Hjälp, Gud! Vad ska jag göra?

Guds ledning. Att fatta stora livsbeslut hör till det mest skrämmande som finns. 15.2.2018 kl. 12:44

Vem ska jag leva tillsammans med? Var ska jag bo? Vad ska jag jobba med?
Vad ska jag göra med resten av mitt liv? Har vi tur går det lätt: vi blir stormförälskade i en person, en stad, en arbetsplats, vi vill ha dem och de vill ha oss.

Andra beslut är svåra. Jag trivs inte med mitt jobb men vet inte vilket jobb jag skulle trivas bättre med. Jag är inte säger på om jag vill leva ensam, men jag orkar inte börja dejta igen. Jag lever i ett tungt och svårt förhållande som jag mår dåligt av, men om jag tar mig ur det vet jag inte hur jag ska klara mig ekonomiskt.

Dessutom kan jag blanda in Gud i den cocktailen. Vad vill han? Tänk om han vill något jag inte vill? Hur ska jag veta?

Elina Koivisto, präst, författare och en av krafterna bakom Blomma-konferensen, har fattat alla sina stora livsbeslut efter bön.
– Till exempel när jag längtade efter en pojkvän. Jag var jättekär i en pojke, och jag bad att Gud skulle visa om vi ska bli ett par vid en fest. När festen kom fanns där en man som jag varit intresserad av, men som jag tyckt var för bra för mig. Han kom fram till mig och började tala med mig. Då blev jag intresserad av honom i stället, sedan blev vi ett par och nu är vi gifta. Senare berättade han att han till och med sagt till sin kompis att om han inte hinner till festen i tid måste kompisen reservera plats åt honom vid samma bord där jag satt. Så mina böner blev verkligen hörda.

Elina Koivisto berättar att hon sällan har en känsla av att allt kommer att gå vägen medan hon tvekar mellan olika beslut, tvärtom. Många av de viktigaste besluten i hennes liv har föregåtts av en känsla av misslyckande och besvikelse. Ofta kommer inget tydligt svar.
– Ibland väntar jag och ibland gör jag själv något. Det är inte lätt. När jag mår bra är jag jättemodig och tar modiga beslut och när jag hamnat i svårigheter tänker jag att jag gjort fel och inte lyssnat på Gud som jag borde ha gjort. När jag mår bra igen brukar jag inse att jag inte har gjort fel. Men det behövs ofta tid för att nå den insikten. Och Guds planer är ganska långsamma.

Hon gillar bilden av att våra liv är en mosaik som Gud bygger.
– Varje bit har en mening, men det är svårt att se meningen då den biten läggs på plats. Därför känns det ofta som om allt går åt skogen om man vill följa Jesus. Själv har jag efteråt sett att sådant som kändes som en katastrof har lett till bra saker i mitt liv.
Hon har aldrig känt att Gud kommit med ett konkret tilltal till henne, som en röst från ovan.
– Men jag får idéer. Jag tror att det har med personligheten att göra, jag är en sådan som tänker mycket, därför får jag tankar. Mer visuella människor får bilder. Det är viktigt att vi inte tänker att Gud borde tala till alla på samma sätt. Det är viktigt att vi är lyhörda, att vi inte försöker pressa fram något.

Hon påminner om att Guds ande alltid är frihetens och kärlekens ande. Känner du dig tvingad att ställa upp på sådant som ”Gud vill” har något gått snett.
– Jag har många gånger upplevt att det som är Guds vilja inte låter så bra i andras öron, andra tycker kanske att jag gör fel. Gud är mycket mer liberal än vi människor. En viktig bild jag fått av kyrkoherde Stefan Forsén är att den egna bägaren måste vara full innan du kan ge något till andra. Gud är inte den som kräver utan den som ger.

Tomas Nygren, svensk präst och författare, påminner om att vi ber om Guds ledning varje gång vi överlåter våra liv till honom eller ber bönen Fader vår. Brottas vi med en konkret fråga måste vi be om konkret ledning.
– Den kan bestå i att en visshet om vad jag behöver göra växer fram, en känsla av vilket beslut jag behöver fatta eller vilka faktorer jag behöver komma ihåg att beakta. Det kan också handla om att dörrar stängs eller öppnas på ett tydligt sätt.

Han säger att Guds ledning har två dimensioner: en inre kallelse – en längtan, visshet eller insikt – men också en yttre bekräftelse – som kan komma från en annan kristen eller från omständigheter, till exempel att en dörr öppnas eller stängs.
– Det är en säkerhetsfunktion, för vi kan få väldigt många intressanta tankar som inte alls är Guds ledning. Och det kan finnas människor som gör profetiska anspråk som inte stämmer överens med vad Gud vill. Där är det viktigt att komma ihåg att när Gud leder brukar han alltid också tala med den person han leder, inte bara med andra. Minns vi det här blir vi varken offer för våra egna önskedrömmar eller andras maktutövning.

Själv blev kan konkret ledd av Gud när han skulle välja yrkesbana. Han hade aldrig tänkt bli förkunnare eller teolog, han var intresserad av naturvetenskaper.
– Någon gång i 15–16-årsåldern minns jag att jag tänkte att jag absolut inte vill bli pastor eller präst. Det var en jättekonstig tanke eftersom ingen hade en tanke på att jag skulle bli något sådant. Ingen hade frågat mig, ingen hade tryckt på. Det var en andlig tanke som dök upp helt omotiverat.

Efter gymnasiet sökte han till en naturvetenskaplig utbildning och fick småningom ett jobberbjudande.
– Men när jag stod inför den konkreta situationen ställdes allt på sin spets och då sökte jag in till en teologisk utbildning här på Johannelunds teologiska högskola, där jag jobbar idag. Det fanns människor som bekräftade att jag skulle göra mer nytta som förkunnare och teolog, och då blev det tydligt för mig vad mitt hjärtas längtan var. Det var en process. Det handlar om att rodret i ens liv måste läggas om. Man märker inte åt vilket håll riktningen går om man inte har styrfart. Jag tror att man oftast måste ta små steg för att märka vad Gud vill.

Läs hela artikeln i papperstidningen.

En känsla av frid kan vara ett tecken på att du är på rätt väg.
En känsla av frid kan vara ett tecken på att du är på rätt väg.
Sofia Torvalds



yle. I år har det gått 90 år sedan den första radiogudstjänsten sändes. 17.3.2016 kl. 10:52

Det är svårt att få fullgod service på svenska, säger några åländska kyrkoherdar. 11.3.2016 kl. 15:26

I militären fick Mathias Salo ett bönesvar, en förvissning om att Gud tar hand om honom. Den vetskapen ger honom mod att välja nya vägar i livet. Fotbollen som sysselsatt honom i 18 år har han nu valt bort. Nästa höst väntar teologistudier, i sommar en resa till USA. 11.3.2016 kl. 08:53
Erik Wahlströms
bägge föräldrar var officerare i Frälsningsarmén. (Erik Wahlström står på fotot till vänster om sin mamma Astrid.)

Författaren och journalisten Erik Wahlström skriver om hur en hel generation i familjen Wahlström lämnade Frälsningsarmén. 11.3.2016 kl. 00:00
Ari Matikainen.

krig. Vi måste komma ihåg kriget för att kunna glömma det, säger regissören Ari Matikainen. 9.3.2016 kl. 00:00
Rebecka Björk är koordinator för kursen som startade förra veckan i Petrus församling. Mera info på församlingens webbplats.

Petrus församling. Intresset för föräldrakurs är stort i Petrus församling. Kursen ger småbarnsföräldrar en möjlighet att ta emot råd från proffs och diskutera med andra i samma situation. 7.3.2016 kl. 15:16

laestadianism. Den generaliserade bilden av laestadianer som pedofiler och muslimer som våldtäktsmän upplevs som negativa inom samfunden. Det visar en undersökning som Justitieministeriet gjort. 7.3.2016 kl. 15:28
Karin Erlandsson är tjänstledig från sitt journalistjobb och skriver på följande bok.

författare. Karin Erlandsson skriver deckare – och går i kyrkan varje söndag. 3.3.2016 kl. 11:23

Det går ingen nöd på de finländska missionärerna i Etiopien. De enda finlandssvenskarna på plats i landet just nu är Heidi och Evans Orori med familj som befinner sig i huvudstaden Addis Abeba. 29.2.2016 kl. 16:22
Marianne Wasberg från Korsholm har sjukdomen MS.

teve. Teamet bakom teveserierna Drakan, Studieliv och Farsor har gjort teve om troende finlandssvenskar från olika religiösa samfund. 1.3.2016 kl. 00:00
Christian Beijar anser att de åländska församlingarna står som en garant för det svenska språket i kyrkan.

stiftsfullmäktige. Ålands representant i stiftsfullmäktige vill göra det lättare för präster utbildade i Sverige att jobba i Borgå stift. 29.2.2016 kl. 15:57

livsåskådning. Medborgarinitiativet med mål att införa ett gemensamt livsåskådningsämne för alla skolelever samlade drygt trettontusen underskrifter. 29.2.2016 kl. 15:54

ekofasta. Allt flera går med i ekofastan som inför påsken uppmanar oss att se över våra vardagliga vanor och bli mera miljö-vänliga. 29.2.2016 kl. 15:52
Kristna är oense om innebörden av yoga. Kan en kristen göra solhälsningar utan att det blir hinduisk religionsutövning?

yoga. Det finns många kristna argument mot yoga. Vi samlade några av de vanligaste argumenten och bad forskaren Jyri Komulainen kommentera dem. 25.2.2016 kl. 17:20
Mårten Björkgren och Kjell Herberts är två av de fem forskarna.

Likheterna är fler än skillnaderna i det religiösa landskapet i Nykarleby och Hortlax. Det visar en färsk undersökning. 25.2.2016 kl. 15:41

– En svag sida är att jag ibland är mycket snabbare med att gå framåt än andra människor och glömmer att inte alla har samma otåliga personlighet, säger Erja Yläjärvi.

HBL. Vem är du? Erja Yläjärvi är ny chefredaktör på HBL. Vad tycker hon är det bästa och sämsta med finlandssvenskhet? 8.12.2021 kl. 07:55
Förhandlingarna berör Kyrkostyrelsens personal, med undantag av Kyrkans servicecentrals anställda, det vill säga  ungefär 225 anställda.

kyrkostyrelsen. Kyrkostyrelsen inleder samarbetsförhandlingar. 8.12.2021 kl. 07:46
Det var främst allsångsevenemang som drabbades av de nya restriktionerna.

Coronapandemin. I domkyrkoförsamlingen i Borgå infördes coronapass vid De vackraste julsångerna, något som drog ner på deltagarantalet. Men de som kom visade villigt sina pass vid kyrkdörren. 8.12.2021 kl. 07:35
Biskop Bo-Göran Åstrand försöker tillsammans med biskoparna i de andra stift som drabbas mest av pandemin hitta lösningar inför julfirandet.

Coronapandemin. De nya coronabegränsningarna ställer till det för församlingarna inför jul. 8.12.2021 kl. 07:41

advent. – Det första tecknet på att julen närmar sig är att jag inser att det är så kallt ute att jag måste köpa en mössa som jag sedan kan tappa bort under vintersäsongen, säger Kristian, ”Krippe” Westerling, redaktör på Yle X3M. 26.11.2021 kl. 14:15