En hjärtlig hälsning från Ungdomens Kyrkodagar 2019.
En hjärtlig hälsning från Ungdomens Kyrkodagar 2019.

UK 2019 har något att berätta

ungdomens kyrkodagar.

Hållbar konsumtion, ensamhet och psykisk ohälsa, sexuella trakasserier och vem som ska jobba i kyrkan i framtiden – Ungdomens kyrkodagar vidrör många brännande teman.

25.1.2019 kl. 19:34

Fredag på 2019 års upplaga av Ungdomens kyrkodagar. På torsdagskvällen anlände delegaterna från stiftets alla hörn. I morse presenterades ärendena på föredragningslistan, ordförande och sekreterare valdes. Under dagen har alla jobbat med frågorna i utskotten och snart ska de första motionerna tas upp i plenum.

Utanför matsalen står Hanna Wiklund och Petra Gripenberg och väntar på mellanmålsfrukten. De är båda på UK för tredje gången.

Hanna Wiklund tycker att årets UK-ärenden fokuserar på rätt saker, och lyfter upp frågorna om att motverka ensamhet och att sänka tröskeln för unga som mår dåligt att vända sig till kyrkans själavård.

– Det är bra att det diskuteras, det är verkligen något som behövs just nu.

Petra Gripenberg, som själv studerar till diakon, tycker också det ska bli intressant att diskutera varför unga inte vill jobba inom kyrkan och höra vad andra tror om det.

Vad händer utanför plenumdiskussionerna, vad pratar ni om i korridorerna?

– Det som talas i plenum fortsätter ganska naturligt ut i korridorerna, säger Petra Gripenberg. Sen blir det lite skoj också.

– Det blir ganska mycket diskussion om olikheter i församlingarna. Det är kanske där de bästa diskussionerna kommer, säger Wiklund.

"Jag har något att berätta"

Temat för UK 2019, "Jag har något att berätta", kan tolkas på flera sätt. Ett tema i fokus är ungas psykiska välmående.

På initiativ från ungdomar i Matteus församling i Helsingfors funderar ett av utskotten på hur församlingen kan bidra till att motverka ensamhet.

Utskottsmedlemmar delar erfarenheter av hur man i deras församlings ungdomsarbete jobbar med att se och välkomna alla. Någon lyfter upp vikten av en konkret plats, till exempel en ungdomsgård, dit det är låg tröskel att komma och träffa andra – det skulle vara tråkigt om församlingarnas ekonomiska situation gör att sådana inte finns i framtiden.

Att kyrkan har telefonjour och chatt för den som behöver någon att tala med lyfts upp som en bra sak.

Det tycker också Jamika Sandbäck och Jakob Nylund, som tillsammans med Emma Björklund och Mirjam Salo skrivit ett diskussionsinitiativ om hur man kan sänka tröskeln för unga att vända sig till själavård och förbön.

Sandbäck och Nylund tänker sig att själavård och kyrkans samtalstjänst kunde vara ett första steg på vägen för den som mår dåligt och behöver någon som lyssnar – på så sätt en väg till att motverka psykisk ohälsa bland unga. Men då behöver den bli mer tillgänglig och mindre främmande för unga.

– Världen ska inte behöva gå under tre och en halv gånger innan man far till en själavårdare eller präst, säger Jamika Sandbäck.

Hon säger att de vill sänka tröskeln och normalisera företeelsen bakom det främmande ordet “själavård” – att diskutera med en annan människa om det man funderar på – och göra det tillgängligt för unga.

– Diskussionen i utskottet blev väldigt bra, det kom många bra idéer och förslag. Nu skulle idéerna ännu behöva komma ut till församlingarna, säger Jakob Nylund.

Hållbar konsumtion och internationellt utbyte

Första frågan i fredagens plenumsession handlar om hållbar klädkonsumtion, som också är temat för årets Ekofasta-kampanj. Temat syntes redan under dagen, när kläder bytte ägare under UK:s första klädbytartorg.

Sofia Liljeström presenterar utskottets ekologiska drömförsamling "där det finns ett kollektiv med ekobutik, elbilar, solpaneler, respektfulla klimatdiskussioner, återanvändbara kaffefilter, kläd- och sopsortering, oråddiga loppisar och mindre ha-begär".

I talarstolen bjuds på inspiration: Sandra Häggblom berättar om Missionsstugan i Pedersöre församling, där donerade loppisvaror blir till pengar för diakoni och mission. Andreas Andersson lyfter upp den slow fashion-brunch som ordnats för unga vuxna i Åbo svenska.

Samtidigt tangerar diskussionen även de känslor av oro och skam som miljö- och klimatfrågor lätt väcker.

UK besluter att uppmuntra församlingarna att lyfta upp Ekofasta-kampanjen och vikten av hållbar klädkonsumtion på olika sätt – genom kunskap, evenemang och uppmuntran till mer allmän ekomedvetenhet.

Var finns framtidens präster?

"Hur kan man göra arbete i kyrkan mera lockande för unga som funderar på vad de ska ta sig för i livet?" frågar Benjamin Häggblom och Isak Edman, som skrivit ett initiativ för att väcka diskussion om den prästbrist som kyrkan står inför ifall fler inte börjar utbilda sig.

– Vi har funderat på varför det är så få som söker in och studerar teologi, men även diakoni och andra kyrkliga yrken, säger Benjamin Häggblom. Vi hoppas uppmuntra till en diskussion om varför det inte är fler som studerar till dem.

Häggblom tror UK är ett bra forum för en sådan diskussion, här finns unga som småningom ska söka studieplats och här finns de som kanske kan ge svar på frågan varför ett yrke inom kyrkan inte känns relevant för dem.

Diskussionen i utskottet ledde till ett förslag om att skicka bollen vidare till församlingarna – att ta situationen på allvar, att uppmuntra unga i församlingen att studera till ett kyrkligt yrke och att berätta vilka arbetsuppgifter som finns – och till utbildningslinjerna, att informera om olika vägar till ett jobb i kyrkan.

… som drivs av Finska Missionssällskapet.
… som drivs av Finska Missionssällskapet.
Benjamin Häggblom ser till att motionerna kommer upp på skärmen, Tonje Lindeman är sekreterare, ordförande Jonas Hellman matchar med vice ordförande Axel Kaaro.
Benjamin Häggblom ser till att motionerna kommer upp på skärmen, Tonje Lindeman är sekreterare, ordförande Jonas Hellman matchar med vice ordförande Axel Kaaro.
Här ska det bli en hjärtformad hälsning.
Här ska det bli en hjärtformad hälsning.
Jamika Sandbäck och Jakob Nylund vill göra själavård mer tillgängligt för unga.
Jamika Sandbäck och Jakob Nylund vill göra själavård mer tillgängligt för unga.
Petra Gripenberg och Hanna Wiklund är både tredje gången på UK.
Petra Gripenberg och Hanna Wiklund är både tredje gången på UK.
Toivo hälsar välkommen till Café 160 …
Toivo hälsar välkommen till Café 160 …
UK föregår med exempel och ordnar klädbytartorg.
UK föregår med exempel och ordnar klädbytartorg.
Utskottet funderar på vad församlingen kan göra för de som känner sig ensamma.
Utskottet funderar på vad församlingen kan göra för de som känner sig ensamma.
Varför beror församlingstillhörigheten på min adress? Utskottet diskuterar parokialprincipens för- och nackdelar.
Varför beror församlingstillhörigheten på min adress? Utskottet diskuterar parokialprincipens för- och nackdelar.
Emelie Wikblad



Regnbågshelg. På torsdag firas regnbågsmässa i Johanneskyrkan i Helsingfors. Det är åttonde gången mässan ordnas under regnbågshelgen. 20.10.2014 kl. 11:18

Oerfaren men med rätt profil eller meriterad med bättre papper? Vad det är som ska avgöra då kyrkoherden väljs? 17.10.2014 kl. 15:17

– Jag undrar om inte tiden sprungit ifrån församlingsvalet som sätt att utöva demokrati, frågar sig Pedersöres kyrkoherde Hans Häggblom. 16.10.2014 kl. 00:00

FMS. Pia Kummel-Myrskog, filosofie och teologie magister, har valts som chef för det kyrkliga arbetet vid Finska Missionssällskapet från och med 1.11.2014. 16.10.2014 kl. 15:07
Jarmo Tarkki föreläste för en tid sedan om progressiv kristendom för präster som ska avlägga högre pastoralexamen. Foto: Tomas von Martens.

Vi måste ta vår tids bibelforskning på allvar och låta den påverka den kristna tron och kyrkans läror. Det säger Jarmo Tarkki som är präst i USA för mer än 40 000 amerikafinländare. 15.10.2014 kl. 10:56

kyrkostyrelsen. Tre åländska församlingar fick 175 000 euro från Kyrkostyrelsen för olika renoveringsprojekt. 15.10.2014 kl. 09:02

alexander stubb. – Det verkar inte finnas utrymme i offentligheten att diskutera kärlek och hur människor mår, konstaterade statsminister Alexander Stubb då han diskuterade med ärkebiskop Kari Mäkinen i måndags. 14.10.2014 kl. 08:41
Bernice Sundkvist ser tydliga skillnader mellan kyrkohandböckerna i Finland och Sverige.

Musiken oproffsig. Språket utslätat. Handboksförslaget är i snålblåst i den lutherska systerkyrkan i väst. 14.10.2014 kl. 00:00
Bland annat ”Ropa till Gud” och ”Herra kädelläsi” ljöd i Lagstads gymnastiksal på Esboförsamlingarnas tvåspråkiga hjälpledardag.

Ökat samarbete mellan församlingarna i Esbo har varit på agendan redan i några år. I söndags ordnades en gemensam träff för alla Esboförsamlingars hjälpledare. 13.10.2014 kl. 13:51
– Jag klandrar inte mina föräldrar, de levde ju i sin tid. Men man kan inte skrämma någon in i himlen, säger Majken Öst-Söderlund

majken öst-söderlund. När Majken Öst-Söderlund var åtta år dog hennes mamma i cancer. Moderslös och skrämd av domedagspredikningar satte hon hoppet till grannlandet i väster. 8.10.2014 kl. 00:00

Församlingsrådet i Petrus församling valde igår onsdag kväll 8.10 Daniel Björk till kyrkoherde. 9.10.2014 kl. 12:53

LFF. Ett treårigt planeringsprojekt har slutförts då den laestadianska väckelserörelsen inleder egen skriftskolundervisning på svenska. 6.10.2014 kl. 15:51
På bokmässan i Göteborg konfronterade Antje Jackelén sin inbjudna gäst Marcus Birro med hans påstående om att "Sverige fått en ärkebiskop som inte är kristen".

Antje Jackelén. Svenska kyrkan har fått en ny ärkebiskop som genomgående försöker ta andra vägar än de som präglas av alternativen konservativ eller liberal, bokstavlig eller tolkad. 6.10.2014 kl. 15:37

kati niemelä. Kristendomen har en starkare ställning i Finland än vad den har i de andra nordiska länderna. Det här skriver Kotimaa som intervjuat kyrkosociologen Kati Niemelä. 6.10.2014 kl. 11:36

Saltvik. Den långa tvisten mellan Saltviks församling och tidigare kyrkoherden Peter Blumenthal fortsätter. Nu vill kyrkofullmäktiges ordförande Peter Lindbäck att Ålands tingsrätt fattar beslut om att vräka Blumenthal från prästgården i Saltvik, skriver tidningen Åland. 6.10.2014 kl. 11:33

eurovision. Hans band Blind Channel tävlar i Eurovisionen den 22 maj. 11.5.2021 kl. 09:00

Bidrag. Fjorton projekt har fått bidrag ur Gunvor och Bo Skogmans fond, meddelar Kristinestads församling. 4.5.2021 kl. 09:59
Pauliina Kittilä är en kreativ själ och jobbar som informatör i Petrus församling.

tillväxt. "Var har jag låtit mina rötter växa under det här året och vilken frukt kommer de att ge?" 28.4.2021 kl. 08:30
Ronny Thylin har döpt ovanligt få barn den senaste tiden på grund av pandemin.

dop. Dopet är en tradition – men det är också en länk till gemenskap med församlingen och med Gud. 28.4.2021 kl. 08:00
Torbjörn Anderssén är en tänkare som har svårt att få tag på tillräckligt intellektuell litteratur.

tänkare. Han blev nedslagen på gatan i Åbo för att hans sällskap talade svenska. Ännu femton år senare präglar händelsen Torbjörn Andersséns liv. 29.4.2021 kl. 10:43