Det blir antingen Sixten Ekstrand eller Bo-Göran Åstrand som blir nästa biskop i Borgå stift.
Det blir antingen Sixten Ekstrand eller Bo-Göran Åstrand som blir nästa biskop i Borgå stift.

Åstrand och Ekstrand till andra omgången i biskopsvalet

biskopsval.

Det blir Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand som går vidare till den andra omgången i biskopsvalet i Borgå stift.

19.3.2019 kl. 14:33

Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand går vidare till andra omgången i biskopsvalet i Borgå Stift. Bo-Göran Åstrand fick flest röster, 198 stycken, följd av Sixten Ekstrand med 188 röster, Lisa Enckell med 152 röster och Harry Sanfrid Backström med 108 röster.

När Kyrkpressen med telefonens hjälp når Bo-Göran Åstrand har han precis klivit på bussen i Helsingfors och är på väg till domkapitlet i Borgå dit samtliga kandidater har blivit kallade för presskonferens senare på eftermiddagen.

Som svar på den klassiska sportfrågan om hur det känns svarar Åstrand:

– Jag nåddes precis av resultatet i den första omgången och jag är nog smått tagen av resultatet ännu. Framför allt är jag tacksam för det förtroende som de som röstade valde att visa den här gången.

Hade du själv några tankar om utgången i den här första omgången?

– Det hade jag inte. Det har nog varit väldigt svårt att ana sig till. När jag steg på tåget i Bennäs i morse för att bege mig mot Borgå tänkte jag nog att det här är helt öppet. Och jag har helt medvetet gått in för att inte göra mig några föreställningar om utgången.

Vad tänker du om den andra omgången med tanke på röstfördelningen i den första? En del ”förståsigpåare” menar att du nu ligger bra till för att bli vald.

– Själv tänker jag nog att varje omgång är en helt ny omgång. Och nu kommer det att komma nya och fördjupade frågeställningar som jag och Sixten får ta tag i. Jag ser fram emot en fördjupad diskussion och jag ser också väldigt mycket fram emot att få träffa elektorerna igen i nya valpaneler.

Hur ska du fira det här?

– Skratt. Det har jag nog inte tänkt på. Men det blir väl en kaffekopp i restaurangvagnen i tåget hem till Jakobstad. Och sedan blir det en tekopp med min fru Karin efter att jag varit ute med hunden på kvällspromenad. Och nu när jag tänker på det, kanske jag unnar mig lite extra gott bulla i restaurangvagnen på vägen hem!

Ekstrand: Ganska väntat resultat

– Det känns bra och jag är glad att jag fick så stort stöd som jag fick, säger Sixten Ekstrand när röstresultatet i första omgången klarnat.

Sixten Ekstrand tycker att valresultatet var ganska väntat.

– De flesta bedömde att det skulle vara tre i toppen och så blev det. Det som ändå överraskade lite var att avståndet till Lisa blev så pass stort som det blev. Det tyder på att många som tvekade mellan Lisa och Bo-Göran valde att rösta på Bo-Göran.

– Det som också överraskade var att Harry gjorde ett så bra val som han gjorde med över hundra röster, det visar att det finns ett konservativt stöd i stiftet.

Sixten Ekstrand ser nu fram emot andra omgången, och kommer att följa samma linje som hittills.

– Biskopsämbetet är enhetens ämbete. Den som kandiderar för att bli biskop måste stå mitt i hjorden: se, bekräfta och ha god översikt över alla. Jag ser ingen anledning att ändra på det. Man måste också vara sig själv och vara trogen den teologi och tro man har, det kommer jag att fortsätta med.

Han ser fram emot en intensivare diskussion när bara två kandidater återstår.

– Jag tror att de diskussionerna blottar skillnader, vilka erfarenheter och vilken bakgrund vi har, vad vi är bra och mindre bra på och vilka frågor vi vill driva. Jag tror att det blir en intressantare diskussion för dem som lyssnar.

Han tycker att det har varit en trevlig resa hittills.

– Det har varit en god kampanj, rent och snyggt. Och jag har haft en bra grupp som har stöttat mig, varit bollplank och sparrare. Ett stort tack till dem.

Lisa Enckell: Lite vemodigt
– Jag är glad att jag har fått vara med. Lite vemodig förstås då en dröm inte gått i uppfyllelse för så många som engagerat sig, sade Lisa Enckell när det stod klart att hon inte gått vidare till den andra omgången.

Hon gladde sig ändå över engagemanget bland dem som stöttat henne.

– Det har varit ett sånt engagemang från dag ett, att jag är helt överväldigad. Med gemensamma krafter har vi fört en positiv kampanj och inspirationen har vuxit för varje ny som anslutit sig. Vi bör kanalisera den här energin till att fortsätta förnyelsearbetet i stiftet och kyrkan.

Backström: Andra som tänker som jag

– Det har varit en bra process på många sätt, jag är glad över att ha fått en möjlighet att vara med, säger Harry Sanfrid Backström om sin valkampanj, och tackar alla dem som stått bakom honom.

– Först av allt vill jag tacka Herren för att jag fick vara med, och för det andra tackar jag alla som skrev en tvåa på valsedeln.

Han påpekar att de 108 röster han fick förpliktigar, det är något de två biskopskandidaterma får tänka på inför andra omgången.

– Det finns tydligen en hel del människor som ser på saker och ting på samma sätt som jag. Och många fler inom vår kyrka, sådana som inte har rösträtt.

Testamenterar du dina röster till någon av kandidaterna i andra omgången?

– Nej, det gör jag absolut inte. Var och en ska rösta enligt sitt eget samvete. Jag vill just nu ogärna spekulera i hur det ska gå, det får de som har rösträtt avgöra.

Preliminära resultat från biskopsvalets första omgång:

Raseborgs prosteri: Backström 5, Lisa Enckell 18, Bo-Göran Åstrand 20, Sixten Ekstrand 16.

Åboland: Backström 9, Enckell 21, Åstrand 13, Ekstrand 24

Åland: Backström 3, Enckell 14, Åstrand 33, Ekstrand 12

Korsholm: Backström 17, Enckell 18, Åstrand 31, Ekstrand 30

Pedersöre: Backström 40, Enckell 3, Åstrand 24, Ekstrand 42

Domprosteriet: Backström 6, Enckell 27, Åstrand 26, Ekstrand 23

Mellersta-Nyland: Backström 1, Enckell 24, Åstrand 16, Ekstrand 21

Helsingfors: Backström 11, Enckell 23, Åstrand 28, Ekstrand 15

Närpes: Backström 15, Enckell 3, Åstrand 7, Ekstrand 5

Nicklas Storbjörk



Ilkka Kantolas kandidatur i ärkebiskopsvalet väckte förvåning i vissa kretsar. "Kyrkan är mitt hem" säger han själv.

ärkebiskopsval 2018. Ilkka Kantola är redo att förena sina riksdagserfarenheter och sin kärlek till kyrkan i en comeback i kyrkans lila. 30.1.2018 kl. 15:17
UK:s presidium, från vänster Ossian Beukelman, Kajsa Lassila, Fredrik Kass (KCSA) och Måns Vikström.

ungdomens kyrkodagar. Ungdomsarbete och fred är i fokus när UK jubilerar. Ordförandeklubban svingas av Kajsa Lassila. 26.1.2018 kl. 11:29
Ville Auvinen talar flytande svenska tack vare studierna vid Åbo Akademi.

ärkebiskopsval 2018. Ville Auvinen har klassats som den ”konservativa” ärkebiskopskandidaten. Men han vill inte 
definieras av det han motsätter sig, utan av det han tror att vi behöver. 26.1.2018 kl. 09:08
Anton Lundholm är född och uppvuxen i Småland, men bor idag i Stockholm.

Bok. När Anton Lundholm växte upp i det svenska bibelbältet var homosexualitet en icke-fråga. När han själv, efter många års kamp, kom ut ur skåpet raserades hans Gudbild. 26.1.2018 kl. 08:44
Hans Boije är diplomingenjör och teologis magister.

kyrkoherde. Hans Boije, direktor för Johannelunds teologiska högskola i Uppsala, har sökt kyrkoherdetjänsten i Vörå församling. 23.1.2018 kl. 15:37
Tom Tiainen

profilen. Då båten sjunkit och det kalla vattnet gjort dem stelfrusna såg Tom Tiainen bara en lösning, att be Gud om hjälp. Den hjälpen kom. Senare samma kväll övertygade Gud honom om varifrån den kommit. 24.1.2018 kl. 15:00

ärkebiskopval 2018. Att bevara kyrkans enhet utan att tysta ner dem som tänker annorlunda eller tumma på det befriande kristna budskapet är en av framtidens största utmaningar, enligt Björn Vikström. 22.1.2018 kl. 13:25

ekonomisk utredning. Församlingarna i Helsingfors ska beställa en utomstående utredning av ekonomin. 15.1.2018 kl. 11:32

ärkebiskopval 2018. I en palett på fem ärkebiskopskandidater sticker Heli Inkinen ut som den enda kvinnan. Hon konstaterar att det här är symptomatiskt för den kyrka hon jobbat och verkat i i över 30 år. Och hon vill förändring. 14.1.2018 kl. 16:54
Zacharias Topelius vid sitt arbetsbord i Björkudden i Sibbo år 1897. Bilden till höger visar utkastet till ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt” som skrevs 1887.

Jubileum. Under sin uppväxt i Nykarleby var Zacharias Topelius en flitig kyrkobesökare. Den söndag han inte varit i kyrkan skrev han ”okyrka” i sin dagbok. Kom han för sent till gudstjänsten gick han upp på läktaren för att inte störa. 12.1.2018 kl. 17:53
Miika Auvinen

förföljelse. Nordkorea och Afghanistan är de farligaste länderna att leva i som kristen. Nordkorea har toppat listan flera år men nu har den tvivelaktiga äran att inneha tätpositionen hotats av Afghanistan. 10.1.2018 kl. 13:22
Tapio Luoma uppskattar erfarenheterna både från de österbottniska församlingarna och den urbana miljön som biskop i Esbo stift.

ärkebiskopsval 20. Esbobiskopen Tapio Luoma är först ut i KP:s fem kandidatporträtt 4.1.2018 kl. 15:35

jul. Ett ord på bara tre bokstäver. Men ett ord som framkallar så mycket känslor, minnen och gläjde. Men också sorg. Karin Erlandsson berättar om minnen av sin barndoms jular. Och hur hon ser på julen idag. 22.12.2017 kl. 09:39

julevangeliet. Det var tur att julevangeliet skrevs av en så förnuftig och sansad människa som just evangelisten och läkaren Lukas. Hade han inte tagit sig an uppdraget hade julevangeliet kanske skrivits av en Terjärvbo. Eller ännu värre, en sportreporter... 21.12.2017 kl. 09:15

Kyrkpressen. Nummer 50 på webben redan idag. 15.12.2017 kl. 17:16

Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30