Konstnären Jenny Lucander som tecknat kalendern publicerade i oktober en bild av den halvfärdiga kalendern på sitt Instagramkonto. När kalendern distribuerades vid första advent väckte den starka reaktioner eftersom ett homosexuellt par, som kysstes på Instagrambilden, saknas på den slutliga kalendern.
Ari Nykvist är mediaforskare och lärare i journalistik vid Åbo Akademi i Vasa. Han har som Vasabo inte fått kalendern, men har följt med reaktionerna.
– Även om jag är ateist känner jag här sympati för kyrkan. Det är lätt att hacka på den. Kyrkan får alltid slåss underifrån, säger han.
– I det här fallet har HBTQ-försvararna reagerat då de utgår från att kyrkan alltid har en konservativ syn.
Nykvist säger att det finns en polariserad syn både bland dem som förespråkar en liberal utveckling och bland de konservativa krafterna inom kyrkan.
– Media bidrar till att bygga upp den här polariseringen. I sin klickjakt har massmedias förmåga att nyanserat belysa världen blivit sämre.
Han undrar om kyrkan har förmågan att kommunicera så att man hänger med i tiden och förstår att världen förändras.
– Kyrkan borde få ut budskapet om att den inte alltid är det som man kanske tror. Men att den det oaktat står fast vid vissa värderingar.
Det anser Nykvist att man kan göra genom att gå ut i debatt och inte krypa för de liberala krafterna.
– Kyrkan ska utgå från sina egna värderingar, men måste också kommunicera öppet och förklara tydligt varför, de gånger värderingarna strider mot den allmänna uppfattningen. Det betyder att man måste ta debatten när den kommer.
Debatten sker i dag i sociala medier, och det är också där de som överreagerar finns. Nyqvist tycker att den kyrkliga rösten inte hörs tillräckligt i den debatten.
– Det slår tillbaka mot kyrkan. Gå ut i diskussionen i sociala medier.
Ville testa mottagandet
Jenny Lucader fick i uppdrag av församlingarna i huvudstadregionen att rita en julkalender som förmedlar värme, kärlek och mångfald.
– De ville att motivet skulle föreställa en verklig stadsbild med öppna tolkningsmöjligheter, säger Lucander till Svenska Yle.
På kalendern som församlingarna distribuerade i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla, bland annat som instick i Kyrkpressen, saknas de kyssande männen. De står nu en bit ifrån varandra och deras hy är ljusare.
De förändringarna har nu nått över nyhetströskeln.
I tidningen Kotimaa säger Jenny Lucander att hon var tveksam till hur kyssen skulle tas emot av beställaren.
– På ett sätt ville jag testa hur den skulle tas emot, säger hon.
Bilden diskuterades i en arbetsgrupp inom de beställande församlingarna. Mirja Aukee-Peiponen, informatör i Esbo samfällighet, är medlem i arbetsgruppen.
– Enligt vissa var kyssen påklistrad och vi ville göra en julkalender som inte utesluter några förhållanden, säger hon till Svenska Yle.
Själv hade hon varit beredd att godkänna kyssen.
– En del av dem som fattade beslutet ansåg ändå att nu när det är jul ska vi inte förstärka polariseringen. Inom kyrkan finns redan en tudelning. Man ska kunna titta på bilden med lugn, säger hon.
Hudfärgen ändrades av trycktekniska orsaker.