– Diskussionen om globalt ansvar, den finns inte mer. Den tanken har försvunnit helt. Det är som om vi finländare inte längre hade något ansvar för det som pågår i världen, säger Jouni Hemberg, verksamhetsledare för Kyrkans Utlandshjälp.
– Men lyckligtvis har finländska medborgare ändå på många sätt visat att de inte stöder de här tankarna.
Han blev både överraskad och djupt besviken över regeringens besked om ytterligare nedskärningar i statens biståndsanslag. Från år 2018 ska regeringen spara 25 miljoner euro i biståndet.
– Det kom som en överraskning eftersom den förra nedskärningen var så stor.
I det här skedet är det svårt att säga hur biståndsorganisationerna påverkas – regeringen har inte gett någon information om hur nedskärningarna riktas. Hemberg säger att när det gäller bistånd finns det två områden där regeringen kan banta ner sin finansiering: det bilaterala biståndet mellan två stater och medel som går till medborgarorganisationer som förmedlar pengarna vidare.
– Det är inte helt lätt att skära i det bilaterala biståndet, och om det skulle gå så illa att nedskärningarna drabbar biståndsorganisationerna vet jag inte hur det går.
Kortsiktiga beslut
Han påpekar att det senaste nedskärningen ledde till att de förlorade hälften av sina anslag från staten.
– Om vi skulle drabbas av en ytterligare nedskärning på 25 miljoner, så blir det bara en fjärdedel kvar. För många organisationer skulle det nästan innebära dödsstöten.
Rent praktiskt tippar Hemberg att nedskärningarna leder till att allt färre finländska aktörer deltar i biståndsarbetet.
– Det tycker jag är väldigt synd.