I den stora festsalen i ett av de äldsta husen i Helsingfors, Balders hus på Alexandersgatan, sitter ett femtiotal ekonomistudenter och väntar på att föreläsningen ska börja. Om bara några dagar kommer salen att förvandlas till en konsertsal där sopranen Minna Nyberg står på scenen.
På programmet står den dramatiserade konserten Kadonnut valo - Sisar Marianan rakkaus (Det försvunna ljuset – Syster Marianas kärlek), andliga och profana arior i en dramatiserad konsert som hon gör tillsammans med sopranen Katja Vaahtera och cembalisten Marianna Henriksson och en liten ensemble.
– Vi har en ramberättelse som baseras på nunnan Mariana Alcoforados kärleksbrev och texter ur Höga Visan.
Mariana var en portugisisk nunna på 1600-talet som förfördes – och lämnades – av en kvinnotjusare.
– Enligt breven hade hon lämnat allt och åkt iväg med honom, om han bara bett henne. Men det gjorde han aldrig.
Sopranen Minna Nyberg är aktuell med konserten ”Kadonnut valo - Sisar Marianan rakkaus ” den 29 maj kl 19 i Balders sal.
I de vågade breven hanterar Mariana sin besvikelse och ilska.
– Breven är skrivna på 1600-talet men vem som helst kan känna igen sig i dem, de känns väldigt moderna. Vi tänker oss att det är länge sedan 1600-talet men människan har på det här området ändrat ganska lite. Mariana var en kvinna som föll bort från sin egen stig och som måste försonas med att inget blev som hon tänkt sig.
Forskarna är överens om att Mariana Alcoforado är en historisk person men det råder oenighet kring huruvida det var hon eller en manlig författare som skrev breven.
– Man skulle gärna vilja att det verkligen var Mariana som skrev breven, men det kommer vi aldrig att få veta. I vilket fall som helst är texten mycket modig för att ha skrivits på 1600-talet.
Mariana går emot alla de förväntningar som ställs på henne och går sin egen väg. Man kan ifrågasätta hennes beslut, men hon var verkligt modig.
Mariana försonar sig med sitt öde men saknaden förblir ett sår.
– Jag tror att den upplevelsen är något alla kan känna igen sig i på sätt eller annat. Har man inte varit med om det kommer man antagligen att vara det i framtiden.
Under konserten kommer också Höga Visan att citeras.
– Vi kände att vi behövde en motvikt till Marianas texter, som är väldigt dramatiska. Eftersom hon var en troende kvinna tyckte vi att Höga Visan passade in väldigt bra. Texterna är erotiska, men samtidigt väldigt mänskliga. Texterna stöder varandra.
Hela intervjun med Minna Nyberg hittar du i papperstidningen nummer 21/2017.