Peter Fellman besökte Helsingfors i samband med ett seminarium om de finlandsvenska dagstidningarna.
Peter Fellman besökte Helsingfors i samband med ett seminarium om de finlandsvenska dagstidningarna.

Peter Fellman: Tron är den grund jag bygger mitt liv på

profilen. Journalistiken har tagit Peter Fellman till de stora arenorna. Han brinner för sitt jobb men vet att livet är så mycket mer än titlar.
– Min tro hjälper mig att se saker i rätt perspektiv.
6.9.2016 kl. 15:34

– Det är upplagt som en riktig dokusåpa!

Peter Fellman kommenterar det pågående presidentvalet i USA och tvekampen mellan Hillary Clinton och Donald Trump som han följt med på nära håll sedan han flyttade till New York i maj.

Flyttlasset gick från Stockholm till Manhattan när Peter Fellman gick från att vara Dagens Industris chefredaktör till att bli samma tidnings USA-korrespondent. Men rötterna sträcker sig österut, närmare bestämt till Finland och Österbotten.

– Jag kommer från Jakobstad och min fru Carina från Pedersöre, berättar Peter Fellman.

Paret träffades när Peter arbetade på FNB i Helsingfors och Carina bodde i Stockholm. De gifte sig och flyttade till Jakobstad, där de inledde sitt gemensamma liv tillsammans och fick barn.

– Vi bodde där. Våra barn har berättat att några av deras viktigaste barndomsminnen är från jularna i Sundby, Pedersöre.

Karriären inom tidningsvärlden förde Fellman till Sverige, men ännu är banden till hemlandet starka.

– Att flytta är lite som att få flera barn, man får fler ställen som man tycker om. Det är något som berikar ens liv. I en liten stad sker dessutom förändringar långsammare än i en stor. Det känns som att Jakobstad på rätt många sätt fortfarande är samma plats som för tjugo år sedan.

Han verkar inte problematisera sitt förhållande till Österbotten, grubblar inte heller över det som var.

– En sak som varit väldigt viktig för mig genom livet är att fokusera på att det bästa vi har är just nu. Det är en klyscha, men den är sann. I stället för att tänka att sommaren var för kall och hösten kommer att bli lång försöker jag tänka att en måndag i november faktiskt är lika lång och kan bli lika innehållsrik som vilken dag som helst. Jag vill se varje dag som något spännande.

Att tro är att välja

Förmågan att leva i stunden och se det vackra i varje ögonblick är något hans tro gett honom.

– Jag har alltid varit fascinerad av kristen tro, funderat och letat mig fram. Men från och med 25-årsåldern har tron varit det fundament jag bygger mitt liv på.

Tron är ett val, det är Peter Fellman övertygad om.

– Vi kan inte veta säkert och det är just det som är så fascinerande. Men jag väljer att tro.

De senaste tjugo åren har han börjat nästan varje dag med en ensam stund och bibelläsning.

– Det har hjälpt mig sätta saker och ting i perspektiv. Vad är det som är viktigt och vad är det som inte är det? Det har också hjälpt mig i jobbet, jag har inte tappat perspektivet och hållit fötterna på jorden.

"Tron är en dimension av livet som inte är enbart intellektuell. Det tycker jag är häftigt."

Han har vistats i olika kristna sammanhang, många av dem frikyrkliga. Men han säger att han inte är särskilt karismatisk. Han uppskattar den meditativa och praktiska delen av tron.

– Tron är en dimension av livet som inte är enbart intellektuell. Det tycker jag är häftigt. Det är synd att många av oss kristna inte är tryggare i vår tro och öppnare med den. Jag tycker att man får vara stolt, ofta är tron något man kämpat sig till.

Läs också:

Själv har han funnit tröst och hopp i sin kristna tro när livet svajat.

– Min pappa dog i cancer när jag var tjugo. För ungefär tio år sedan dog min ena bror och min kusin i en bil- och tågolycka. Och min andra bror har länge kämpat med cancer. Många gånger har jag tänkt: Är livet inte mer än så här? Är det så här futtigt, torftigt? Men också de stunder det känns intellektuellt utmanande väljer jag att tro. Det är ett val och ett beslut, jag går inte på känsla.

Han säger att de svåra perioderna i livet ofta är de som präglar en människa.

– Det är sällan de perioder när saker och ting bara flyter på som ger oss karaktär, gör oss till dem vi är.

En ny tid har börjat

Under femton år hade Peter Fellman olika chefspositioner på den svenska affärstidningen Dagens Industri, de sju senaste som chefredaktör. Men sedan i våras har en annorlunda tillvaro inletts som korrespondent i USA.

– Jag är lite allergisk mot ordet karriärplanering. Jag tror inte att man behöver vara så bekymrad över karriären, utan fokusera på att göra ett bra jobb i stället. Det är klart att utmaningarna är många i dag, digitaliseringen har vänt upp och ner på många branscher, inklusive journalistiken. Men att göra sitt bästa är mycket roligare än att göra saker halvdant.

Å andra sidan är han noga med att poängtera att jobbet inte får bli allt.

– Det gäller att förstå att ett företag är ganska osentimentalt mot dig. Det gäller att se till att vi fyller våra liv också med andra saker än sådana som hänger på vår titel.

När den här tidningen utkommer har Peter Fellman redan återvänt till Manhattan och vardagen där.

– Det blir mycket jobb i USA också, men på ett annat sätt. Det känns som en slags paus i livet.

Att i det här skedet av livet få bryta upp och göra något helt nytt ser han som en ynnest. Hans fru och yngsta dotter har följt med till New York.

– Jag brukar se livet i tre cirklar. Den första är den egna barndomen fram till vuxenlivet. Den andra är då du bildar familj med allt det för med sig. Nu påbörjar jag och min fru den tredje cirkeln. Vårt yngsta barn är sjutton år och vi står inför en ny fas. Det känns fantastiskt roligt och spännande.

Text: Christa Mickelsson
Foto: Carolina Husu



äktenskapet. "Några synpunkter på en eventuell utvidgning av synen på äktenskapet inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland." 25.1.2021 kl. 14:29
Helena och Olle Domars fick ännu tid tillsammans. Det ser de som en gåva.

Överlevare. Olle Domars resa från död till liv handlar lika mycket om hustrun Helena. För Olle minns inget, och när han än en gång hör Helena berätta om de dramatiska dygnen får han höra nya detaljer som han inte kände till. 21.1.2021 kl. 16:45

Nattvard. Vissa församlingar välkomnar sina medlemmar till nattvardsbordet trots coronarestriktionerna – med specialarrangemang. Men många firar inte nattvard alls. 21.1.2021 kl. 11:11
– Lönen är sämre, men arbetsresan är kortare. Dagarna är varierande, eftersom kontorsarbete varvas med hembesök och nätverksmöten. Jag trivs jättebra, säger Tove Snellman.

Karriärsbyte. Nu är hon ställföreträdande hopp för dem som inte orkar hoppas, och hon är tacksammare än någonsin. 21.1.2021 kl. 10:56
Jona Granlund säger att den mobbades paradox är att hoppas på att bli ignorerad och samtidigt längta efter att bli sedd.

Skoltiden. Jona Granlund vet allt om att vara ensam. Han vet också allt om att inte bli vald till något lag på gympan, att inte ha en enda människa att prata med, att bli knuffad och gjord till åtlöje. Barlasten från de åren har han fortfarande med sig. 20.1.2021 kl. 17:00
I början av januari pågick den sista finslipningen av nya kyrkan i Dickursby.

invigning. De anställda i Vanda svenska församling har flyttat fem gånger de senaste sex åren. Nu flyttar de hem till den helt nya Dickursby kyrka. 19.1.2021 kl. 16:18

kronoby. Han kom som församlingspastor till Kronoby för snart fem år sedan. I november blev Niklas Wallis kyrkoherde. Men han är ännu inte installerad. 18.1.2021 kl. 15:16

val. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Esbo svenska församling har sökts av hela fem personer. 13.1.2021 kl. 16:45
Andreas Elfving hoppas att de amerikanska ledarna den här gången inte ska svika, utan verkligen ta avstånd från Trumps retorik.

USA. Trump-supportrar stormade kongressbyggnaden I Washington sent igår kväll i protest mot att kongressen formellt skulle fastställa resultatet i presidentvalet. Var detta droppen som får exempelvis de evangelikala kristna att överge Trump? – För tidigt att säga, säger Anders Elfving, som i många år följt med amerikansk politik. 7.1.2021 kl. 15:55
Birgitta Sarelin skriver om Topelius psalmer som del i ett projekt för Svenska Litteratursällskapet.

psalmer. Sedan hon var den sexåriga flickan som fick gå upp och titta på orgeln efter julkyrkan har Birgitta Sarelin inte blivit mätt på musiken. 7.1.2021 kl. 10:24
Trygve Cederberg väjer inte undan för debatter – i själva verket älskar han att debattera. En gång gick han in i kristdemokraternas valtält i Jakobstad och argumenterade i en timme.

bibeln. När Trygve Cederberg var ung var han konservativ. Med åren förändrades han. Idag går han ut i debatter om homosexualitet på insändarsidor och på Facebook, och han debatterar med bibelord. 4.1.2021 kl. 09:53
Markus Andersén saknar inte sitt gamla liv, men kan fortfarande lockas av tanken att ta på sig fler uppgifter.

nystart. Läkarens ord om att han stod på randen till en hjärtinfarkt fick Markus Andersén att lägga om kosten, börja motionera – men framför allt att vila mer. 4.1.2021 kl. 14:09
Alaric Mård vill använda sin bakgrund till att bygga broar.

församlingspedagog. Alaric Mård är ny församlingspedagog i Jakobstad. Han vill vandra med människorna en bit på deras väg tillsammans med Jesus. 3.1.2021 kl. 11:23
Monica Björkell-Ruhl kallar sig inte religiös, men församlingen betyder trygghet för henne. – När jag varit sjuk och kraftlös har jag sökt mig till religiösa platser och symboler. Tölö kyrka har blivit en viktig plats för mig.

föräldraskap. Ibland orkar inte mammor. Ibland går de sönder så att de nästan inte orkar leva. Monica Björkell-Ruhls son Mika (uttalas ”Miikka”) föddes med en kromosom­avvikelse. 2.1.2021 kl. 11:58

Bidrag. Gunvor och Bo Skogmans minnesfond delade ut 10 000 euro i år. Kristinestads svenska församling har tillsatt en arbetsgrupp vars uppgift är att dela ut understöd ur fonden. 9.5.2023 kl. 18:57
En genomblöt Mikael Grönroos framme i Santiago de Compostela. Samt vandring på Meseta, en platå i norra Spanien.

PILGRIMSVANDRA. Från att ha känt sig slut efter en sträcka på 300 meter förbättrade Mikael Grönroos sin grundkondition rejält. Resultatet blev 725 kilometer pilgrimsvandring. 3.5.2023 kl. 20:46

ungdomar. Ungdomarna i Sibbo är oroliga. Medierna har rapporterat om skadegörelse i skolan, 0m hot, vapen och bråk på biblioteket. Sibbo svenska församlings ungdomsarbetsledare har ett motgift: kärleksbombning. – Men det finns unga som jag inte får kontakt med. Det är nytt, säger Patrik ”Putte” Frisk. 6.5.2023 kl. 10:29
Marléne Långnabba ger personlig vård.

ÄLDREVÅRD. Döden är en del av livet, i synnerhet för vårdarna inom äldrevården. De vill avdramatisera döden som inget man behöver vara rädd för. – Döden kan många gånger vara fin, säger Gerd Björklund. 5.5.2023 kl. 08:19

STÖDPERSONER FÖR DÖENDE. – Jag brukar dela med mig av mitt eget motto ”Ta av dig skorna för platsen där du står är helig”, säger sjukhusprästen Anne Mäkelä, som arbetar vid sjukhus och vårdhem i Forssa och Loimaa i sydvästra Finland. 5.5.2023 kl. 19:40