Biskoparnas överläggning med inrikesminister Paula Risikko på måndagen utmynnade i en gemensam presskonferens med ministern och ärkebiskop Kari Mäkinen.
– Vi ville ha kyrkans värdefulla bidrag till det strategiska arbetet med den interna säkerheten, sa Risikko.
Den andra punkten gällde frågan om kyrkoasyl. Ministern ser inget motstridigt mellan staten och den nuvarande praxisen i kyrkan, men betonade att statsmakten önskar kyrkans stöd för att inte antalet papperslösa ska öka.
–När det kommer ett negativa beslut vill vi att kyrkan stöder ett frivilligt återvändande, sa ministern.
Någon tillrättavisning var det enligt parterna inte fråga om från någondera hållet, trots att biskoparna uttryckt sin oro för att människovärdet åsidosätts, bland annat i frågan om familjeåterförening.
Den saken hann man inte gå in på under mötet.
– Kyrkan är en viktig part för att bygga trygghet. Vi behöver fortsätta den här dialogen, ansåg Risikko.
Ärkebiskop Mäkinen konstaterade att kyrka och stat har olika ansatser.
– Kyrkan hjälper alltid människan i den situation hon befinner sig just då. Och det är klart att vad än staten beslutar så kommer det att finnas en stor skara papperslösa. Där måste vi göra vad vi kan för att slå vakt om människovärdet. En viktig sak för oss är också att tydligt signalera att de församlingar som gör sådant arbete har kyrkans fulla stöd, sa Kari Mäkinen.
Paula Risikko ansåg att församlingarna också blir en viktig part på lokal nivå, eftersom kommunerna ska få instruktioner för hur de ska hantera allt fler papperslösa.
– De som vistas här illegalt är utsatta och blir lätt offer för till exempel människohandel.
Hur många de papperslösa kommer att vara innan alla beslut fattats och prövats är enligt ministern svårt att uppskatta, men en siffra som nämnts är 20 000 personer.