Det är en varning som tilldelats i arbetsledningssyfte och den kan leda till att Markus Engström avhålls från tjänst ifall beteendet upprepas.
Markus Engström säger att han är besviken.
– Alla vet vad jag anser, så jag ska inte kommentera varningen, säger Engström.
Kommer du att beakta varningen?
– Jag kommer att fortsätta predika Guds ord.
Även om det får konsekvenser för dig?
– Absolut. Det är en stor principiell fråga om man får predika Guds ord i Finland eller inte. Det här är en mega-skandal.
Engström ser det hela som en förtroendekris.
– Den förtroendekrisen är mellan mig och kyrkans homoliberaler.
Biskop Björn Vikström vill inte föregå samtalet han ska ha med Markus Engström när han och stiftsdekan Magnus Riska ska besöka Kristinestad den 21 februari.
– Det här är något jag får diskutera med honom då.
Vikström försäkrar att man får predika Guds ord.
– Men det beror på vad han menar med det. Det är ingen teologisk fråga då man väljer vilka ord man använder när man talar om andra människor.
Norrback tar det lugnt på Fb
Kyrkoherde Daniel Norrback har tagit till sig av kritiken mot honom.
När det nya församlingsrådet i Kristinestad samlades till sitt första möte för några veckor sedan fattades ett beslut om att rekommendera Norrback att håller sig borta från sociala medier – åtminstone när det gäller bibelfrågor som väcker debatt.
– Jag lovade vara försiktig med vad jag säger och hur, och vara mån om att vara respektfull. Jag har nog tagit till mig av kritiken, säger Norrback.
Går du alltså inte längre in i debatter om bibel och tro på sociala medier?
– Det är kanske bättre att man för sådana samtal på tumanhand, genom privata meddelanden och inte i offentliga debatter. De skapar lätt splittring och stridigheter. Jag är med på att undvika den formen av offentliga dispyter, säger Norrback.
Biskop Björn Vikström och stiftsdekan Magnus Riska besöker Kristinestads svenska församling om ett par veckor. Då ska de träffa arbetslaget och församlingens förtroendevalda.
En viktig fråga under besöket är hur församlingsrådet ser på de ekonomiska konsekvenserna av prästernas och i synnerhet kaplanens agerande.
– Ifall det visar sig att församlingsmedlemmarna och församlingens samarbetspartner inte anlitar en präst som får sin lön av församlingen, blir situationen i längden ohållbar, skriver Björn Vikström i ett pressmeddelande.
Dialog med föräldrar
Vikström anser att de som bär ansvar i församlingen bör diskutera hur frågor gällande människosyn, etik och sexualitet kan behandlas bland barn och unga, däribland konfirmandundervisningen. Det bör ske på ett sätt som visar respekt för Bibeln, men samtidigt ödmjukhet inför det faktum att kristna kommer till olika slutsatser i dessa frågor. I den situation som uppstått i Kristinestad är det mycket viktigt att församlingens anställda för en öppen dialog till exempel med konfirmandernas föräldrar och skolornas rektorer.
Polisen utreder också om Engströms insändare i Syd-Österbotten kan ses som hets mot folkgrupp.
– Det kan vara problematiskt att verka som präst ifall man blir fälld för hets mot folkgrupp. Men det är något vi får fundera på senare, säger Vikström.