Valpanelerna har varit för snälla, säger Kari Latvus och hoppas på vassare frågor inför andra omgången.
Valpanelerna har varit för snälla, säger Kari Latvus och hoppas på vassare frågor inför andra omgången.

"Luoma har kanske en liten fördel"

Analys.

Kari Latvus tror att ärkebiskopsvalets andra valomgång blir mycket jämn, men att biskop Tapio Luoma har ett litet försprång. Han hoppas på vassare frågor inför andra omgången.

8.2.2018 kl. 17:34

– Det var väntat att Tapio Luoma och Björn Vikström skulle vara de som går vidare. Det som är en liten överraskning när man ser på siffrorna är att Heli Inkinen i procent fick en mindre andel av rösterna än väntat, säger Kari Latvus som är teologie doktor och ledande sakkunnig vid Kyrkostyrelsen, och som bloggar om kyrkan på bloggen "Latvus".

Han menar att överraskningen på slutrakan är att den enda kvinnliga kandidaten Heli Inkinen och kvinnoprästmotståndaren Ville Auvinen fick nästan lika många röster.

– Från det övriga Finland fick Auvinen till och med fler röster än Inkinen. Det här var överraskande. Men det är inte överraskande att det blir en andra omgång, och tydligen en mycket spännande sådan.

Kan man dra den slutsatsen att Luoma är väldigt stark inför andra omgången?

– Kanske inte väldigt stark. Om Luoma skulle få alla röster som nu gått till Auvinen, och om Vikström skulle få alla Inkinens och Kantolas röster, så blir skillnaden 14 röster till Luomas fördel. Men det betyder som bäst enbart sju personer.

Han påpekar att det inte krävs mycket – bara att någon låter bli att rösta eller blir sjuk – så är den marginalen ganska liten.

– Skillnaden är mindre än en procent. Och man kan inte veta hur alla kommer att rösta inför andra omgången. Någon som röstat på Inkinen tänker kanske att om hen inte kan rösta på en kvinna röstar hen inte alls. Någon som stött Ville Auvinen kan i sin tur tycka att Luoma är för otydlig i sina ställningstaganden, och vill därför inte rösta på honom.

Inför andra omgången hoppas Latvus på en diskussion om på vilka punkter kandidaterna vill fortsätta på samma linje som Mäkinen – och på vilka punkter de vill göra saker annorlunda.

– I äktenskapsfrågan kommer ju skillnaderna fram, den frågan delar de här kandidaterna, och den kommer säkert att diskuteras mycket. Men hur ser de på ärkebiskopens roll som kyrkans röst och ansikte i olika frågor? Där stiger säkert små skillnader fram. Samtidigt är det bra att minnas att det inte finns några skarpa åsiktsskillnader mellan de här två.

Både Luoma och Vikström är välartikulerade, bra på att diskutera och motivera sig.

– Hos Björn Vikström märks kanske ett bredare teologiskt kunnande från olika områden. Han vill argumentera på ett mångsidigt och teologiskt välmotiverat sätt. Men också Luoma är en god retoriker som är bra på att artikulera också sin egen osäkerhet i olika frågor, vilket jag tycker är bra.

Vad tror du om språkfrågan, lider Björn Vikström av att finska inte är hans modersmål?

– Björn Vikström talar en mycket god finska. Att diskussionen går på finska kan till och med vara en fördel för honom, för liksom han själv har sagt leder det till att han måste uttrycka sig lite enklare och rakare, översätta det han vill säga i sina tankar, eftersom finska inte är hans modersmål. Så det kan både vara en styrka och en svaghet hos honom. Hos röstarna tror jag inte att frågan är särskilt central. John Vikström har ju varit Finlands ärkebiskop, och jag tror inte att någon har något att säga om språkfrågan när det gäller honom.

Kari Latvus påpekar att valdiskussionerna inför första omgången varit väldigt snälla.

– Jag hoppas på följdfrågor, ”Vad betyder det att du säger så här?”, och inte så att man bara nöjer sig med svaret. Jag önskar mig vassare valtenter, mera sådant som vi fick se inför presidentvalet.

Sofia Torvalds



Världen. Miljöfrågor står i fokus på Ungdommens kirkemøte i Ulsteinsvik, Norge. 27.6.2007 kl. 00:00

Samhälle. Finland motsätter sig förslag om att kyrka och stat inte bör vara sammankopplade. 27.6.2007 kl. 00:00

Världen. Föräldraskapet i Sverige fastställs på biologiska grunder. Det här vill den borgerliga alliansen ändra på, men kristdemokraterna säger nej. 27.6.2007 kl. 00:00

Samhälle. Frun, katten och stugan kan man avbilda på sitt bankkort, men en ikon är inte okej. Gränsdragningen är svår när det gäller användningen av religiösa symboler på bank- och kreditkort. 26.6.2007 kl. 00:00

Världen. Enligt FN fanns det i slutet av 2006 9,9 miljoner flyktingar i världen. 26.6.2007 kl. 00:00

Världen. Över 130 representanter från olika kyrkor och kristna organisationer från sex olika kontinenter samlades på Kyrkornas världsråds konferens i Jordanien. 25.6.2007 kl. 00:00

Världen. Antalet gudstjänstbesökare i Sverige fortsätter att minska. 25.6.2007 kl. 00:00

Samhälle. 20 gravstenar vältes omkull på Kalevakangas kyrkogård i Tammerfors under midsommarhelgen. 25.6.2007 kl. 00:00

Insändare. Det skrivs:-Inga tillägsresurser finns!-Vi höjer ändå skötarlönerna(alla välutbildade i social-, hälsovård-, humanistiska, mfl; och då kanske även de mindre utbildade och värkligt underbetalade får sin löneförhöjning), heter det. ... Får se.De starka facken tar 10% till. Regeringen avskaffar de mycket förmögnas skatter. Då tar väl pengarna slut!Att leva på ca 450 Euro per månad (folkpensionens grundel) som både ålders- och sjukpensionerer mycket ofta tvingas göra är inte rätt. Fastän de har lovats tom 20 Euro till i månaden, under den här regeringsperioden. Lev själv resten av ditt liv på den summan per månad, och se om du klarar det - vi talar alltså om Finland (och inte om delar av Afrika där prisnivån är betydligt lägre).Krister Lundsten 24.6.2007 kl. 15:04

Världen. Antalet personer som dyrkar nordiska gudar har fördubblats i Danmark sedan 2003. 24.6.2007 kl. 00:00

Världen. Inga stora förändringar i norska kyrkans statistik från 2006. 23.6.2007 kl. 00:00

Samhälle. På Baltic Sea Convention diskuteras aktuella frågor för Östersjöregionen. 22.6.2007 kl. 00:00

Världen. En gravkammare har hittats under golvet i Uppsala domkyrka. 21.6.2007 kl. 00:00

Världen. På 30 år har antalet unga som konfirmeras i Svenska kyrkan sjunkit från 80 till 35,6 procent. 21.6.2007 kl. 00:00

Kultur. Sommarens orgelkonserter trampar i Buxtehudes fotspår. 21.6.2007 kl. 00:00

fattigdomsgrupp. För andra gången har kyrkan i Finland gjort ett förslag till regeringsprogram. 26.1.2015 kl. 09:39

Stig Kankkonen. Stig Kankkonen, pensionerad journalist och chefredaktör för Kyrkpressen, har valts till ordförande för Esbo gemensamma kyrkofullmäktige, det högsta beslutsfattande organet i Esbo kyrkliga samfällighet. 26.1.2015 kl. 09:38

nepotism. Allt gick inte rätt till då kyrkoherde Stefan Forséns dotter och hennes fästman blev anställda i Matteus församling. Domkapitlet har gett Matteusherden en varning. 22.1.2015 kl. 11:49

klaus härö. I tacktalet för det lutherska kulturpriset gav Klaus Härö kyrkan en uppmaning. 22.1.2015 kl. 09:56

Som tonåring gjorde Jakob Nybäck ett aktivt beslut att han inte ville ha nåt med Gud att göra. Men efter varje revolt kom han till samma slutsats; det går inte att springa undan. 22.1.2015 kl. 08:06