Nu går startskottet i biskopsvalet – vilka är med på banan?

biskopsval .

När biskop Björn Vikström nu lämnat in sin formella avskedsansökan blir det bråttom för dem som vill bli biskop i Borgå stift att visa sina kort. Väljarna är få och de binds snabbt upp bakom kandidaterna.

18.9.2018 kl. 14:46

Hur utses egentligen en biskopskandidat?

Det kortfattade svaret är helt enkelt: Det glunkas fram. Precis som i alla andra personval. Alternativt och vackrare uttryckt kan det sägas ”beslutet mognar fram” (lägg frasen på minnet!). En eventuell bild av konspirerande präster slår i rättvisans namn ändå fel. Ovissheten är nästan lika stor bland prästerna som bland den stora skara som står utanför både val och kandidatur. Ibland verkar samma ovisshet råda hos de potentiella kandidaterna själva.

Så, vad händer nu?

Innan namnen på kandidaterna slutligen kommer ut i ljuset infinner sig därför en period av försiktigt trevande och sonderande där likasinnade hittar varandra. Där spekulationer glider över i sannolikheter och sannolikheter glider över i nomineringar.

Några övertalar, andra övertalas. En del ställer upp. Andra betackar sig. Och som en viktig varudeklaration: Den här texten ska läsas som en väl grundad spekulation och inget annat!

Understödet fördelas snabbt

Just nu befinner sig Borgå stift i transiten mellan skede två och skede tre – från spekulation till nominering. Det har varit förvånansvärt tyst hittills. Men de första namnen på officiella kandidater och deras stödtrupper måste droppa in inom de närmsta veckorna. Det är en ren nödvändighet för dem som vill vara med eller driva en kandidatur. För att ställa upp behöver kandidaterna trettio röstberättigade i ryggen. Med tanke på att hela väljarkåren i lilla Borgå stift är drygt 700 personer är det lätt hänt att de som är sena i starten snopet finner sig i en situation där alla väljare redan hunnit flagga för någon annan.

Och namnen som hörs …

Två av dem som nämns har varit med i gamet förut. I våras ville varken Sixten Ekstrand, direktor vid Kyrkans central för det svenska arbetet eller Bo-Göran Åstrand, kyrkoherde i Jakobstad berätta för Kp om de ställer upp eller inte.

Supereffektiva Sixten Ekstrand har en gedigen erfarenhet och ett brett nätverk i stiftet, inte minst tack vare sina rötter i väckelserörelsen Kyrkans Ungdom. Hans profil från gör att han kan samla väljare från också andra och mer konservativa håll. Det gäller i synnerhet om ingen tydlig konservativ röst finns med bland kandidaterna.

Bo-Göran Åstrand får tampas den eviga kandidatens epitet. Hans eftertänksamma röst hörs och uppskattas i stiftet och på rikskyrkonivå. Han är en påverkare, omtyckt långt utanför kyrkans innersta kretsar. Men ny är han inte – Sixten Ekstrand har ställt upp en gång tidigare och förlorat. Åstrand har gjort detsamma två.

Teologiskt ligger Åstrand nära en annan potentiell kandidat – en av dem som signalerat att han är intresserad – domprosten Mats Lindgård. Lindgård har hittills varit något av en grå eminens i stiftet. Han är en klarsynt strateg, vaksam på hur Borgå stift placerar sig i den stora rikskyrkans lösningar. Som person är han inte lika väl känd i stiftet som de två föregående och det är hans svaga punkt.

Kaplanerna som växte upp

Både Åstrand och Lindgård tillhörde en grupp som i tiderna ville ha nya vindar i stiftets beslutsfattande och framgångsrikt ställde upp en egen lista – försmädligt kallad ”kaplanslistan” av etablissemanget – i kyrkomötesvalet år 2004. Sedan dess har kaplanerna avancerat till kyrkoherdar och listan har blivit en maktfaktor när det drar ihop sig till val. (En annan av de här kaplanerna som kom att få betydelse hette förövrigt Björn Vikström.) Nu aktiveras listan igen – men har också ett internt dilemma att reda ut. Risken för röstsplittring är stor om flera ställer upp. Och frågan blir då vem ska göra det?

Ett namn som nämnts från många håll är Rolf Steffanssons. Direktorn för Finska Missionssällskapet har profilerat sig som en engagerad, vältalig ledare som är väl insatt i luthersk teologi och praktik också på ett internationellt plan. Skulle Steffansson välja att kandidera plockar han röster ur alla läger och är en mycket stark biskopskandidat. Steffansson står sig också mot Sixten Ekstrand, eftersom de delar samma väckelsebakgrund. Den största utmaningen för dem som hejar på Steffanson är att han enligt många bedömare inte vill lämna det viktiga uppdrag och den utsiktspost han nyss fått. Kandiderar han ligger det mycket övertalning bakom.

Dags för en kvinna?

Hur ser då chanserna ut för att stiftet får en kvinna som biskop? Ur kvinnoperspektiv är läget beklämmande. Ingen kan peka ut en självklar kandidat med realistiska chanser att bli vald och det har lagt sordin på ivern. Det som kvarstår är den tunga rollen att kasta sig in i leken som Kvotkvinnan. Enligt uppgift har diskussioner förts bland de prästvigda kvinnorna, där det ingalunda saknas slagfärdiga och erfarna teologer som Ann-Marie Audas-Willman, Yvonne Terlinden, Monica Heikel-Nyberg, Ann-Sofi Storbacka, Mia Bäck, Stina Lindgård, Mia Anderssén-Löf eller Maria Sundblom-Lindberg. I ett stift där ämbetsfrågan fortfarande är seglivad och nya, unga teologer spjärnar emot kyrkans beslut från år 1988 – skulle kvinnans röst ändå vara värd en match? Om inte annat, så för att pressa de övriga kandidaterna och bädda för nästa val.

Nästa gång det blir biskopsval i stiftet finns det nämligen en generation kvinnor som redan visat framfötterna som teologer, forskare och församlingspräster. Men många avråder dem från att bränna sina kort redan nu.

Vem är den konservativa?

Väldigt tyst har det också varit från stiftets mer konservativa kretsar. Den slagfärdige Henrik Perret, kyrkoherde och mångårigt kyrkomötesombud, axlade länge rollen som deras försvarare. Sedan han steg av har ingen lyskraftig efterträdare stigit fram. Knäckfrågan som förenar den här sidan just nu är äktenskapssynen. I fjol undertecknade 45 präster ett upprop där de motsatte sig vigsel av samkönade par. Många av dem var redan pensionärer, Men bland dem finns också namn som Harry Backströms, kyrkoherde i Väståbolands svenska församling. Han fyller både det outtalade kravet på att biskopen helst ska ha en doktorshatt och beredskapen att höja rösten för sin sak. Däremot är det inte sagt att han, protestlistan till trots, är beredd att affiliera sig till någon viss falang.

Potentiella överraskningar

Förutom de här namnen finns det bubblare både lokalt och över regiongränserna: Stefan Forśen, Lucas Snellman, Jockum Krokfors är ett par sådana. Ser man på de två senaste biskopsvalen framstår ändå valet 2006 med sju kandidater som splittrat i många bemärkelser. Därför är det sannolikt att de listor som dyker upp snart är väl sonderade och förankrade och att likasinnade konsoliderar sig bakom en kandidat.

Den största osäkerhetsfaktorn den här gången ligger i stället hos väljarna. Nu är det första gången också de pensionerade prästerna får rösta. De drygar ut väljarkåren bland prästerna med närmare ett par hundra personer, och uppvägs av motsvarande mängd lekmannaelektorer. Skiljer sig gamla prästers preferenser och valbeteende från de aktiva prästernas? Och hur inverkar det när lekmännen blir flera nominellt sett? Blir bredden större? Preferenserna mer olika?

Facit torde vi ha om ungefär ett halvår. Spelet kan börja.

May Wikström



livsåskådning. Medborgarinitiativet med mål att införa ett gemensamt livsåskådningsämne för alla skolelever samlade drygt trettontusen underskrifter. 29.2.2016 kl. 15:54

ekofasta. Allt flera går med i ekofastan som inför påsken uppmanar oss att se över våra vardagliga vanor och bli mera miljö-vänliga. 29.2.2016 kl. 15:52
Kristna är oense om innebörden av yoga. Kan en kristen göra solhälsningar utan att det blir hinduisk religionsutövning?

yoga. Det finns många kristna argument mot yoga. Vi samlade några av de vanligaste argumenten och bad forskaren Jyri Komulainen kommentera dem. 25.2.2016 kl. 17:20
Mårten Björkgren och Kjell Herberts är två av de fem forskarna.

Likheterna är fler än skillnaderna i det religiösa landskapet i Nykarleby och Hortlax. Det visar en färsk undersökning. 25.2.2016 kl. 15:41

Kyrkostyrelsens utsattes senaste vecka för ett bombhot. Personalen hotades samtidigt bli knivhuggen. 25.2.2016 kl. 14:08
Den fina utsikten från Kyrkpressens redaktion - och andra bilder från vardagen bakom kulisserna på kajen - hittar du på Kyrkpressens Instagramkonto.

sociala medier. En del väljer att lämna bort Facebook och andra sociala medier helt under fastetiden. 25.2.2016 kl. 10:34

parförhållande. Vänskap och nyfikenhet är parförhållandets grundpelare, menar den danska psykologen och parterapeuten Mattias Stølen Due. Han försöker få par att inse att det är viktigt att vårda förhållandet medan det fortfarande går att rädda. 25.2.2016 kl. 00:00

teater. TEATER. Kyrkpressens recensent har sett Sånger vid randen av ett grått hav. 22.2.2016 kl. 16:19

De allra flesta av Kyrkpressens prenumeranter får tidningen som en gåva från den församling de tillhör. Under det här året introducerar vi ett nytt sätt för församlingarna att hålla oss uppdaterade på medlemmarnas adresser, och det kan leda till förändringar i utdelningen. Om du vill göra förändringar i din prenumeration behöver du kontakta din församling så att de kan uppdatera den adressinformation de sänder till Kyrkpressen. Är du osäker på om din församling har börjat skicka utdelningslistor enligt det nya systemet? Längst ner på sidan finns en lista över de församlingar som hunnit gå med i det nya systemet. Vi uppdaterar listan kontinuerligt. 25.2.2016 kl. 10:54

begravning urna kurs malm. Begravningar. 49,22 procent av alla begravningar i Finland genomfördes förra året genom kremering. Det visar den färskaste statistiken från Begravningsverksamhetens centralförbund i Finland. 22.2.2016 kl. 13:35

Kyrkomötet. Bara en under 30 valdes in i det nya kyrkomötet. NAVI-gruppen, som är de unga vuxnas påverkningsgrupp i kyrkan, skyller på valsystemet. 22.2.2016 kl. 13:21
Carina Nynäs längtar efter ett andligt språk som håller också då mörkret känns ogenomträngligt.

Hur gör man en andlig bildningsresa? Carina Nynäs har lärt sig att det gäller att hitta rätt sällskap under vandringen. 19.2.2016 kl. 13:04

Den asylsökandes berättelse om hot och våld frågasätts. KP följer upp saken. 17.2.2016 kl. 16:55

Kyrkbyggarsläkten Rijf har varit en del av hennes liv sedan 1999. Medan Paula Mäkelä forskat är det som om hon lärt känna kyrkbyggarna personligen. 17.2.2016 kl. 15:33
Det finns inget "om?" i frågan om att ta emot flyktingar. Enligt Håkan Sandvik lyder den enda frågan "hur?".

Håkan Sandvik har stor erfarenhet av integrationsfrågor. Kyrkan inte får glömma sin egen flyktingstatus, menar han. 12.2.2016 kl. 15:16

Mikael Lindfelt är en i raden av många teologer som varit rektorer vid ÅA – den senaste var Gustav Björkstrand.

UTNÄMNING. Åbo Akademis styrelse har i dag valt professor, teologie doktor Mikael Lindfelt till ny rektor för Åbo Akademi. Han tillträder genast och är vald för en period fram till 31.7.2026. – Det känns överväldigande just nu, säger Lindfelt till KP. 2.2.2022 kl. 14:59
– Jag ville skriva för att skapa en dialog, där det inte finns en dialog idag, säger Patrick Tiainen.

Bok. Fem år efter att Patrick Tiainens tillvaro kraschade har han skrivit en bok om sin livkris. – Nu tänker jag att det viktigaste är att höra hemma hos sig själv. En viss brustenhet får jag fortsätta att leva med och vara redo att bära med mig resten av livet. 2.2.2022 kl. 10:30
Teemu Hälli tror att vi kommer att märka att coronapandemin sätter spår som tar länge att reparera.

Åbo. Coronapandemin kommer att lämna långvariga spår – kanske lika långvariga som nittiotalets recession, säger Teemu Hälli, som är beredskapschef vid samfälligheten i Åbo. 2.2.2022 kl. 11:42
Sara Grönqvist är för tillfället tf kyrkoherde i Väståboland, medan Janne Heikkilä är kyrkoherde i Korsnäs.

TJÄNSTER. Domkapitlet har fått in tre ansökningar till två kyrkoherdetjänster i stiftet. Herdetjänsten i Väståboland har fått två sökande och herdetjänsten i Tammerfors en. 1.2.2022 kl. 15:43
Päivi Huhtanen skattar sig lycklig som haft föräldrar, en man och vänner som förstått sig på hennes viljestyrka.

ÅSIKTER. Päivi Huhtanen var flickan med många åsikter i skolan – något som väckte motstånd. Hon har ofta gått mot strömmen och vågat ta oväntade beslut, som till exempel den där morgonen när hon blev ursinnig på Juha Sipilä. 1.2.2022 kl. 14:09