– Något gammalt, något nytt. Egentligen är det kombinationen som är det nya, säger Jan Hellberg, som är stiftssekreterare för gudstjänstliv och musik.
Han talar om Borgå stifts musikutbildningsdagar i Vasa i slutet av augusti. Stiftet har begränsade resurser och de kurser som ordnas får inte leda till att arrangörerna konkurrerar med sig själva.
– Därför ordnar vi nu dagar som samtidigt fungerar som personalutbildning för våra kyrkomusiker, men också som någonting för alla musikintresserade, säger Hellberg.
Musikutbildningsdagarna ordnas i Vasa, och därför har arrangörerna inlett ett samarbete med regionens musikskolor.
– Vi vill sammanföra sångare och instrumentalister, kyrkomusiker och musikskolfolk, profana aktörer och kyrkliga aktörer, kring en repertoar som kan kännas meningsfull för alla parter, säger Markus Malmgren, som tillsammans med Eric-Olof Söderström är huvudlärare under dagarna.
Malmgren har arrangerat en stor del av repertoaren så att det finns sång- och instrumentalstämmor av alla svårighetsgrader, ända från nybörjarnivå.
– Om man har ett körstycke med jättemånga stämmor behöver man inte sjunga mer än kanske två av dem, resten kan spelas på olika instrument. Ingen som kommer till musikutbildningsdagarna behöver oroa sig för att den inte kan tillräckligt mycket, det är dirigenten och arrangören som ska flexa så att olika element kan sammanföras, säger han och menar att samma princip gärna skulle få tillämpas också i församlingarna. Om kören har få sångare i någon stämma kan den stödas med ett instrument, och hela ensemblen kan effektivt backas upp av orgeln.
Vad får då de amatörsångare och -musiker som funderar på att vara med? En härlig stämning och en stor chans att få musicera tillsammans med kör och orkester, lovar Hellberg.
Ut ut boxen
Malmgren påpekar att dagens kyrkomusiker ingalunda enbart sitter vid orgeln: de är mångsidiga och många spelar flera olika instrument och behärskar många olika musikstilar.
– Vi hoppas att också kyrkomusikerna själva ska få upp ögonen för hur många möjligheter det finns om man bara tittar ut ur sin egen box och går in för samarbete. Tillsammans är vi mycket mångsidigare än var för sig.
Hellberg hoppas också att musikerna ska inspireras att lokalt ”gå över gränserna” och till exempel samarbeta med musikskolor.
– Många gör det redan, men jag tror att det kunde göras mer.
– Ja, var ska man då vinnlägga sig om ett arbetssätt som inkluderar alla parter om inte inom kyrkomusiken? frågar
Malmgren, som är glad över att Kör för alla-verksamheten har lockat också människor med svag eller ingen kontakt till kyrkan till gudstjänsterna.
Och blanda friskt! Varför ska alla grupper ha specialmässor?
– I Borgå tänker vi väldigt kraftigt både och. Det kan vara band, det kan vara orgel, vad som helst i samma gudstjänst eller mässa, säger Eric-Olof Söderström, kantor i Borgå och ansvarig för musikutbildningsdagarnas dirigentutbildning.
– ”Ekis dirigentklinik” har vi kallat det. Kom med era problem och er osäkerhet, ler han och säger att det är enskild handledning som gäller, ingen ska behöva träna inför kritiska kolleger.
Musikutbildningsdagar i Borgå stift 29–31 augusti på EFO i Vasa. Medlemmar i körer och andra musikgrupper kan delta kvällstid. Anmälan på domkapitlets hemsida www.borgastift.fi.