Hillevi Lasén har delat med sig av några favoritsånger inom sacred harp-stilen, som du kan lyssna på här nedan.
Hillevi Lasén har delat med sig av några favoritsånger inom sacred harp-stilen, som du kan lyssna på här nedan.

Vill sjunga med rå urkraft

sng.

Sacred harp är en sångstil som är högljudd och rytmisk, och som inte är ämnad för perfekta uppföranden. Hillevi Lasén vill få också finlandssvenskarna att sjunga psalmer ända från tårna.

4.8.2016 kl. 10:49

Sacred harp är den andliga nybyggarsångtraditionen från USA som nästan dog ut på 1900-talet. Nu återupplivas den gamla sångstilen. För Helsingforsbon Hillevi Lasén väcktes fascinationen för sångstilen genom en CD med gamla amerikanska julsånger.

– Det var något skumt med sången. Det mänskliga ljudet var väldigt rått och samtidigt otroligt energiskt.

Lite senare såg hon filmen Cold Mountain. Filmen handlar om det amerikanska inbördeskriget och där sjungs sången I’m going home på sacred harp-vis. (Lyssna på I'm going home och några andra av Laséns favoriter i spelaren nedan.)

– Jag kände genast igen sångstilen från julskivan. Jag sökte fram mera information och några år senare anmälde jag mig till en sacred harp-kurs i USA.

När vi gör intervjun är Hillevi Lasén precis hemkommen från den kursen. Hon har fått många nya intryck och ivern över sacred harp har bara växt.

– Nu vill jag starta en svenskspråkig grupp i Helsingfors. Det finns en liten finsk grupp här redan, men annars är sångstilen väldigt ny i Finland.

I Norden finns sacred harp-grupper i Oslo och Uppsala. Globalt sjungs sacred harp i Australien, Polen, Tyskland – men överlägset mest i USA.

Sångstilen utvecklades i Nordamerika, särskilt i New England och Södern, mellan 1770 och 1820. Sedan dog den nästan ut. Från och med 1980-talet har entusiaster blåst liv i traditionen igen. De verkar ha lyckats.

– På många håll har sacred harp blivit populärt också bland unga sekulariserade stadsbor.

Trots ordet harp (harpa) är sångstilen helt a cappella. Inte ens en stämgaffel används för att ta ton.

Ingen dirigent – alla kan leda!

Till vardags jobbar Hillevi Lasén som engelskalärare. Hon har ingen musikutbildning men har sjungit länge i kör.

– En viktig aspekt av sacred harp är att det är folkligt och demokratiskt. Vem som helst kan vara sångledare, vi har inga dirigenter. Ingen ska vara den lysande soloartisten.

Tanken med sacred harp är inte att sjunga för att uppträda, utan för att skapa gemenskap.

– Det är ingen idé att sjunga på egen hand, det ska göras i grupp.

För många är texterna en viktig orsak att sjunga sacred harp.

– Textförfattarna skräder inte orden, det är väldigt bibliska sånger.

I Hillevi Laséns favoritsång Idumea sjunger man ”and am I born to die, to lay this body down” (ungefär ”är jag bara född för att dö”).

– Det är inte rosor och fluff utan ett ärligt möte med livets råare sidor. I texten finns domare och flammande skyar, det är väldigt dramatiskt!

Explosiv volym

Sacred harp-sångerna är oftast arrangerade för fyra stämmor. Sångarna sitter i fyra sektioner i en kvadratisk form kring sångledaren. Alten är enda stämman där enbart kvinnor sjunger, och basen är enda stämman där enbart män sjunger. Tenoren (som sjunger melodin) och diskanten är blandstämmor.

Sacred harp-sångerna är skrivna med formnotskrift, som skiljer sig något från det vanliga notsystemet.

– Men med rätt vägledning kan vilken nybörjare som helst lära sig sjunga de här sångerna.

Sacred harp sjungs utan förstärkning, men ljudet kan ändå nå explosiva höjder.

Hur är det att sjunga så hårt, tär det inte på rösten?

– Det är inget måste att ropa eller gasta. Av någon anledning har det bara blivit så att många sjunger med väldigt hög volym. Jag njuter av att ta i ordentligt, men visst kan det behövas lite kännedom om god röstanvändning.

Vad får du ut av att sjunga sacred harp?

– Det är en chans att sjunga utan att koncentrera sig på perfektionism. I den här sångstilen kan jag njuta av musiken helhjärtat utan att oroa mig för att sjunga fel. Det är lite som när man sjunger psalmer i kyrkan, befriande.

Stämningen under sången är tät.

– Vi ser varandra i ögonen och alla är riktade mot ett centrum. Texterna talar verkligen till mig, de stärker mig i min tro.

Varför vill du införa det här i Svenskfinland?

– Främst för att jag själv så gärna vill sjunga utan att behöva åka långt bort. Jag vet också att det är många som saknar att sjunga psalmer.

På kristna sammankomster ordnas ofta musikverkstäder, men då ofta i gospel eller lovsång.

– Visst är de också bra sångstilar, men den opolerade hymnen är något helt annat.

Fakta: Sacred Harp

  • Sacred Harp är en amerikansk körtradition som sjungs a cappella i fyra stämmor med hjälp av formnotskrift. Namnet kommer från sångboken The Sacred Harp (1844).
  • Den öppna facebookgruppen Sacred Harp Helsinki är en finskspråkig samlingsplats för alla som är intresserade av att sjunga i sacred harp-stil.
  • Information om verksamhet på svenska kommer i Kyrkpressens annonsering under sommaren eller hösten.
Liisa Mendelin



Rapparen Dennis Svenfelt siktar på att bli prästvigd i januari. Fingertecknet är en geografisk bestämning för den amerikanska västkusten inom hiphopkulturen.

kallelse. Pedersöres sommarteolog Dennis Svenfelt upplever en kallelse att bli präst i församlingen. Han kan bli den första manliga laestadianen att bli prästvigd i stiftet på 40 år. 4.8.2020 kl. 08:25
Känns tanken på att återgå till jobbet och vardagen efter semestern väldigt jobbig?

vardag. Annette Nyholm, psykoterapeut, tycker att det är viktigt att reflektera över vad det är som gör att det känns tungt att återvända efter semestern. 3.8.2020 kl. 10:15
Läger i Pieksämäki brukar betyda hundratals människor på ett litet område, därför fattades tidigt beslutet att inte ordna lägret i sommar.

Pieksämäki. Det anrika sommarlägret fick inhiberas i år, istället uppmärksammar Kyrkans Ungdom lägerveckan med digitalt program. 28.7.2020 kl. 12:18
José Salomé Pina är konstnären, men vilken kvinna
porträtterar han?

frågesport. Sara, Bilba, Hanna? Deborah eller Abigail? Gör vår frågesport! 21.7.2020 kl. 20:39
Fred Wilén är tf. kyrkoherde i Matteus församling.

Kolumn. Ibland har jag varit med om att ordna katakombmässor på skribaläger. Det handlar om att vi leker oss in i de första kristnas vardag som förföljda trossyskon. 22.7.2020 kl. 17:36
»Jag avundades deras förmåga att gå in i ett rum och genast känna sig välkomna.«

Sofia Torvalds

avund. Vi skäms över vår avund, men alla är vi avundsjuka. Avund kan göra oss bittra, men den kan också sporra oss. Säg mig vad du avundas så ska jag säga dig vad du längtar efter. 18.7.2020 kl. 19:00
– Vi hoppades att vi på något vis skulle få syn på de människor som inte själva göra väsen av sig men som har det jobbigt just med ensamhet, säger Johannes församlings kyrkoherde Johan Westerlund.

ensamhet. Vad kan vi göra för att motverka din ensamhet? frågade församlingen. Lågtröskelverksamhet och målgruppstänk var ett par av svaren. 16.7.2020 kl. 18:00

Härskartekniker. En härskarteknik innebär alltid att köra över. Härskartekniker är uttryck för ett fult spel, där makt tas, inte delas, säger Malin Gustavsson. 15.7.2020 kl. 19:00
Camilla Lif är en svensk präst, radioprofil och skribent.

camilla Lif. Den svenska regeringen har tillsatt en kommission för att utvärdera Sveriges hantering av coronapandemin, skriver Kyrkans Tidning. Bland ledamöterna i kommissionen finns också prästen Camilla Lif, tillförordnad kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm. 13.7.2020 kl. 08:00
Daniel Norrback kom till tro då han gick på tvåan i gymnasiet. Han konstaterar att hans tro har utvecklats från att ha varit ganska lagisk och pietistisk till att handla mer om Guds nåd.

profilen. Daniel Norrback berättar om de turbulenta veckorna som började med en ful kommentar om prideparader och kulminerade i en polisanmälan. Erfarenheten blev en viktig lärpeng och idag är Norrback försiktig med att ge sig in i teologiska diskussioner. 15.7.2020 kl. 16:00

boknyheter. Biskop emeritus Gustav Björkstrand ger ut självbiografin På avstånd ser man klarare på Fontana Media i höst. Också Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson är aktuell med en självbiografisk bok. 10.7.2020 kl. 14:07
St. Matthew’s International Lutheran Church är en del av Helsingfors kyrkliga samfällighets arbete. Man samlas till gudstjänst på engelska i Matteuskyrkan i Östra centrum.

Helsingfors . Kristian Willis växte upp med flera språk. Det har han nytta av när han varje söndag firar gudstjänst med människor från världens alla hörn i Östra Centrum i Helsingfors. 6.7.2020 kl. 14:54

diakoni. Är oron över hur ekonomin ska gå ihop ett stort mörkt moln på din sommarhimmel? Ta kontakt med diakonin – där får du både akuthjälp och stöd i att reda ut situationen på längre sikt. 6.7.2020 kl. 14:40
Semestern utmanar parrelationen. I ett parförhållande kan det vara så att den ena parten behöver mer avstånd än den andra.

parrelation. Under semestern blir problem i förhållandet synligare än vanligt. 2.7.2020 kl. 15:52
Morteza Naseri gick från Kabul till Helsingfors.

asylsökande. – Vi var 55 eller 60 personer i en niometers gummibåt. Vatten slog in hela tiden. Jag kunde inte simma. Morteza Naseris väg till Finland är en berättelse om utsatthet, orättvisa och en okuvlig vilja att leva. 1.7.2020 kl. 15:40

När en tornado närmade sig staden Amory i Mississippi i USA började meteorologen Matt Laubhan be.

USA. När en tornado var på väg mot den amerikanska staden Amory i Mississippi valde meteorologen Matt Laubhan att börja be – mitt i direktsändning. 30.3.2023 kl. 11:37
Jan-Gustav Björk är kaplan i Jakobstads svenska församling.

Kolumn. Under fastan går jag med lärjungarna till Jerusalem. Liksom lärjungarna är jag varje år oförstående när Jesus undervisar om sin död. 28.3.2023 kl. 16:23
Stefan Myrskog hoppas nya läsare ska hitta Nyckeln-webbsidan.

tidskrift. När papperstidningen Nyckeln blir webbsida hoppas Stefan Myrskog att fler än förr ska intressera sig för de stora frågorna: Vem är Gud egentligen och vad menar vi med människovärde? – Vår tro är på många sätt en paradox, men Gud är alltid större, säger han. 27.3.2023 kl. 16:37

SÖNDAG. Egentligen tror jag att alla dagar på sätt och vis är bebådelsedagar, för varje dag får vi nog signaler från Gud. Ibland kanske signalerna är mycket tydliga, ibland måste vi stanna upp lite mer än vanligt för att upptäcka dem, men de finns nog där varje dag. 25.3.2023 kl. 16:52
Projektkörer som är aktiva under en begränsad tid passar dagens människor som inte alltid har lätt att förbinda sig en längre tid, konstaterar kantor Camilla Wiksten-Rönnbacka.

sibbo. Camilla Wiksten-Rönnbacka leder en nystartad projektkör som uppträder i påsdagens högmässa i Sibbo. 15.3.2023 kl. 16:34