Lite vemodigt
– Jag är glad att jag har fått vara med. Lite vemodig förstås då en dröm inte gått i uppfyllelse för så många som engagerat sig, sade Lisa Enckell när det stod klart att hon inte gått vidare till den andra omgången.

Hon gladde sig ändå över engagemanget bland dem som stöttat henne.

– Det har varit ett sånt engagemang från dag ett, att jag är helt överväldigad. Med gemensamma krafter har vi fört en positiv kampanj och inspirationen har vuxit för varje ny som anslutit sig. Vi bör kanalisera den här energin till att fortsätta förnyelsearbetet i stiftet och kyrkan.

Backström: Andra som tänker som jag

– Det har varit en bra process på många sätt, jag är glad över att ha fått en möjlighet att vara med, säger Harry Sanfrid Backström om sin valkampanj, och tackar alla dem som stått bakom honom.

– Först av allt vill jag tacka Herren för att jag fick vara med, och för det andra tackar jag alla som skrev en tvåa på valsedeln.

Han påpekar att de 108 röster han fick förpliktigar, det är något de två biskopskandidaterma får tänka på inför andra omgången.

– Det finns tydligen en hel del människor som ser på saker och ting på samma sätt som jag. Och många fler inom vår kyrka, sådana som inte har rösträtt.

Testamenterar du dina röster till någon av kandidaterna i andra omgången?

– Nej, det gör jag absolut inte. Var och en ska rösta enligt sitt eget samvete. Jag vill just nu ogärna spekulera i hur det ska gå, det får de som har rösträtt avgöra.

Preliminära resultat från biskopsvalets första omgång:

Raseborgs prosteri: Backström 5, Lisa Enckell 18, Bo-Göran Åstrand 20, Sixten Ekstrand 16.

Åboland: Backström 9, Enckell 21, Åstrand 13, Ekstrand 24

Åland: Backström 3, Enckell 14, Åstrand 33, Ekstrand 12

Korsholm: Backström 17, Enckell 18, Åstrand 31, Ekstrand 30

Pedersöre: Backström 40, Enckell 3, Åstrand 24, Ekstrand 42

Domprosteriet: Backström 6, Enckell 27, Åstrand 26, Ekstrand 23

Mellersta-Nyland: Backström 1, Enckell 24, Åstrand 16, Ekstrand 21

Helsingfors: Backström 11, Enckell 23, Åstrand 28, Ekstrand 15

Närpes: Backström 15, Enckell 3, Åstrand 7, Ekstrand 5

Nicklas Storbjörk



Sarah Tiainen är tjänstledig från din pastorstjänst i Metodistkyrkan i Jakobstad.

ansvar. Sarah Tiainen är ny koordinator för Ansvarsveckan. – Jag har en liten personlig dröm om att göra Ansvarsveckan och Ekumeniska Rådet lite mer kända på finlandssvenskt håll. 28.9.2021 kl. 18:48
– Det väsentliga är att man har frågor. Även fast man inte får något svar kanske man kan se världen på ett lite annorlunda sätt bara för att man ställer frågorna, säger Markus Riuttu.

Åbo svenska teater. Markus Riuttu spelar Vanja i pjäsen Morbror Vanja av Anton Tjechov på Åbo Svenska Teater i höst. – Vanja bär på en stor, stor känsla av meningslöshet. 28.9.2021 kl. 18:33

skrivande. "Är detta ordbruk i själva verket bara ett sätt att försöka fånga det ofattbara?" 29.9.2021 kl. 06:00
Domkapitelshuset i Borgå är från år 1759.

domkapitlet. – Att kämpa mot en från början missanpassad kyrklig utredning tog mycket arbetstid och energi av alla domkapitel, säger Lars-Eric Henricson. 27.9.2021 kl. 09:38
Sakris Kupila, Sari-Annika Pettinen och Jarmo Kokkonen jobbar med kyrkans fostran och familjeärenden.

pris. Seta rf har gett enheten för Kyrkans fostran och familjeärenden sitt pris för saklig information. 24.9.2021 kl. 16:41

HOUTSKÄR. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Houtskärs kapellförsamling i Väståbolands svenska församling har inom utsatt tid sökts av pastor Peter Blumenthal, tf. kaplan i Houtskärs kapellförsamling och av pastor Janette Lagerroos, redaktör vid Kyrkans central för det svenska arbetet. 24.9.2021 kl. 15:58
Harry Månsus har skrivit om ekoteologi i decennier.

ÖVERKONSUMTION. Vårt beroende av konsumtion och fossila bränslen kan liknas vid alkoholism, skriver ekoteologen Harry Månsus i sin senaste bok. 17.9.2021 kl. 18:39
Lasse Wendelin tränar på att ta det lugnt och göra nästan ingenting.

VÄNDPUNKT. Lasse Wendelin har alltid varit en presterare med en överfull kalender. Efter en hjärtinfarkt är hans hjärta så dåligt att han inte kan jobba heltid. – Först nu, när min kalender är tom, börjar jag inse hur mycket jag gjort för att få bekräftelse på att jag duger. 16.9.2021 kl. 14:31
Anders Björkman har plockat fram en inre styrka han inte visste fanns.

KÄMPAGLÖD. Anders Tanne Björkman har genomlevt fler motgångar än de flesta behöver erfara. Han har varit på absoluta botten, tappat hoppet, tron och humorn, men långsamt tagit sig upp till ytan igen. 16.9.2021 kl. 10:00
Mikaela Ahola är oerhört tacksam för sitt nya hjärta och sitt nya liv. – Men livet efter transplantationen är inte alltid lätt. Ibland kan jag inte förstå att jag har ett nytt hjärta.

NYTT LIV. Ända sedan Mikaela Ahola var barn har hon fått höra att hon behöver ett nytt hjärta. Hennes hjärta var var missbildat, ett så kallat enkammarhjärta. 15.9.2021 kl. 17:41
Under rättsprocessen har Johan Candelin känt sig som de förföljda kristna föreningen hjälper – oskyldigt anklagad.

MARTYRKYRKANS VÄNNER. Martyrkyrkans vänner har återupptagit sin verksamhet efter att myndigheterna återbördat pengarna som varit i kvarstad till föreningens konto. Föreningen har redan sänt ut pengar till projekt man understött tidigare. 14.9.2021 kl. 19:20
Kerstin Storvall är Nykarlebybo sedan 1994, men växte upp i Kronoby.
–  Jag var väldigt aktiv i församlingen där. Kyrkans Ungdom var mitt andliga hem.

CREDU. Hon vill att hela personalen ska arbeta tillsammans med att sikta mot stjärnorna för att de ska landa i trätopparna. Kerstin Storvall är rektor för Kredu och Step-utbildningen i Nykarleby. 14.9.2021 kl. 18:53
I början av oktober väntar Johan Westerlund på att få se en fullsatt kyrka – äntligen!

JOHANNES FÖRSAMLING. – Nu sitter skägget löst! säger Johan Westerlund, Helsingforskyrkoherden som odlade ett coronaskägg för att han ändå bara satt hemma. I oktober bjuder han in till Mikaelidagsfest i Johanneskyrkan och hoppas att kyrkan blir så full som restriktionerna tillåter. 14.9.2021 kl. 18:38
Biskop Bo-Göran Åstrand

kyrkoherdeval. Biskop Bo-Göran Åstrand, vad gjorde att du bedömde att du behövde ställa in ditt program och åka till Pedersöre? 10.9.2021 kl. 14:28
Två av byggnaderna på Mataskär är skyddade.

FÖRSÄLJNING. Lägerholmen Mataskär i Esbo, med alla sina byggnader, har sålts till en privatperson för ett sjusiffrigt belopp. 8.9.2021 kl. 10:15

Hanna och Jonathan Lemmetti har trivts i Vanda – men nu väljer de Australien.

BÖN. De träffades vid en lärjungaskola. Idag har de fem barn och har precis flyttat från Finland till Australien. Hur lever man ett familjeliv där allt går på Jesus villkor? 3.8.2023 kl. 11:18
Jimmy Österbacka har fördjupat sig i kristen mystik och arbetar med en doktorsavhandling i ämnet.

KRISTEN MYSTIK. Vad ska jag göra av känslan av meningslöshet och rastlöshet? Hur ska jag stå ut med rädslan för att förlora dem jag älskar? Ibland vill man ställa sina tyngsta frågor till någon riktigt vis människa. 28.7.2023 kl. 15:53
Redan som tonåring vurmade Stefan Löv för rock. Det gör han fortfarande.

ETT GOTT RÅD. Pastorn Stefan Löv är i dag en 52-årig man med varm utstrålning och perspektiv på livet, men sitt 20-åriga jag beskriver han som en ruggigt vilsen själ. 27.7.2023 kl. 15:25
Michaela von Kügelgen dikterade sin första bok för sin dagistant när hon var fem år.

skrivande. Att skriva är som att träna: om du tar paus är det svårt att komma igen, säger författaren, skrivinspiratören och handbollsspelaren Michaela von Kügelgen. Men alla kan skriva – också du. Bara fem minuter per dag leder så småningom till en hel roman. 26.7.2023 kl. 19:00
Om kroppen kremeras eller inte varierar från fall till fall.

JORDFÄSTNING. Ibland får prästen Malin Lindblom veta att någon knappast kommer att närvara vid jordfästningar hon ska förrätta. Hittills har det ändå alltid dykt upp någon, men hur många som är på plats är aldrig avgörande för henne. – Jordfästningen är som en bön, säger hon. 25.7.2023 kl. 15:17