Målet med den social- och hälsovårdsreform som är under beredning är att de social- och hälsovårdstjänster som kommunerna nu sköter överförs till aderton landskap. Några områden av kyrkans verksamhet, som till exempel familjerådgivningen och diakonin, kommer att påverkas av reformen.
– Familjerådgivningen hör till den verksamhet inom kyrkan som berörs extra mycket. Hur vårdreformen och lagen om valfrihet kommer att påverka oss har redan stötts och blötts i ett par års tid, säger Jan-Erik Nyberg, chef för familjerådgivningen i Jakobstadsregionen.
Rent konkret innebär reformen att de centraler som tidigare haft samarbetsavtal med kommunen i framtiden kommer att samarbeta med landskapen.
– Hos oss i Jakobstadsregionen fungerar det så att det finns ett samarbetsavtal mellan kommunen och församlingen.
Avtalet går i korthet ut på att kommunen står för 50 procent av kostnaderna. Församlingen förskotterar kommunen på en summa som räknas utgående från de senaste tre årens medeltal plus tio procent. Vid slutredovisningen får kommunen tillbaka de pengar som inte använts.
– I framtiden gäller det för oss att förhandla med landskapet och se till att de uppfattar oss som en trovärdig samarbetspartner.
Frågan som många ställer sig är huruvida landskapen kommer att vilja att kyrkans familjerådgivningscentraler i framtiden har samma uppgifter som i dag.
– Det är ingen självklarhet att landskapen vill ta över de avtal som finns. Om de ser riktigt snävt på vårt arbete finns det en risk för att de vill att vi sköter till exempel bara medling i fall av skilsmässa och att de inte bryr sig om det förebyggande arbetet. Vår statistik visar att de par som tar kontakt med oss nästan genomgående har kommunikationssvårigheter, men långt i från alla vill skiljas.
En farhåga är att kyrkans familjerådgivning knuffas ut i marginalen av nya aktörer som vill ha del av landskapets budget.
– Men då måste vi också betänka att kyrkan, också i de fall den samarbetar med kommunen, står för en stor del av kostnaderna inom familjerådgivningen. Det kommer att finnas ett stort behov av dessa tjänster i de nya landskapen och jag hoppas att de som sitter på pengarna är medvetna om hur betydelsefullt det arbete kyrkan gör är, säger Jan-Erik Nyberg.
Läs hela nyheten i veckans papperstidning.