Målet är att trygga församlingslivet i regionen även i framtiden. Domkapitlet för Helsingfors stift väntar att församlingarna ska komma med principbeslut i början av juni. Församlingarna i Borgå, Askola, Borgnäs, Pukkila och Mörskom har deltagit i utredningsarbetet. Sibbo drog sig ur diskussionerna i slutet av förra året.
Arbetet med en reformering av församlingsstrukturen inleddes redan 2013. Det påskyndades av en livlig debatt om kommunsammanslagningar och förberedelserna inför en reform av församlingsstrukturen, enligt vilken varje församling skulle ha varit tvungen att höra till en kyrklig samfällighet. Församlingarna har trots att projektet strandade fortsatt diskussioner om vad som skulle vara den mest fungerande förvaltningsstrukturen för dem i framtiden.
Minskningen av antalet medlemmar i församlingarna, de allt knappare ekonomiska resurserna och nya utmaningar för förvaltningen och verksamheten i församlingarna har gett eftertryck åt diskussionerna.
Kyrkliga samfälligheter aktuella även på annat håll
Flera liknande projekt pågår inom den evangelisk-lutherska kyrkan. Diskussionerna om ett samarbete i Porvoon rovastikunta har förts sedan år 2007.
– Församlingarna har vid flera tillfällen uttryckt en önskan om ett utökat samarbete. Ett samarbete kan ändå inte fås till stånd utan fungerande strukturer. Det skulle vara vettigt av församlingarna att koncentrera sina resurser på församlingsarbetet och inte på det administrativa arbetet, säger kyrkoherde Heikki Hakamies, ordförande för den styrgrupp som leder utredningsarbetet.
Alternativet till en kyrklig samfällighet skulle i princip kunna vara ett avtal om samarbete mellan församlingarna.
– Det är dock en tung och byråkratisk modell och inför de ökande utmaningarna inte heller en garanti för att församlingarna har tillräckliga möjligheter att bemöta förändringarna i omvärlden, fortsätter Hakamies.
Samfälligheten skulle inleda sin verksamhet tidigast 1.1.2017.
Församlingar i Borgånejden överväger fortfarande samgång
Allmänt. Församlingarna i Borgånejden funderar fortfarande på möjligheten att bilda en kyrklig samfällighet. 11.4.2016 kl. 12:52
KP/Minna Kajaste