Peter Fellman besökte Helsingfors i samband med ett seminarium om de finlandsvenska dagstidningarna.
Peter Fellman besökte Helsingfors i samband med ett seminarium om de finlandsvenska dagstidningarna.

Peter Fellman: Tron är den grund jag bygger mitt liv på

profilen. Journalistiken har tagit Peter Fellman till de stora arenorna. Han brinner för sitt jobb men vet att livet är så mycket mer än titlar.
– Min tro hjälper mig att se saker i rätt perspektiv.
6.9.2016 kl. 15:34

– Det är upplagt som en riktig dokusåpa!

Peter Fellman kommenterar det pågående presidentvalet i USA och tvekampen mellan Hillary Clinton och Donald Trump som han följt med på nära håll sedan han flyttade till New York i maj.

Flyttlasset gick från Stockholm till Manhattan när Peter Fellman gick från att vara Dagens Industris chefredaktör till att bli samma tidnings USA-korrespondent. Men rötterna sträcker sig österut, närmare bestämt till Finland och Österbotten.

– Jag kommer från Jakobstad och min fru Carina från Pedersöre, berättar Peter Fellman.

Paret träffades när Peter arbetade på FNB i Helsingfors och Carina bodde i Stockholm. De gifte sig och flyttade till Jakobstad, där de inledde sitt gemensamma liv tillsammans och fick barn.

– Vi bodde där. Våra barn har berättat att några av deras viktigaste barndomsminnen är från jularna i Sundby, Pedersöre.

Karriären inom tidningsvärlden förde Fellman till Sverige, men ännu är banden till hemlandet starka.

– Att flytta är lite som att få flera barn, man får fler ställen som man tycker om. Det är något som berikar ens liv. I en liten stad sker dessutom förändringar långsammare än i en stor. Det känns som att Jakobstad på rätt många sätt fortfarande är samma plats som för tjugo år sedan.

Han verkar inte problematisera sitt förhållande till Österbotten, grubblar inte heller över det som var.

– En sak som varit väldigt viktig för mig genom livet är att fokusera på att det bästa vi har är just nu. Det är en klyscha, men den är sann. I stället för att tänka att sommaren var för kall och hösten kommer att bli lång försöker jag tänka att en måndag i november faktiskt är lika lång och kan bli lika innehållsrik som vilken dag som helst. Jag vill se varje dag som något spännande.

Att tro är att välja

Förmågan att leva i stunden och se det vackra i varje ögonblick är något hans tro gett honom.

– Jag har alltid varit fascinerad av kristen tro, funderat och letat mig fram. Men från och med 25-årsåldern har tron varit det fundament jag bygger mitt liv på.

Tron är ett val, det är Peter Fellman övertygad om.

– Vi kan inte veta säkert och det är just det som är så fascinerande. Men jag väljer att tro.

De senaste tjugo åren har han börjat nästan varje dag med en ensam stund och bibelläsning.

– Det har hjälpt mig sätta saker och ting i perspektiv. Vad är det som är viktigt och vad är det som inte är det? Det har också hjälpt mig i jobbet, jag har inte tappat perspektivet och hållit fötterna på jorden.

"Tron är en dimension av livet som inte är enbart intellektuell. Det tycker jag är häftigt."

Han har vistats i olika kristna sammanhang, många av dem frikyrkliga. Men han säger att han inte är särskilt karismatisk. Han uppskattar den meditativa och praktiska delen av tron.

– Tron är en dimension av livet som inte är enbart intellektuell. Det tycker jag är häftigt. Det är synd att många av oss kristna inte är tryggare i vår tro och öppnare med den. Jag tycker att man får vara stolt, ofta är tron något man kämpat sig till.

Läs också:

Själv har han funnit tröst och hopp i sin kristna tro när livet svajat.

– Min pappa dog i cancer när jag var tjugo. För ungefär tio år sedan dog min ena bror och min kusin i en bil- och tågolycka. Och min andra bror har länge kämpat med cancer. Många gånger har jag tänkt: Är livet inte mer än så här? Är det så här futtigt, torftigt? Men också de stunder det känns intellektuellt utmanande väljer jag att tro. Det är ett val och ett beslut, jag går inte på känsla.

Han säger att de svåra perioderna i livet ofta är de som präglar en människa.

– Det är sällan de perioder när saker och ting bara flyter på som ger oss karaktär, gör oss till dem vi är.

En ny tid har börjat

Under femton år hade Peter Fellman olika chefspositioner på den svenska affärstidningen Dagens Industri, de sju senaste som chefredaktör. Men sedan i våras har en annorlunda tillvaro inletts som korrespondent i USA.

– Jag är lite allergisk mot ordet karriärplanering. Jag tror inte att man behöver vara så bekymrad över karriären, utan fokusera på att göra ett bra jobb i stället. Det är klart att utmaningarna är många i dag, digitaliseringen har vänt upp och ner på många branscher, inklusive journalistiken. Men att göra sitt bästa är mycket roligare än att göra saker halvdant.

Å andra sidan är han noga med att poängtera att jobbet inte får bli allt.

– Det gäller att förstå att ett företag är ganska osentimentalt mot dig. Det gäller att se till att vi fyller våra liv också med andra saker än sådana som hänger på vår titel.

När den här tidningen utkommer har Peter Fellman redan återvänt till Manhattan och vardagen där.

– Det blir mycket jobb i USA också, men på ett annat sätt. Det känns som en slags paus i livet.

Att i det här skedet av livet få bryta upp och göra något helt nytt ser han som en ynnest. Hans fru och yngsta dotter har följt med till New York.

– Jag brukar se livet i tre cirklar. Den första är den egna barndomen fram till vuxenlivet. Den andra är då du bildar familj med allt det för med sig. Nu påbörjar jag och min fru den tredje cirkeln. Vårt yngsta barn är sjutton år och vi står inför en ny fas. Det känns fantastiskt roligt och spännande.

Text: Christa Mickelsson
Foto: Carolina Husu



Kristinestad. Opinionsnämnden för massmedier anser att tidningen Syd-Österbotten inte gjorde fel i att publicera insändaren där en präst framförde sina åsikter om sexuella minoriteter. 16.5.2019 kl. 15:10
Benny Andersson är ny kontraktsprost i Ålands prosteri.

nytt från domkapitlet. Domkapitlet i Borgå stift hade möte på tisdag och behandlade en lång rad ärenden. Bland annat förordnades Lemland-Lumparlands församlings kyrkoherde Benny Andersson till kontraktsprost i Ålands prosteri medan Monica Cleve blir tf. kyrkoherde i Sjundeå svenska församling. 15.5.2019 kl. 15:19
Pedersöre kyrka i Jakobstad.

fusion. Domkapitlet i Borgå stift beslöt vid sitt möte på tisdagen att man för Kyrkostyrelsen förordar att Pedersöre, Esse och Purmo församlingar bildar en församling från den 1 januari 2020. Det innebär samtidigt att man rekommenderar att Jakobstads svenska församling fortsätter som en självständig församling och inte ingår i den nya församlingen. 15.5.2019 kl. 14:52
Fyra scouter från Louhen-Tytöt livade upp kyrkomötesombuden med en sånglek.

Kyrkomötet. Efter tre dagars sittande i plenumsalen fraktades alla kyrkomötesombud in till Åbo centrum för att möta unga från olika håll i Finland. Barn, unga och kyrkans framtid var teman som gick som en röd tråd genom kyrkomötesveckan. 10.5.2019 kl. 17:30
Initiativet om fadderkraven är del av en pågående och omfattande diskussion i kyrkan om dopets, fadderskapets och religionens betydelse och deras förändrade ställning.

dop. Kyrkomötet beslöt att det i framtiden ska räcka med att ett barn som döps har en fadder, istället för två som är dagens minimikrav. Målsättningen är att minska trösklarna för föräldrar som vill låta döpa sina barn. 10.5.2019 kl. 10:36
Berndt Berg fortsätter som prästassessor vid domkapitlet.

val. Berndt Berg blev idag återvald som prästassessor i domkapitlet. 9.5.2019 kl. 15:53

församlingssammanslagning. Gemensamma kyrkofullmäktige i Pedersöre kyrkliga samfällighet vill ha en gemensam svensk församling för Jakobstad, Pedersöre, Esse och Purmo. Det blev beslutet i går kväll efter en ytterst jämn omröstning där rösterna föll 19-19. Det innebär att ordförande Rainer Karvonens röst avgjorde. 9.5.2019 kl. 11:23
Ärkebiskop Tapio Luoma.

kyrkomöte. Ärkebiskop Tapio Luoma öppnade kyrkomötet i Åbo på tisdag morgon. I sitt öppningstal efterlyste Luoma en konstruktiv syn på nationalism. 7.5.2019 kl. 13:26
Vid Snoan.

retreat. Tyst retreat. Hur fungerar det? Vad gör man hela dagarna? Ska vi faktiskt vara tysta i nästan två dygn? Får jag alls ha min telefon? Nyfikenheten ledde en retreat-nybörjare till Snoan. 6.5.2019 kl. 11:21
Påve Franciskus anklagas för heresi i ett 20 sidor långt brev.

påven. En grupp katolska intellektuella anklagar påven för heresi, alltså irrlärighet. 3.5.2019 kl. 09:02
Orden är viktiga för Ester Miiros; hon skriver för att reflektera och förstå sig själv och bär med sig psalmer och bibelverser.

profilen. Hennes resa gick från en sträng tonårstro till en tid utan kyrkan, tills hon landade i tillit. På vägen har hon mött sorg, kärlek och underbara tillfälligheter. Ester Miiros har kommit till att dörrarna öppnas när tiden är rätt. 24.4.2019 kl. 12:18
Gud är inte småsint, säger Tuija Tiihonen. Man får komma till honom och gnälla även om man inte höll tät kontakt när allt gick bra.

sjukdom. För knappt två år sedan fick Tuija Tiihonen veta att hon lider av obotlig cancer. Sedan dess har hon börjat måla, blogga och be. Gud har inte gjort henne frisk, men Han har gjort henne hel. 18.4.2019 kl. 14:05

Påsktraditioner. Vilka traditioner hör påsken till? Hur kan påskfirande se ut i Esbo, Karleby och Senegal? Vi diskuterade med tre personer. 17.4.2019 kl. 14:20
Att fira påsk tillsammans med familjen känns viktigt för Merete Mazzarella.

Minnen. Påsken är Merete Mazzarellas favorithögtid. Den är både mörker och ljus. Hon minns allt från hemlagad memma till en ensam påsk som tolvåring. Och hon brukade älska påskalamm, men det fick ett abrupt slut. 17.4.2019 kl. 00:00

pressmeddelande. Styrelsen för Fontana Media meddelar idag att May Wikström avgår som företagets vd och chefredaktör för Kyrkpressen. 15.4.2019 kl. 12:19

Rose-Maj Friman har varit chef för sjukhussjälavården i Vasa.

KYRKOHERDETJÄNST. Kyrkoherdetjänsten i Korsnäs församling har nu fått en sökande: pastor Rose-Maj Friman, som är chef för sjukhussjälavården i Vasa. 18.11.2022 kl. 13:40
För Giséla Linde blev kursen Livsstegen en kraftfull livsinventering.

mariehamn. När Giséla Linde gick kursen Livsstegen fylldes hon av vördnad över hur mycket vi orkar med – och hur mycket kraft vi har. Hon fick också syn på att kyrkan ofta står för en mer generös blick än världen utanför. 16.11.2022 kl. 10:42
Helena Rönnberg är kaplan i Sibbo svenska
församling och leder där tolvstegsgruppen ”Steg för livet”, där man inte behöver ha något särskilt beroende.

GUDSBILD. När Helena Rönnberg växte upp var Gud en sträng far som krävde ständiga prestationer – och matade hennes egen perfektionism. Idag är Gud bara en sak för henne: kärlek. 14.11.2022 kl. 15:13
Centralförvaltningen ska ha sina pengar. Kyrkomötet backade lättnader.

ekonomi. Församlingarna får inte de utlovade sänkta pensionsavgifterna. Kyrkomötet ansåg att vi lever i osäkra tider och ändrade sitt beslut från i fjol höstas. Pengarna ska betalas till Helsingfors som förut. 11.11.2022 kl. 16:38
Den lilla missionsorganisationen Ely:s missionär Kari Tynkkynen arbetar som kyrkoherde i tre församlingar i Estland.

mission. Den lilla utbrytargruppen ur SLEY fick inte officiell status helt utan gnissel i kyrkomötet och biskopsmötet. 11.11.2022 kl. 13:50