En hjärtlig hälsning från Ungdomens Kyrkodagar 2019.
En hjärtlig hälsning från Ungdomens Kyrkodagar 2019.

UK 2019 har något att berätta

ungdomens kyrkodagar.

Hållbar konsumtion, ensamhet och psykisk ohälsa, sexuella trakasserier och vem som ska jobba i kyrkan i framtiden – Ungdomens kyrkodagar vidrör många brännande teman.

25.1.2019 kl. 19:34

Fredag på 2019 års upplaga av Ungdomens kyrkodagar. På torsdagskvällen anlände delegaterna från stiftets alla hörn. I morse presenterades ärendena på föredragningslistan, ordförande och sekreterare valdes. Under dagen har alla jobbat med frågorna i utskotten och snart ska de första motionerna tas upp i plenum.

Utanför matsalen står Hanna Wiklund och Petra Gripenberg och väntar på mellanmålsfrukten. De är båda på UK för tredje gången.

Hanna Wiklund tycker att årets UK-ärenden fokuserar på rätt saker, och lyfter upp frågorna om att motverka ensamhet och att sänka tröskeln för unga som mår dåligt att vända sig till kyrkans själavård.

– Det är bra att det diskuteras, det är verkligen något som behövs just nu.

Petra Gripenberg, som själv studerar till diakon, tycker också det ska bli intressant att diskutera varför unga inte vill jobba inom kyrkan och höra vad andra tror om det.

Vad händer utanför plenumdiskussionerna, vad pratar ni om i korridorerna?

– Det som talas i plenum fortsätter ganska naturligt ut i korridorerna, säger Petra Gripenberg. Sen blir det lite skoj också.

– Det blir ganska mycket diskussion om olikheter i församlingarna. Det är kanske där de bästa diskussionerna kommer, säger Wiklund.

"Jag har något att berätta"

Temat för UK 2019, "Jag har något att berätta", kan tolkas på flera sätt. Ett tema i fokus är ungas psykiska välmående.

På initiativ från ungdomar i Matteus församling i Helsingfors funderar ett av utskotten på hur församlingen kan bidra till att motverka ensamhet.

Utskottsmedlemmar delar erfarenheter av hur man i deras församlings ungdomsarbete jobbar med att se och välkomna alla. Någon lyfter upp vikten av en konkret plats, till exempel en ungdomsgård, dit det är låg tröskel att komma och träffa andra – det skulle vara tråkigt om församlingarnas ekonomiska situation gör att sådana inte finns i framtiden.

Att kyrkan har telefonjour och chatt för den som behöver någon att tala med lyfts upp som en bra sak.

Det tycker också Jamika Sandbäck och Jakob Nylund, som tillsammans med Emma Björklund och Mirjam Salo skrivit ett diskussionsinitiativ om hur man kan sänka tröskeln för unga att vända sig till själavård och förbön.

Sandbäck och Nylund tänker sig att själavård och kyrkans samtalstjänst kunde vara ett första steg på vägen för den som mår dåligt och behöver någon som lyssnar – på så sätt en väg till att motverka psykisk ohälsa bland unga. Men då behöver den bli mer tillgänglig och mindre främmande för unga.

– Världen ska inte behöva gå under tre och en halv gånger innan man far till en själavårdare eller präst, säger Jamika Sandbäck.

Hon säger att de vill sänka tröskeln och normalisera företeelsen bakom det främmande ordet “själavård” – att diskutera med en annan människa om det man funderar på – och göra det tillgängligt för unga.

– Diskussionen i utskottet blev väldigt bra, det kom många bra idéer och förslag. Nu skulle idéerna ännu behöva komma ut till församlingarna, säger Jakob Nylund.

Hållbar konsumtion och internationellt utbyte

Första frågan i fredagens plenumsession handlar om hållbar klädkonsumtion, som också är temat för årets Ekofasta-kampanj. Temat syntes redan under dagen, när kläder bytte ägare under UK:s första klädbytartorg.

Sofia Liljeström presenterar utskottets ekologiska drömförsamling "där det finns ett kollektiv med ekobutik, elbilar, solpaneler, respektfulla klimatdiskussioner, återanvändbara kaffefilter, kläd- och sopsortering, oråddiga loppisar och mindre ha-begär".

I talarstolen bjuds på inspiration: Sandra Häggblom berättar om Missionsstugan i Pedersöre församling, där donerade loppisvaror blir till pengar för diakoni och mission. Andreas Andersson lyfter upp den slow fashion-brunch som ordnats för unga vuxna i Åbo svenska.

Samtidigt tangerar diskussionen även de känslor av oro och skam som miljö- och klimatfrågor lätt väcker.

UK besluter att uppmuntra församlingarna att lyfta upp Ekofasta-kampanjen och vikten av hållbar klädkonsumtion på olika sätt – genom kunskap, evenemang och uppmuntran till mer allmän ekomedvetenhet.

Var finns framtidens präster?

"Hur kan man göra arbete i kyrkan mera lockande för unga som funderar på vad de ska ta sig för i livet?" frågar Benjamin Häggblom och Isak Edman, som skrivit ett initiativ för att väcka diskussion om den prästbrist som kyrkan står inför ifall fler inte börjar utbilda sig.

– Vi har funderat på varför det är så få som söker in och studerar teologi, men även diakoni och andra kyrkliga yrken, säger Benjamin Häggblom. Vi hoppas uppmuntra till en diskussion om varför det inte är fler som studerar till dem.

Häggblom tror UK är ett bra forum för en sådan diskussion, här finns unga som småningom ska söka studieplats och här finns de som kanske kan ge svar på frågan varför ett yrke inom kyrkan inte känns relevant för dem.

Diskussionen i utskottet ledde till ett förslag om att skicka bollen vidare till församlingarna – att ta situationen på allvar, att uppmuntra unga i församlingen att studera till ett kyrkligt yrke och att berätta vilka arbetsuppgifter som finns – och till utbildningslinjerna, att informera om olika vägar till ett jobb i kyrkan.

… som drivs av Finska Missionssällskapet.
… som drivs av Finska Missionssällskapet.
Benjamin Häggblom ser till att motionerna kommer upp på skärmen, Tonje Lindeman är sekreterare, ordförande Jonas Hellman matchar med vice ordförande Axel Kaaro.
Benjamin Häggblom ser till att motionerna kommer upp på skärmen, Tonje Lindeman är sekreterare, ordförande Jonas Hellman matchar med vice ordförande Axel Kaaro.
Här ska det bli en hjärtformad hälsning.
Här ska det bli en hjärtformad hälsning.
Jamika Sandbäck och Jakob Nylund vill göra själavård mer tillgängligt för unga.
Jamika Sandbäck och Jakob Nylund vill göra själavård mer tillgängligt för unga.
Petra Gripenberg och Hanna Wiklund är både tredje gången på UK.
Petra Gripenberg och Hanna Wiklund är både tredje gången på UK.
Toivo hälsar välkommen till Café 160 …
Toivo hälsar välkommen till Café 160 …
UK föregår med exempel och ordnar klädbytartorg.
UK föregår med exempel och ordnar klädbytartorg.
Utskottet funderar på vad församlingen kan göra för de som känner sig ensamma.
Utskottet funderar på vad församlingen kan göra för de som känner sig ensamma.
Varför beror församlingstillhörigheten på min adress? Utskottet diskuterar parokialprincipens för- och nackdelar.
Varför beror församlingstillhörigheten på min adress? Utskottet diskuterar parokialprincipens för- och nackdelar.
Emelie Wikblad



Den kyrkliga samfälligheten i Borgå, där den svenskspråkiga sidan är i ständig minoritet, visar inga tecken på att vilja restaurera det svenska församlingshemmet, som är fuktskadat och saknar varmvatten.

Borgå. Tålamodet tryter i Borgå. – Det är kanske dags att hyra lokal i stället för det fuktskadade svenska församlingshemmet, säger kyrkoherde och domprost Mats Lindgård. 11.9.2020 kl. 10:06
Tre sägs upp i Kronoby församling, meddelar kyrkoherde Anders Store idag.

kronoby. Samarbetsförhandlingarna i Kronoby församling har avslutats. En kantor, en kanslist och en församlingsmästare sägs upp. 10.9.2020 kl. 15:46
I maj 2017 såg det ut så här när  finlandssvenska ekumeniska kyrkodagar och finska kyrkodagar ordnades i Åbo – då som en del i firandet av reformationens märkesår.

Kyrkodagar. De finlandssvenska kyrkodagarna i Mariehamn får en annorlunda och mer lokal prägel. Arrangörerna tycker ändå det är viktigt att samlas även under rådande omständigheter. 9.9.2020 kl. 14:04

stiftsfullmäktige. – Vi behövs alla för olika uppgifter, säger Anita Ismark om lekmännens roll i församlingarna. Vid det nya stiftsfullmäktiges första sammanträde valdes hon till ordförande. Hon ser att det omdiskuterade organet har en viktig roll som länk mellan församlingsgolv och domkapitel. 4.9.2020 kl. 16:17
Församlingens missionskrets och andra frivilliga ger värmande sockor åt de nydöpta.

Dopsockor. Varje barn som döps i Åbo svenska församling får ett par sockor som gåva. Sockorna har stickats av frivilliga i församlingen, och de är en del av satsningen på Dopåret 2020. 4.9.2020 kl. 15:06
Biskoparnas syn på hur kyrkans äktenskap borde se ut placerar sig över hela skalan.
På bilden fr.v. biskoparna Keskitalo, Åstrand, fältbiskop Pekka Särkiö, Repo, Hintikka, Kalliala, ärkebiskop Luoma, Jolkkonen, Peura, Häkkinen och Laajasalo.

äktenskapssyn. Tre biskopar håller fast vid kyrkans nuvarande syn, två vill ha ett helt könsneutralt äktenskapsbegrepp. De övriga placerar sig däremellan, en vill inte svara. 4.9.2020 kl. 12:17
Gustav Björkstrand är aktuell med biografin ”På avstånd ser man klarare”.

Bok. När Gustav Björkstrand skrev sin självbiografi upptäckte han nya perspektiv.Han har också fått syn på nya sidor av sig själv, till exempel en dragning till mystik. 3.9.2020 kl. 13:28
Esbokören Furorna uppträder iförda munskydd.

körsång. Den här hösten får församlingarnas körer fundera på om de kan öva trots smittorisken. En del ställer in, andra sjunger i mindre grupper, vädrar och håller avstånd. 2.9.2020 kl. 09:06
Daniela Strömsholm är musikledare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan: "I mina löpskor på Blåbärslandet, med utsikt över vattnet och Helsingfors. Där uppfylls jag av tacksamhet och frihet och känslan av att det här är min stad."

föräldraskap. "Det här är hennes första hjärtesorg och jag vet att det inte är den sista." 2.9.2020 kl. 00:01
Det går att spara pengar genom att laga maten själv, storhandla och lägga upp ett basförråd av matvaror. Att laga mat är något man lär sig genom att pröva sig fram – våga testa!

studieliv. För många innebär studietiden att man flyttar hemifrån och ska lära sig att få vardagen i det egna hemmet att fungera. Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar tipsar om hur man styr upp vardagen. 2.9.2020 kl. 00:01
Biträdande justitieombudsman Pasi Pölönen ansåg inte att det var problematiskt att församlingen informerade om konfirmandundervisningen i skolan, eftersom det inte var frågan om en religiös tillställning eller religionsutövning.

religionsfrihet. Justitieombudsmannen har tagit ställning till flera frågor gällande religionsfrihet i skolorna som väckts av ateistföreningen Uskonnottomat Suomessa. 28.8.2020 kl. 12:51
Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.

biskop. Domkapitlet i Borgå har på Johan Candelins egen begäran återkallat hans prästrättigheter. – Jag kan inte vara präst i en kyrka och biskop i en annan, säger han. Biskop Bo-Göran Åstrand ser logiken i det ovanliga arrangemanget. 27.8.2020 kl. 11:55
Kyrkoherdetjänsten i Kyrkslätts församling har förklarats ledig att söka.

domkapitlet. Kyrkslätts svenska församling söker en kyrkoherde, Houtskärs kapellförsamling en kaplan. Yvonne Terlinden söker kaplanstjänsten i Karis-Pojo svenska församling. Bland annat de här nyheterna kommer från domkapitlets sammanträde den 25.8. 26.8.2020 kl. 10:31
"Jag tycker inte det är min roll att göra dokumentärfilm någonstans i ett afrikanskt land. Jag tycker snarare att för en vit, nordisk journalist är det viktigt att göra nyhetsbiten och det rent journalistiska. Att rapportera hem på rätt sätt, snarare än att komma dit och berätta någon annans historia", säger Hanna Nordenswan.

afrika. Första gången hon landade i ett afrikanskt land upptäckte hon två saker: hur lite hennes bild av kontinenten hade att bygga på, och ett intresse för dokumentärer. Sedan dess har Hanna Nordenswan hört gripande berättelser på många platser i världen. Men de intervjuer som betyder mest har hon gjort i sin egen familj. 21.8.2020 kl. 16:38

mariehamn. Angela och Sven Sjöberg bor i ett blått, gammalt hus som de kallar Muminhuset i Finström, på norra Åland. De är aktiva både i sin egen församling och i Mariehamn. 21.8.2020 kl. 13:23

Projektkörer som är aktiva under en begränsad tid passar dagens människor som inte alltid har lätt att förbinda sig en längre tid, konstaterar kantor Camilla Wiksten-Rönnbacka.

sibbo. Camilla Wiksten-Rönnbacka leder en nystartad projektkör som uppträder i påsdagens högmässa i Sibbo. 15.3.2023 kl. 16:34
Nina Sjölander tycker att arbetet som verksamhetsledare ger väldigt mycket tillbaka.

ungdomar. Nina Sjölander arbetar nästan alla fredagar klockan 15–22. Det är inte betungande, utan veckans höjdpunkt. Mötet med de unga gör jobbet värdefullt. 22.3.2023 kl. 18:00
– Vi är upptagna av den fullkomliga döden, säger Hilkka Olkinuora.

eutanasi. Hilkka Olkinuora vill inte vara någon dödsängel. Men hon vill att människor lagligt ska kunna ha möjligheten att dö värdigt. 22.3.2023 kl. 16:18
Korsholms kyrka – nu blir nya församlingsstrukturer aktuella i Korsholms kyrkliga samfällighet.

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Clas Abrahamsson ska utreda en ändring i församlingsstrukturerna i Korsholms kyrkliga samfällighet. Dessutom utannonserade domkapitlet i måndags kyrkoherdetjänster i Pedersöre och i Solf. 22.3.2023 kl. 11:12
Agneta Lavesson gillar böcker och att läsa. Det ser man inte minst på hennes välfyllda bokhylla.

UTANFÖRSKAP. Som barn fick Agneta Lavesson höra av sina föräldrar att hon var en olyckshändelse och att de inte velat ha några barn. De levde ett isolerat liv på den skånska landsbygden och Agneta förbjöds ha kontakt med andra barn. 23.3.2023 kl. 12:00