Varför ska kyrkan vara ett tungt ångfartyg av metall när den kunde vara nio smidiga flodbåtar?
Den frågan ställde ombudet Sammeli Juntunen när frågan om kyrkans strukturer i framtiden diskuterades i kyrkomötet i Åbo förra veckan.
Juntunen var en av dem som tyckte att de förslag till förändringar som kyrkomötets framtidsutskott lagt fram inte var tillräckligt modiga.
Patrik Hagman, en av dem som jobbat intensivet med frågan i framtidsutskottet håller med om att det är frustrerande att det är så svårt att fatta stora beslut när det gäller kyrkans strukturer.
– Vi behöver drastiska beslut, men problemet är att de är verkligt svåra att genomföra.
Realistiska förslag
Han säger att många tänker sig att man genom att skära i centralförvaltningen kan åstadkomma underverk.
– Men om man ser på kyrkan som en helhet är centralförvaltningen bara en liten del. De inbesparingar vi kan göra i Kyrkostyrelsen är närmast kosmetiska. De verkligt stora besparingarna finns i församlingarna och samfälligheterna.
Han förstår dem som är besvikna på att besluten inte är tillräckligt drastiska.
– Men att säga att det bara är på centralnivå som nedskärningarna ska ske är populistiskt. Man vill att någon annan ska ta smällen, någon långt borta.
Katri Korolainen är ordförande för framtidsutskottet som berett frågan.
– Våra förlag är inte radikala, men de är realistiska. Vi ville inte att det skulle gå med detta initiativ som med initiativet om församlingsstrukturen, det som föll i kyrkomötet så att år av arbete gick i spillo.
Sjutton åtgärder
Kyrkomötets beslut omfattar sjutton förslag eller åtgärder som kyrkostyrelsen ska verkställa. Några exempel är att stiftsfullmäktige avskaffas, att församlingens avgift till centralfonden sänks och att en person som flyttar till en annan församlings område inom samma samfällighet, kan bevara sitt medlemsskap i den första församlingen.
Alla sjutton förslag hittar du här.