En hjärtlig hälsning från Ungdomens Kyrkodagar 2019.
En hjärtlig hälsning från Ungdomens Kyrkodagar 2019.

UK 2019 har något att berätta

ungdomens kyrkodagar.

Hållbar konsumtion, ensamhet och psykisk ohälsa, sexuella trakasserier och vem som ska jobba i kyrkan i framtiden – Ungdomens kyrkodagar vidrör många brännande teman.

25.1.2019 kl. 19:34

Fredag på 2019 års upplaga av Ungdomens kyrkodagar. På torsdagskvällen anlände delegaterna från stiftets alla hörn. I morse presenterades ärendena på föredragningslistan, ordförande och sekreterare valdes. Under dagen har alla jobbat med frågorna i utskotten och snart ska de första motionerna tas upp i plenum.

Utanför matsalen står Hanna Wiklund och Petra Gripenberg och väntar på mellanmålsfrukten. De är båda på UK för tredje gången.

Hanna Wiklund tycker att årets UK-ärenden fokuserar på rätt saker, och lyfter upp frågorna om att motverka ensamhet och att sänka tröskeln för unga som mår dåligt att vända sig till kyrkans själavård.

– Det är bra att det diskuteras, det är verkligen något som behövs just nu.

Petra Gripenberg, som själv studerar till diakon, tycker också det ska bli intressant att diskutera varför unga inte vill jobba inom kyrkan och höra vad andra tror om det.

Vad händer utanför plenumdiskussionerna, vad pratar ni om i korridorerna?

– Det som talas i plenum fortsätter ganska naturligt ut i korridorerna, säger Petra Gripenberg. Sen blir det lite skoj också.

– Det blir ganska mycket diskussion om olikheter i församlingarna. Det är kanske där de bästa diskussionerna kommer, säger Wiklund.

"Jag har något att berätta"

Temat för UK 2019, "Jag har något att berätta", kan tolkas på flera sätt. Ett tema i fokus är ungas psykiska välmående.

På initiativ från ungdomar i Matteus församling i Helsingfors funderar ett av utskotten på hur församlingen kan bidra till att motverka ensamhet.

Utskottsmedlemmar delar erfarenheter av hur man i deras församlings ungdomsarbete jobbar med att se och välkomna alla. Någon lyfter upp vikten av en konkret plats, till exempel en ungdomsgård, dit det är låg tröskel att komma och träffa andra – det skulle vara tråkigt om församlingarnas ekonomiska situation gör att sådana inte finns i framtiden.

Att kyrkan har telefonjour och chatt för den som behöver någon att tala med lyfts upp som en bra sak.

Det tycker också Jamika Sandbäck och Jakob Nylund, som tillsammans med Emma Björklund och Mirjam Salo skrivit ett diskussionsinitiativ om hur man kan sänka tröskeln för unga att vända sig till själavård och förbön.

Sandbäck och Nylund tänker sig att själavård och kyrkans samtalstjänst kunde vara ett första steg på vägen för den som mår dåligt och behöver någon som lyssnar – på så sätt en väg till att motverka psykisk ohälsa bland unga. Men då behöver den bli mer tillgänglig och mindre främmande för unga.

– Världen ska inte behöva gå under tre och en halv gånger innan man far till en själavårdare eller präst, säger Jamika Sandbäck.

Hon säger att de vill sänka tröskeln och normalisera företeelsen bakom det främmande ordet “själavård” – att diskutera med en annan människa om det man funderar på – och göra det tillgängligt för unga.

– Diskussionen i utskottet blev väldigt bra, det kom många bra idéer och förslag. Nu skulle idéerna ännu behöva komma ut till församlingarna, säger Jakob Nylund.

Hållbar konsumtion och internationellt utbyte

Första frågan i fredagens plenumsession handlar om hållbar klädkonsumtion, som också är temat för årets Ekofasta-kampanj. Temat syntes redan under dagen, när kläder bytte ägare under UK:s första klädbytartorg.

Sofia Liljeström presenterar utskottets ekologiska drömförsamling "där det finns ett kollektiv med ekobutik, elbilar, solpaneler, respektfulla klimatdiskussioner, återanvändbara kaffefilter, kläd- och sopsortering, oråddiga loppisar och mindre ha-begär".

I talarstolen bjuds på inspiration: Sandra Häggblom berättar om Missionsstugan i Pedersöre församling, där donerade loppisvaror blir till pengar för diakoni och mission. Andreas Andersson lyfter upp den slow fashion-brunch som ordnats för unga vuxna i Åbo svenska.

Samtidigt tangerar diskussionen även de känslor av oro och skam som miljö- och klimatfrågor lätt väcker.

UK besluter att uppmuntra församlingarna att lyfta upp Ekofasta-kampanjen och vikten av hållbar klädkonsumtion på olika sätt – genom kunskap, evenemang och uppmuntran till mer allmän ekomedvetenhet.

Var finns framtidens präster?

"Hur kan man göra arbete i kyrkan mera lockande för unga som funderar på vad de ska ta sig för i livet?" frågar Benjamin Häggblom och Isak Edman, som skrivit ett initiativ för att väcka diskussion om den prästbrist som kyrkan står inför ifall fler inte börjar utbilda sig.

– Vi har funderat på varför det är så få som söker in och studerar teologi, men även diakoni och andra kyrkliga yrken, säger Benjamin Häggblom. Vi hoppas uppmuntra till en diskussion om varför det inte är fler som studerar till dem.

Häggblom tror UK är ett bra forum för en sådan diskussion, här finns unga som småningom ska söka studieplats och här finns de som kanske kan ge svar på frågan varför ett yrke inom kyrkan inte känns relevant för dem.

Diskussionen i utskottet ledde till ett förslag om att skicka bollen vidare till församlingarna – att ta situationen på allvar, att uppmuntra unga i församlingen att studera till ett kyrkligt yrke och att berätta vilka arbetsuppgifter som finns – och till utbildningslinjerna, att informera om olika vägar till ett jobb i kyrkan.

… som drivs av Finska Missionssällskapet.
… som drivs av Finska Missionssällskapet.
Benjamin Häggblom ser till att motionerna kommer upp på skärmen, Tonje Lindeman är sekreterare, ordförande Jonas Hellman matchar med vice ordförande Axel Kaaro.
Benjamin Häggblom ser till att motionerna kommer upp på skärmen, Tonje Lindeman är sekreterare, ordförande Jonas Hellman matchar med vice ordförande Axel Kaaro.
Här ska det bli en hjärtformad hälsning.
Här ska det bli en hjärtformad hälsning.
Jamika Sandbäck och Jakob Nylund vill göra själavård mer tillgängligt för unga.
Jamika Sandbäck och Jakob Nylund vill göra själavård mer tillgängligt för unga.
Petra Gripenberg och Hanna Wiklund är både tredje gången på UK.
Petra Gripenberg och Hanna Wiklund är både tredje gången på UK.
Toivo hälsar välkommen till Café 160 …
Toivo hälsar välkommen till Café 160 …
UK föregår med exempel och ordnar klädbytartorg.
UK föregår med exempel och ordnar klädbytartorg.
Utskottet funderar på vad församlingen kan göra för de som känner sig ensamma.
Utskottet funderar på vad församlingen kan göra för de som känner sig ensamma.
Varför beror församlingstillhörigheten på min adress? Utskottet diskuterar parokialprincipens för- och nackdelar.
Varför beror församlingstillhörigheten på min adress? Utskottet diskuterar parokialprincipens för- och nackdelar.
Emelie Wikblad



Vasa samfälliget. En kanslist i Vasa svenska församling sägs upp och två tillfälliga avtal i den finska församlingen förlängs inte. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingarna som pågått inom Vasa kyrkliga samfällighet. 27.9.2019 kl. 09:47
Carolina Lindström är tf kyrkoherde i Saltviks församling och Benny Andersson är kyrkoherde i Lemland-Lumparlands församling.

kärlek. Han är kontraktsprost, hon kallar sig kontaktsprost. Han bor i prästgården i Lemland, hon bor i prästgården i Saltvik. I februari ska de två kyrkoherdarna gifta sig. 19.9.2019 kl. 16:01
– I sin allra enklaste form är en ängel en budbärare. Det är någon annan än ängeln som är källa till budskapet, säger Stefan Forsén.

änglar. Alla människor kan säkert beskriva budskap som de på olika sätt fått som en sorts änglanärvaro i sina liv, säger Stefan Forsén. 25.9.2019 kl. 10:00
När Itohan fick glädjebeskedet firade hon tillsammans med vänner från Nigeria.

uppehållstillstånd. I början av år 2019 kom den förkrossande nyheten att Itohan Okundaye, ett människohandelsoffer med en son född i Finland, utvisas efter fem år i landet. Men i dag kom ett nytt och gladare besked – hon har fått uppehållstillstånd. 17.9.2019 kl. 22:18
Bilden från Bo-Göran Åstrands avskedspredikan i Jakobstad, där han verkat som kyrkoherde.

biskopsvigning. Bo-Göran Åstrand vigs till biskopsämbetet i en festmässa i Borgå domkyrka på söndag 29 september. Ärkebiskop Tapio Luoma förrättar vigningen. 17.9.2019 kl. 11:11

Bo-Göran Åstrand. Det krävs en hel församling för att fostra en präst. Med de orden avslutade stiftets nye biskop Bo-Göran Åstrand sin avskedspredikan i Jakobstads kyrka på söndagen. 17.9.2019 kl. 09:51

kyrkhelg. Att skinkfrestelsen tog slut under lördagens lunch tyder på att årets Kyrkhelg i Karleby lockade mera människor än var arrangörerna räknat med. 17.9.2019 kl. 09:42
God gemenskap är en av de saker som ger konfirmandarbetet högt betyg.

konfirmandarbete. Årets konfirmandarbete får 9- i betyg. Trygghet, trivsel och god gemenskap är det konfirmander och hjälpledare är mest nöjda med. 11.9.2019 kl. 12:03
Furahakören samlas med jämna mellanrum till övningsveckoslut – den här gången i Lappvik.

Jubileum. I Furahakören bygger man relationer till varandra och till Gud. 6.9.2019 kl. 12:14
Den dagen då intervjun gjordes cyklade Magnus Riska från hemmet i Helsingfors till jobbet i Borgå.

triathlon. Magnus Riska drömmer om att en dag få delta i det ultimata triathlonloppet, Ironman på Hawaii. – Varför gör jag det här? Den frågan kommer vid åttonde, nionde timmen. 5.9.2019 kl. 18:00
Stefan Forsén, Helene Liljeström, Erik Vikström och Johan Westerlund väntar med intresse på vilken väg Bo-Göran Åstrand ska ta när han axlar biskopsrollen.

biskop. Kyrkfolket hyllar Björn Vikström, men är också nyfikna på vilken väg den nya biskopen Bo-Göran Åstrand kommer att staka ut. – Han måste bevisa var han står. 5.9.2019 kl. 13:27
Med tanke på att så många studenter saknar en gedigen församlingsbakgrund tycker Hagman att kyrkan borde ta ett större ansvar för prästernas utbildning

präst. Det är inte så lätt att peka ut vad som är avgörande för att en person väljer prästyrket, säger Patrik Hagman, lärare i praktisk teologi vid Åbo Akademi. 4.9.2019 kl. 19:27
Andreas Andersson vill hjälpa människor att se det hoppfulla.

studentarbete. Studentprästens jobb är att prata med människor i högskolmiljö – kanske om tro, men allra mest om livet. 5.9.2019 kl. 00:01
- Men jag kan skriva ganska bra.  Det tar lång tid, eller längre än förr, säger Christa Mickelsson.

Kyrkpressen. För nästan exakt två år sedan fick Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson en hjärnblödning och förlorade sitt språk. Idag är hon tillbaka på redaktionen igen. 4.9.2019 kl. 09:45
Stig-Erik Enkvist

LFF. Stig-Erik Enkvist, verksamhetsledare för Laestadianernas fridsföreningars förbund LFF, avgår från sin tjänst. Han kommer att fortsätter som predikant inom rörelsen. 2.9.2019 kl. 11:02

Anna Simonsen röstade i Borgå. – Om jag inte röstar så är det andra som bestämmer i kyrkan

FÖRSAMLINGSVALET. Församlingsvalet är på gång under dagen. Röstningslokalerna stänger klockan 20. I Borgå röstade Anna Simonsen, 56, som medlem i kyrkan för första gången i livet. Med sin röst ville hon motverka den skeva representationen i kyrkan. 20.11.2022 kl. 13:48
Rose-Maj Friman har varit chef för sjukhussjälavården i Vasa.

KYRKOHERDETJÄNST. Kyrkoherdetjänsten i Korsnäs församling har nu fått en sökande: pastor Rose-Maj Friman, som är chef för sjukhussjälavården i Vasa. 18.11.2022 kl. 13:40
För Giséla Linde blev kursen Livsstegen en kraftfull livsinventering.

mariehamn. När Giséla Linde gick kursen Livsstegen fylldes hon av vördnad över hur mycket vi orkar med – och hur mycket kraft vi har. Hon fick också syn på att kyrkan ofta står för en mer generös blick än världen utanför. 16.11.2022 kl. 10:42
Helena Rönnberg är kaplan i Sibbo svenska
församling och leder där tolvstegsgruppen ”Steg för livet”, där man inte behöver ha något särskilt beroende.

GUDSBILD. När Helena Rönnberg växte upp var Gud en sträng far som krävde ständiga prestationer – och matade hennes egen perfektionism. Idag är Gud bara en sak för henne: kärlek. 14.11.2022 kl. 15:13
Centralförvaltningen ska ha sina pengar. Kyrkomötet backade lättnader.

ekonomi. Församlingarna får inte de utlovade sänkta pensionsavgifterna. Kyrkomötet ansåg att vi lever i osäkra tider och ändrade sitt beslut från i fjol höstas. Pengarna ska betalas till Helsingfors som förut. 11.11.2022 kl. 16:38