En sikh som sjunger mantran, yogar och bär turban och kniv. En muslim som flyttat till Finland och gift sig med en finsk kvinna som konverterat till islam. Ett ungt par som ska bli präster. En radikal evangelist. En MS-sjuk kvinna som sätter sitt hopp till kristen healing och en medelåldersman som hittat energierna i skärgården. Den nya teveserien Troende handlar om människor som tror.
Jonas Tuominen som har regisserat dokumentärserien berättar att han länge burit på idén att göra en dokumentärfilm om en ung person som ska bli prästvigd.
– I diskussion med producenten Jan-Olof Svarvar förvandlades idén och kom att omfatta flera personer och många olika trosinriktningar.
Produktionsbolaget Pampas Produktion gick ut med ett upprop och började leta efter intressanta personer för serien. En del anmälde sig frivilligt, andra letade de upp, några handplockades.
– Intresset var rätt stort och vi träffade alla som anmält sig. Vi ville ha en viss diversitet med så olika människor och personligheter som möjligt, jämn fördelning av män och kvinnor och så många trosinriktningar som möjligt.
Det viktigaste var ändå att personerna skulle ha något att berätta.
– Det måste finnas en stark story i bakgrunden.
Genom det personerna gör får tittaren en bild av hur deras tro påverkar deras liv och de val de gör.
– De fattar många beslut tack vare, eller på grund av, sin tro, säger Tuominen.
Filmteamet berördes
Produktionsbolaget Pampas Produktion har tidigare gjort bland annat teveserierna Farsor, Drakan och Studieliv, som alla sänts på Yle fem.
– De var realityserier. Troende är en dokumentärserie, som har en tyngd och ett djup i sig som våra tidigare serier inte haft.
Teamet har jobbat med serien i två år.
–Vi filmade de medverkande i över ett år och klippte i nästan ett och ett halvt år.
Jonas Tuominen berättar att inspelningarna väckt reaktioner bland personerna i filmteamet.
– Det har blivit många långa resor och mycket diskussioner. Vi har kommit varandra nära inom teamet.
Han själv är passiv medlem i lutherska kyrkan men har svårt att beskriva sin tro.
– Vad jag själv klassar mig som vågar jag inte riktigt säga. Men när det gäller serien har det varit viktigt för mig att vara så objektiv som möjligt.
Han är övertygad om att teveserien kommer att beröra publiken.
– Det har varit ett jättestort projekt. Alla vi som jobbat med det har blivit berörda på olika plan, vid olika tillfällen och av olika personer.
De tolv avsnitten har inför premiären på söndag provvisats för en testpublik.
– Det vi märkt är att olika personer reagerar på olika scener och identifierar sig med olika personer. Det går inte att peka ut några särskilt starka berättelser – alla har sina favoriter.
Brokig skara
I det första avsnittet av serien träffar vi den unga Karlebybon Patrick Tiainen som grundat en ny församling, violinisten och klassiska sångerskan Saran Kaur som börjat ett nytt liv som sikh och teologen Linus Stråhlman som förbereder sig inför sin prästvigning. Senare i serien lär vi också känna hans fru Rebecka Stråhlman och får följa hennes väg till prästvigning.
– Det var produktionsteamet kontaktade domkapitlet i Borgå och frågat om de har en nybliven präst som kunde tänka sig att vara med i serien. Jag och Rebecka funderade hemma på saken och kom fram till att det passar oss, säger Linus Stråhlman.
Han berättar att filmteamet följde honom och Rebecka några gånger i månaden, oftast ungefär en halv dag i taget.
– För det mesta försökte de vara så osynliga som möjligt och endast finnas i bakgrunden, men ibland bad de oss också att upprepa vissa saker, för att få en bättre vinkel.
Han tycker att personerna de jobbade med var vänliga och positiva, och måna om att se till att han och Rebecka kände sig bekväma i situationen.
– Ibland märktes det att ingen i teamet var teolog eller religionsvetare. Frågorna i intervjuerna var kanske inte alltid sådana jag själv hade kommit att tänka på.
Paret har fått se alla delar i serien.
– Det var både intressant och lite pinsamt att se sig själv på film. Men överlag tycker jag att teamet lyckats berätta händelserna på ett bra sätt.
Bara en liten del av det inspelade materialet fick plats i serien.
– När vi såg serien saknade vi en hel del av de händelser som teamet filmat in.
På söndag sänds det första avsnittet.
– Det ska bli spännande att se och höra vad andra tycker och tänker, säger Stråhlman.