Enligt församlingarnas verksamhetsstatistik från 2015 möter diakoniarbetarna allt fler barn och barnfamiljer i hjälparbetet. Sammanlagt tog över 80 000 barnfamiljer kontakt med församlingens diakoniarbete ifjol.
Vid sidan av behovet av ekonomiskt stöd finns också ett behov av konkret hjälp i vardagen. En vanlig orsak till att man söker hjälp är sjukdom i familjen. Men orsaken kan också vara små inkomster, arbetslöshet och dyrt boende.
– Fattigdom utestänger barn till och med från basservice som utbildning. Den sammanlagda effekten av alla de planerade nedskärningarna är enorm för många familjer, säger Jaakko Kiilunen på Kyrkans diakonifond.
Mat eller medicin?
Enligt kyrkans statistik är det ändå ensamma, sjuka och äldre med liten inkomst som har det allra sämst ställt.
– Allt oftare möter vi äldre människor som varit tvungna att välja mellan att köpa mat, mediciner eller att gå till läkaren, berättar Irene Nummela, sakkunnig inom äldrearbetet.
I de församlingsgrupper som riktar sig till äldre deltog under 2015 sammanlagt 23 000 personer på olika håll i Finland.
Smågruppsverksamheten för alla åldrar är en bärande verksamhetsform inom diakonin. Under 2015 samlades sammanlagt 4 600 smågrupper med 57 000 deltagare.
En ny prioritering är diakonigrupper som leds av församlingsmedlemmarna själva. Gruppernas antal växte med tio procent under fjolåret.
Inom diakoniarbetet verkar 31 900 frivilliga församlingsmedlemmar bland annat som gruppledare och i olika former av hjälparbete.
Även de som deltar i församlingarnas sorg- och krisgrupper samt grupper för missbrukar- och kriminalvårdsarbete har blivit betydligt fler.