Markus Engström
Markus Engström

Kristinestadskaplan varnad för språkbruk

Kristinestad.

Biskop Björn Vikström har gett kaplanen Markus Engström i Kristinestad en varning för det språkbruk som han använt i en insändare i tidningen Syd-Österbotten.

4.2.2019 kl. 14:18

Det är en varning som tilldelats i arbetsledningssyfte och den kan leda till att Markus Engström avhålls från tjänst ifall beteendet upprepas.

Markus Engström säger att han är besviken.

– Alla vet vad jag anser, så jag ska inte kommentera varningen, säger Engström.

Kommer du att beakta varningen?

– Jag kommer att fortsätta predika Guds ord.

Även om det får konsekvenser för dig?

– Absolut. Det är en stor principiell fråga om man får predika Guds ord i Finland eller inte. Det här är en mega-skandal.

Engström ser det hela som en förtroendekris.

– Den förtroendekrisen är mellan mig och kyrkans homoliberaler.

Biskop Björn Vikström vill inte föregå samtalet han ska ha med Markus Engström när han och stiftsdekan Magnus Riska ska besöka Kristinestad den 21 februari.

– Det här är något jag får diskutera med honom då.

Vikström försäkrar att man får predika Guds ord.

– Men det beror på vad han menar med det. Det är ingen teologisk fråga då man väljer vilka ord man använder när man talar om andra människor.

Norrback tar det lugnt på Fb

Kyrkoherde Daniel Norrback har tagit till sig av kritiken mot honom.

När det nya församlingsrådet i Kristinestad samlades till sitt första möte för några veckor sedan fattades ett beslut om att rekommendera Norrback att håller sig borta från sociala medier – åtminstone när det gäller bibelfrågor som väcker debatt.

– Jag lovade vara försiktig med vad jag säger och hur, och vara mån om att vara respektfull. Jag har nog tagit till mig av kritiken, säger Norrback.

Går du alltså inte längre in i debatter om bibel och tro på sociala medier?

– Det är kanske bättre att man för sådana samtal på tumanhand, genom privata meddelanden och inte i offentliga debatter. De skapar lätt splittring och stridigheter. Jag är med på att undvika den formen av offentliga dispyter, säger Norrback.

Biskop Björn Vikström och stiftsdekan Magnus Riska besöker Kristinestads svenska församling om ett par veckor. Då ska de träffa arbetslaget och församlingens förtroendevalda.

En viktig fråga under besöket är hur församlingsrådet ser på de ekonomiska konsekvenserna av prästernas och i synnerhet kaplanens agerande.

– Ifall det visar sig att församlingsmedlemmarna och församlingens samarbetspartner inte anlitar en präst som får sin lön av församlingen, blir situationen i längden ohållbar, skriver Björn Vikström i ett pressmeddelande.

Dialog med föräldrar

Vikström anser att de som bär ansvar i församlingen bör diskutera hur frågor gällande människosyn, etik och sexualitet kan behandlas bland barn och unga, däribland konfirmandundervisningen. Det bör ske på ett sätt som visar respekt för Bibeln, men samtidigt ödmjukhet inför det faktum att kristna kommer till olika slutsatser i dessa frågor. I den situation som uppstått i Kristinestad är det mycket viktigt att församlingens anställda för en öppen dialog till exempel med konfirmandernas föräldrar och skolornas rektorer.

Polisen utreder också om Engströms insändare i Syd-Österbotten kan ses som hets mot folkgrupp.

– Det kan vara problematiskt att verka som präst ifall man blir fälld för hets mot folkgrupp. Men det är något vi får fundera på senare, säger Vikström.

Johan Sandberg



Församlingspastor Emma Audas är övertygad om att prästhemmen också i fortsättningen har en roll att spela. Foto: Linnea Ekstrand

Prästhemmens och prästmakens/makans roll har förändrats mycket sedan prästfruarnas förbund bildades. I dag har förbundet bytt namn och många ”prästfruar” är män och prästerna ibland ensamstående. 28.3.2013 kl. 15:00
Medlemmar ur rollspelsföreningen Eloria deltog i en konsert i jakobstad i mars 2010. FOTO: Johan Sandberg

Styrelsen för Pörkenäs har nekat rollspelsföreningen Eloria att hålla ett lajv på lägergården under påsken. 28.3.2013 kl. 12:00
Att låta två parter gräla med varann i medierna blir ofta undehållande, men då har journalisten inte gjort sitt jobb: att föra oss närmare sanningen, säger Lars Lundsten. FOTO: Sofia Torvalds

När journalister rapporterar om kyrkliga frågor leder bristande kunskaper lätt till dålig journalistik. 27.3.2013 kl. 12:45
Maria från Magdala möter Jesus (Tizian)

I trädgården. 31.3.2013 kl. 10:00
Nedtagandet av korset (Mästaren till St Bartolomeus altartavla)

Vid graven i trädgården. 29.3.2013 kl. 18:00
Flykten till Egypten (Gerard David)

I korsets skugga. 29.3.2013 kl. 15:00
Korsfästelsen (Peter Paul Rubens)

På korset. 29.3.2013 kl. 15:00
Jesus bär korset (Mathias Grünewald)

På vägen till Golgata. 29.3.2013 kl. 12:00
Jesus inför Pilatus (Derick Baegert)

I prokuratorns residens. 29.3.2013 kl. 10:00
Petrus förnekelse (Okänd italienare)

På översteprästens gård. 28.3.2013 kl. 23:00
Jesus blir förrådd. (Giotto di Bondone)

I Getsemane trädgård. 28.3.2013 kl. 21:00
Jesus inför Kajafas (Gerrit van Honthorst)

I översteprästens palats. 28.3.2013 kl. 18:00
Martin Bahne spelar Jesus i årets Via Crucis i Helsingfors. FOTO: Frank Leiman

Påskvandringen Via Crucis involverar över hundra skådespelare. 25.3.2013 kl. 11:02

Matteus församling är bland de första i norden att använda sig av en skriba-app för telefoner. 25.3.2013 kl. 10:08

I dag rider Jesus in i Jerusalem. Igen. 24.3.2013 kl. 09:00

– Att jag pratar finska har vi använt som "partytrick" på diverse ungdomssamlingar och föräldraträffar, säger Daniel Jakobsson.

Kalender. Rikssvenska Daniel Jakobsson, som jobbar i Matteus församling i Helsingfors, bjuder frikostigt på sig själv så här i adventstid. I en virtuell språkbadskalender öppnar han kalenderluckor, läser det finska innehållet och försöker förstå budskapet. Och allt tog avstamp i ett stort misstag. 2.12.2020 kl. 11:59

adventskalender. För bokstavsillustratören Sofie Björkgren-Näse var uppdraget att skapa en adventskalender lite av en dröm som gick i uppfyllelse. 2.12.2020 kl. 10:05
Från och med nästa vecka får inte fler än tio personer närvara vid en gudstjänst – de anställda medräknade.

coronaepidemin. Från och med nästa vecka ska alla gudstjänster i Nyland förrättas i huvudsak utan att församlingsmedlemmar är med i kyrkorummet. 27.11.2020 kl. 18:40
De två senaste åren har varit påfrestande, säger Johan Candelin.

insamling. Rättegången mot Martyrkyrkans vänner, som misstänks för brott mot penninginsamlingslagen, är över. Domen faller den 7 december. – Försvaret vill visa att vi handlat i god tro, säger MKV:s ordförande Johan Candelin. 27.11.2020 kl. 13:59
Biskop Bo-Göran Åstrand, domkapitlets notarie Linus Stråhlman och stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark (med via videolänk).

fastighetsstrategi. När stiftsfullmäktige samlades till distansmöte idag fanns det bara en fråga på agendan: kyrkans fastighetsstrategi, och framför allt planerna på att kyrkan ska göra sig av med det anrika domkapitelshuset i Borgå. – Stiftsfullmäktige i alla stift är samfällt eniga om att fastighetsstrategon bör förkastas, säger stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark. 26.11.2020 kl. 16:14