Församlingsråden i de tre församlingarna har bett domkapitlet utse en utomstående utredningsman.
– Vi har haft en strategigrupp i församlingen sedan 2016 som redan gjort en del utredningar, säger Anders Store, kyrkoherde i Nedervetil. Nu vill vi ha en utomstående utredning som ska se på saken med nya ögon.
Kollegan i Kronoby, Niklas Wallis understryker att det för tillfället inte finns några andra beslut än att en sammanslagning ska utredas.
De hoppas att den utredningen ska vara färdig senast i maj nästa år, helst tidigare. Först därefter tas besluten om fortsättningen.
– Vi vill att utredaren ska komma med förslag som de nya förtroendevada ska ha lättare att ta ställning till, säger Timo Saitajoki, kyrkoherden i Terjärv.
Nu vill de tre kyrkoherdarna berätta om vad som är på gång för att få församlingsmedlemmarna involverade i processen.
– En sammanslagning är aldrig lätt. Jag har ändå upplevt att det finns en beredskap och förståelse för en sammanslagning ute i byarna, säger Wallis.
Sedan 2016 har man levt med tanken på en sammanslagning i Kronoby kyrkliga samfällighet. I den tidigare utredningen som församlingens anställda och förtroendevalda gjort utvärderades alla tänkbara alternativ. Man stannade för att de tre församlingarna ska bli en kan vara den bästa vägen framåt.
Den ekonomiska verkligheten har öppnat diskussionen i Kronoby. Församlingarnas medlemsantal har minskat och därmed har man förlorat skatteintäkter.
Minskningen beror främst på att medlemmarna dör eller flyttar ut. Antalet döda är större än antalet döpta. En del medlemmar har också lämnat kyrkan.
– Åldersstrukturen påverkar både vår verksamhet och vår ekonomi, säger Wallis.
Även om inga beslut om en sammanslagning ännu tagits räknar de med att den kunde vara möjlig 1 januari 2020.
– Åtminstone i Terjärv har det uttryckts en önskan om att i så fall få bli kapellförsamling eller på annat sätt bevara en del av självbestämmanderätten, säger Saitajoki.