Att Storbritanniens drottning Elizabeth II lagom till sin 90-årsdag deklarerade sin varma tro på Jesus är en klen tröst. Den anglikanska kyrkans medlemmar sviker sin kyrka – i rasande takt. Bland unga i Storbritannien är religionslösa nu den dominerande gruppen.
– Att identifiera sig som brittisk har inte längre något att göra med att höra till kyrkan. Att inte alls vara religiös är det nya normala, säger professor Linda Woodhead.
40 procent av de britter som växer upp som troende kristna och aktiva i kyrkan förlorar sin tro. Det här medan 95 procent av dem som växer upp utan religiös tillhörighet fortsätter på samma sätt.
– Icke-religion är extremt klibbig. Den fastnar. Medan kristendomen inte alls tycks ha samma egenskap.
Hon räknar upp olika orsaker till att det gått som det gått i England.
– Barn fostras att göra sina egna livsval, både av föräldrarna och i skolan. De unga har samma inställning när det gäller religion. De väljer att inte välja kristendom.
Woodhead pekar också på det gap som finns mellan den organiserade religionen i England och hur människor lever sitt liv.
– Folk har egentligen inte blivit mindre religiösa – det är religionerna som blivit mer religiösa.
Kontakten till folket behövs
– Kyrkan har fjärmat sig från britterna i väldigt många frågor. Den har inte stått upp för jämlikhet och liberala demokratiska värderingar. I stället borde kyrkan ha markerat att dessa värderingar har kristna rötter.
I England har utvecklingen gått till det att människor utanför kyrkan börjat ta över det de gillat med kyrkan, berättar Woodhead. De säger: ”Vi gör det själva”. I Finland är vi inte där ännu.
– Ju mer samhället behöver folkkyrkan, desto bättre klarar kyrkan sig. I Finland upprätthåller kyrkan till exempel begravningsväsendet, och det gör kyrkan viktig.
Det har visat sig att de folkkyrkor som är mest demokratiska också har flest medlemmar.
– Om prästerskapet tillåts sköta kyrkan själv, då blir det fel och kontakten till folket förloras.
Själv beklagar hon utvecklingen i sitt hemland och uppmanar finländarna till eftertänksamhet.
– Jag är ledsen över det som hänt i England. Var försiktiga i Finland. Vårda er kyrka! Håll den liberal, så den förstärker era värderingar och inte tvärtom.
Läs hela intervjun med Linda Woodhead i Kyrkpressen nummer 28.