I ett e-postmeddelande till Kyrkpressen kommenterar Kari Mäkinen det som hände förra fredagen i Åbo på följande sätt:
”Diskussionen i kyrkan ska vara både öppen och respektfull. Det behöver vi alla lära oss nu. Alla ska kunna föra fram sin syn på saker, men det får inte ske på ett osakligt eller sårande sätt. Till ordförandens ibland svåra ansvar hör att se till att detta förverkligas och att vid behov dra en gräns.”
Ärkebiskopen är som bäst i Windhoek i Namibia där han deltar i Lutherska världsförbundets generalförsamling.
Rättighet och skyldighet
Gustav Björkstrand, biskop emeritus och tidigare riksdagsman har lång och gedigen erfarenhet av parlamentariska församlingar. Han håller med om att det är mycket ovanligt att ett ombud i kyrkomötet avbryts av ordföranden, på det sätt som Leif Nummela avbröts av Kari Mäkinen.
– Jag kan inte påminna mig om någon situation i kyrkomötet där motsvarande skulle ha hänt. Men oberoende av vad man i efterhand tycker att är rätt eller fel har ordförande rätt att göra sin egen bedömning, säger Gustav Björkstrand.
Björkstrand lyfter fram att talmannen har både rättighet och skyldighet att ingripa om något upplevs kränkande.
– Oberoende av vad man i efterhand tycker att är rätt eller fel har ordförande, liksom talmannen i riksdagen, rätt att göra sin egen bedömning. Om han anser att det fanns skäl att komma med ett påpekande hade han full rätt att göra det, säger Björkstrand.
Kyrkpressen har inte nått Leif Nummela för en kommentar.