Liisa Tuovinen vill viga homosexuella par – men inte förrän lutherska kyrkan ger grönt ljus.
Liisa Tuovinen vill viga homosexuella par – men inte förrän lutherska kyrkan ger grönt ljus.

Jobbar för homosexuellas rättigheter i kyrkan men väntar med att viga

äktenskapet. Viga eller inte viga? Det frågar sig många präster nu, då det framkommit att prästerna ur juridisk synvinkel torde ha rätt att viga också homosexuella par när den nya lagen träder i kraft – oberoende av kyrkans linje i frågan. 28.4.2016 kl. 00:00

På finskt håll har många präster redan gått ut i offentligheten och deklarerat att de är redo att viga homosexuella och därmed frångå kyrkans lära. Det här ledde till reaktioner av bland annat ärkebiskop Kari Mäkinen och Borgå stifts biskop Björn Vikström. Båda två gick tidigare i april ut med uppmaningen att prästerna ska ha tålamod och inte gå händelserna i förväg.

– Min åsikt är att kyrkans praxis ska bygga på kyrkans egna beslut. Därför är min ståndpunkt att präster inte enbart på grund av riksdagens beslut ska börja viga par av samma kön, sa Vikström till Kyrkpressen för några veckor sedan.

Fortsätter välsigna

Liisa Tuovinen är pensionerad prost och började tidigt jobba för homosexuellas rättigheter i kyrkan och samhället. Hon var med då Gemenskapsrörelsen, en kristen rörelse som verkar för sexuella minoriteter, grundades år 2000.

image

Tuovinen har vid flera tillfällen i praktiken egentligen välsignat homosexuella par efter att de registrerat sitt partnerskap, trots att kyrkan saknar ett formulär för det och officiellt bara godkänner en så kallad förbönsstund för homosexuella par.

– På den punkten kan man säga att jag frångått kyrkans regler, säger Tuovinen.

Eftersom det inte finns något formulär har hon tillsammans med paret utformat ceremonin.

– Ofta har jag läst ur skapelseberättelsen om hur Gud efter att han skapat människan konstaterar att det inte är gott för henne att vara ensam. Jag har talat till paret om betydelsen av deras kärlek och förbund. Jag har frågat dem vilka deras förhoppningar är inför ett liv i gemenskap och vad de vill lova varandra, varpå de svarat. De har gett varandra nån form av gåva, en ring eller en blomma. Vi har bett och jag har välsignat dem och alla närvarande.

Allt det här är hon beredd att fortsätta med.

– Men jag tvekar ändå att som ämbetsman förrätta en vigsel, även om jag respekterar de präster som gör det.

– Jag vill att kyrkan först besluter vilka den viger – alla dem som staten Finland anser vara berättigade att ingå äktenskap eller bara dem som uppfyller kyrkans villkor.

Orsaken att hon tvivlar har inte med rädsla för eventuella följder att göra.

– Jag är pensionerad, så det här innebär ingen risk för mig, säger Tuovinen.

LÄS OCKSÅ: Emma Audas: "Det handlar om hur prästerna förstår sitt uppdrag"

Is i magen

Karl af Hällström, kyrkoherde i Lovisa svenska församling, har också han gjort sig känd som förespråkare för de homosexuellas rättigheter inom kyrkan. Han säger att han var lite besviken på biskoparnas uppmaning till tålamod.

– Det lämnade inte så mycket spelrum som jag tycker att det kunde ha gjort. Det här betyder att det fortfarande är förbönen för samkönade som gäller.

image

Han tar själv inte ställning till hur han kommer att göra om han ställs inför en situation där ett homosexuellt par ber honom om vigsel. Som kyrkoherde och kontraksprost tänker han inte göra några oövertänkta beslut.

– Jag tror att de flesta vill fundera både en och två gånger. Om man begår tjänstefel så kan det få ganska digra följder.

Biskoparna har inte sagt något om vilka följderna eventuellt kunde tänkas vara.

– De har säkert is i magen också på den fronten.

När af Hällström kom till Lovisa svenska församling för ett antal år sedan var det en del som uttryckte sin oro över att det nu skulle bli ”homovigslar i Lovisa kyrka”.

– Men jag måste säga att jag tycker att vi kunde ha flera heterovigslar i Lovisa kyrka. Vi har nämligen ganska få.
Han kan räkna de gånger han haft förbönsstund för homosexuella par på ena handens fingrar, vilket också tyder på att det inte kommer att vara någon stor rusning till altaret när den nya äktenskapslagen träder i kraft. Registrerade partnerskap övergår dessutom i äktenskap, om paret så önskar.

Hur tror du att de präster som nu gått ut med att de tänker viga homosexuella resonerar?

– Det som jag tror att ligger närmast är det pastorala ansvaret: att ta hand om kyrkans medlemmar och de människor man kommer i kontakt med. Jag har stor förståelse för det. Men samtidigt tror jag att det lönar sig att vänta på att vi fått gemensamma spelregler. Vi har ändå kyrkans förbön som ett verktyg och kan fortsättningsvis be för dem som viger sig borgerligt. I vissa fall kan det vara en kompromiss som går att leva med.

Liksom Liisa Tuovinen väntar Karl af Hällström på klara besked från kyrkan. Han är försiktigt hoppfull.

– För tio år sedan när jag började engagera mig i den här frågan trodde jag inte att äktenskapslagen i Finland skulle skrivas om så här snabbt. Vi går i rätt rikting, även om jag själv hade önskat lite snabbare steg. Det går att få förändringar till stånd också inom kyrkan, bara man inte stressar.

Han tror att det är viktigt att ta det lugnt och låta så många som möjligt vara med på noterna.

– Jag är inte ute efter att skapa splittring. Sedan betyder det förstås också att andra blir besvikna över att det tar för lång tid.

Liisa Tuovinen är inte lika tålmodig. Hon riktar skarp kritik mot kyrkan för dess långsamhet.

– Varför har kyrkan inte redan definierat sin attityd? Vi har fått en ny lag och i kyrkan vet vi inte vad vi ska göra. Kyrkan är för sent ute. Men visst är det en svår process som pågår.

image

Andra nöjda som det är

Medan många vill skynda på den här frågan finns det en stor grupp, både inom kyrkan och i samhället, som inte under några omständigheter anser att homosexuella ska få ingå äktenskap. Medborgarinitiativet för att förkasta den nya äktenskapslagen samlade över 100 000 namn förra året.

– På kort sikt kommer det vara så att kyrkan bara viger heterosexuella par. Och även om det i framtiden blir så att kyrkan godkänner samkönade äktenskap så kommer antagligen någon form av samvetsfrihet utformas, eftersom det finns många som kommer att vägra att viga, säger af Hällström.

Ett alternativ är också att kyrkan avstår från vigselrätten och i framtiden bara välsignar äktenskap som ingåtts civilt.

– Jag tror att den tanken seglar i motvind just nu, men det är ändå en reell möjlighet.

I januari utsåg biskopsmötet en arbetsgrupp som ska bereda en redogörelse för kyrkans äktenskapssyn. En första version förväntas vara klar efter sommaren, en slutgiltig allra senast i december.

Christa Mickelsson



ekenäs. Kyrkan öppnas för sörjande efter dödskollisionen i Raseborg. 26.10.2017 kl. 11:41
Gudstjänsten äger rum i en bokhandel i centrala Helsingfors.

församling. Nu leder han lilla S:t Martins församling och siktar på att bygga upp en gemenskap för dem som känner att folkkyrkans tröskel blivit för låg och taket för högt. 25.10.2017 kl. 14:37
Tidigare i höst publicerade ett 50-tal präster sina porträtt i ett bildgalleri i Helsingin Sanomat, för att visa sin beredskap att viga samkönade par.

samkönad vigsel. En person har sänt in klagomål till domkapitlen mot 41 präster som offentligt sagt sig beredda att viga samkönade par, skriver Kotimaa24. 25.10.2017 kl. 14:04

Avtal. En redan betald försändelse av musikutrustning avsedd för Närpes församling har förstörts då leveransen gått till faktureringsadressen. 19.10.2017 kl. 06:00

Ärkebiskopsvalet 2018. Björn Vikström har redan tidigare meddelat att han står till förfogande i biskopsvalet. Men nu är det också klart rent formellt. I torsdags lämnade valmansföreningen in valhandlingarna till Åbo ärkestift. 13.10.2017 kl. 09:18

kyrkoherdeval. Åbo svenska församling har valt till Mia Bäck ny kyrkoherde. Bäck som är tf kyrkoherde i församlingen fick 483 fick av rösterna medan motkandidaten pastor Robert Ojala fick 97 röster. Valdeltagande i valet som förättades idag blev 8,1 procent. Bäck fick 83 procent av rösterna. Åbo svenska församling har närmare 7 200 röstberättigade medelmmar. 8.10.2017 kl. 21:13
Landet spelas på Svenska teatern till och med 9.12.

teater. Landet är Svenska teaterns jubileumspjäs som firar både Finlands 100 år och teaterns 150. Pjäsvalet är något överraskande. Efter uppmaningen till alla intresserade att bidra med sin berättelse till pjäsen och framför allt mot den hundraåriga fonden av Finlands självständighet kunde man ha väntat sig något mera episkt och historiskt. I stället har man valt att gå i rakt motsatt riktning och skapat ett drömspel med gott om metafiktiva inslag. Det är uppfriskande, lite förvirrande men mestadels väldigt roligt. Dessutom sitter de metafiktiva inslagen fint som 150-årsfirande av teaterhuset. 5.10.2017 kl. 10:27
Författaren Johan Sundeen och biskop Björn Vikström.

bokmässa. Den årliga bokmässan i Göteborg är ett skyltfönster också för kyrkan, som bidrar med många programinslag. 29.9.2017 kl. 18:19

Borgå. Förslaget att sälja Svenska församlingshemmet väckte upp en intressekonflikt mellan den svenska och den finska församlingen i Borgå. I båda församlingarna finns de som anser att den andra fått sin vilja igenom i fastighetsstrategin. 29.9.2017 kl. 10:25
Thua Sandberg drabbades av cancer för fem år sedan.

livsberättelse. För nästan exakt fem år sedan fick Thua Sandberg i Jakobstad beskedet som de flesta fasar för. Cancer. När hon vaknade upp efter operationen kunde Thua konstatera att hon var en förändrad människa. Både fysiskt och psykiskt. 20.9.2017 kl. 17:58

agricola församling. Kyrkostyrelsens plenum beslöt på tisdagens plenum att Lovisa svenska församling, Pernå församling, Liljendals församling och Lappträsk svenska församling dras in den 31 december 2018. Den 1 januari 2019 inrättas en ny församling med namnet Agricola svenska församling som omfattar Lovisa stad och Lappträsk kommun. 19.9.2017 kl. 17:19

stiftsnotarie. Linus Stråhlman har valts till stiftsnotarie vid Domkapitlet i Borgå stift. 19.9.2017 kl. 14:20
Björn Vikström har bestämt sig och ställer upp i ärkebiskopsvalet.

ärkebiskopval 2018. Biskop Björn Vikström bekräftar nu att han ställer upp som kandidat i ärkebiskopsvalet. Nu har tre liberala kandidater och en mittenkandidat annält sitt intresse. 19.9.2017 kl. 10:04
Sofia Torvalds har repat sig från förlagsskilsmässan.

Förlagsskilsmässa. När två redaktörer vid Schildts & Söderströms för två år sedan lämnade S&S för det nygrundade Förlaget och tog en mängd författare med sig kändes det som en chock för mig som hörde till S&S författare. 15.9.2017 kl. 16:20

Afghanistan. Den finländska kvinnan som kidnappades i Afghanistan i maj har frigivits. 14.9.2017 kl. 16:19

Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46
Esbo svenska församling har egna utrymmen i Olars kyrka.

vigsel. Församlingsrådet i Esbo svenska församling öppnar sina lokaler för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. I går kväll fattade församlingsrådet beslutet med rösterna 12–3 att öppna upp kyrkor och övriga lokaler inom Esbo svenska församling för vigsel av samkönade par. Två avvikande meningar anmäldes. 8.6.2022 kl. 10:13
– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53
Thomas Rosenberg tror på Svenskfinland och dess institutioner. Han hoppas att stiftsledningen ska göra mera för att trygga Kyrkpressen.

FINLANDSSVENSKA MEDIER. Kyrkpressen har en stark ställning i Svenskfinland. Men kyrkans ekonomi ställer också tidningen inför utmaningar. Thomas Rosenberg, det svenska Finlands Herr Tidskrift, hoppas att Borgå stifts ledning ska ha mera klös för att trygga tidningens framtid. 6.6.2022 kl. 08:00