I kyrkoordningen, där det beskrivs vem som kan vigas till äktenskap i lutherska kyrkan, står att personerna ska höra till en församling och vara konfirmerade. Inget nämns om deras kön, vilket det inte heller gör i kyrkolagen. Texterna är skrivna under en tid då den den civila lagstiftningen godkände bara äktenskap mellan man och kvinna, vilken gjorde att kyrkan inte behövde vara noggrann med den saken. I kyrkohandboken, däremot, nämns ”brud” och ”brudgum”, och nu ställs frågan hur tungt kyrkohandboken väger juridiskt.
Präster redo att viga
I en artikel på valomerkki.fi framgår att många präster i lutherska kyrkan meddelat att de är villiga att viga par av samma kön till äktenskap. Kyrkpressen vände sig till biskopen för Borgå stift, Björn Vikström.
Hur ska kyrkan och Borgå stift hantera dessa situationer som potentiellt kan uppstå?
– Min åsikt är att kyrkans praxis ska bygga på kyrkans egna beslut. Därför är min ståndpunkt att präster inte enbart på grund av riksdagens beslut ska börja viga par av samma kön.
Han säger att luthersk tvåregementslära inte betyder att kyrkan utan egen reflektion och teologisk diskussion ska acceptera allt som landets riksdag beslutar.
– Kyrkan ska enligt luthersk teologi kritiskt bedöma om en viss lagtext stöder förverkligandet av kärlekens lag och medmänniskans bästa, eller om den tvärtom förhindrar att Guds goda vilja förverkligas. Efter den utredningen har vi grund för att diskutera vilka eventuella ändringar som är motiverade inom praxisen gällande kyrklig vigsel, välsignelse av äktenskap eller bön för samkönade par. Den här diskussionen ska vi nu våga gå in i inom kyrkan, och inte försöka gena i kurvorna.
Nya direktiv till hösten
I januari utsåg biskopsmötet Björn Vikström till en av tre medlemmar i den arbetsgrupp som ska bereda redogörelsen för kyrkans äktenskapssyn.
Hur fortskrider det arbetet?
– Biskopsmötets arbetsgrupp som ska arbeta fram direktiv för prästerna är i början av sitt arbete. Vi hoppas kunna ta upp en första version till remissdiskussion i biskopsmötet i augusti och en slutgiltig helst i oktober, men allra senast i december.