Här hittar du kandidaternas åsikter om vigselrätt och svenska

Många av kandidaterna till kyrkomötet är beredda att ge upp vigselrätten – men motiven varierar. Däremot finns det en beställning på ett starkare stift. 28.1.2016 kl. 00:00

Den 9 februari väljs nya ombud för kyrkans riksdag, kyrkomötet. Kyrkpressen bad kandidaterna, både präster och lekmän, svara på två aktuella frågor.

FRÅGOR:

1. Vilken väg ska kyrkan välja då den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft år 2017? Välj det alternativ som står din åsikt närmast.

a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.
b) Kyrkan ska införa en välsignelse för samkönade par.
c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.
d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2. Hur ser du på svenskans ställning inom kyrkan? Vilken struktur betjänar Borgå stifts medlemmar bäst? Välj det alternativ som står din åsikt närmast.

a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.
b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk.
c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet.

SVAR:

VALET AV PRÄSTOMBUD TILL KYRKOMÖTET

LISTAN ”För tro och kyrka”

Max-Olav Lassila
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Ingenting har ändrat gällande kyrkans äktenskapssyn i samband med riksdagens godkännande av den könsneutrala äktenskapslagen, vilket vi konstaterade vid behandlingen av frågan i allmänna utskottet senaste år. Kyrkan ska därför stå fast vid sin syn att äktenskapet är ett förbund mellan en man och en kvinna. Detta har stöd både i Bibeln och i en enhetlig kyrklig tradition.
Att avstå från vigselrätten kan ev. vara till fördel rent juridiskt men vi kommer inte undan problematiken trots det. Dessutom är det många som skulle sakna orsak till medlemskap i kyrkan om det inte vore för möjligheten till kyrklig vigsel.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Självständiga församlingar är det absolut bästa sättet att ta vara på medlemmarnas frivilliga engagemang, vilket under kommande år blir allt viktigare för kyrkans överlevnad. Därför ska vi bevara självständiga församlingar så långt det är möjligt. Som känt är det inte alltid ekonomiskt möjligt. Då är en samfällighet där den enskilda församlingens självbestämmanderätt prioriteras den bästa lösningen. Som jag ser det gynnar detta också svenskans ställning, även om vi måste komma ihåg att språkförhållandena är väldigt olika i vårt avlånga stift.

Stig-Olof Fernström
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. För att inte tvingas till kompromisser.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Fattigdomen kan bereda plats för frivilligarbete i församlingen.

Carl Gunnar Weckström
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Sekulariseringen är en följd av att kyrkan anpassat sig till samhället i stället för att vara motorn i att fortsätta att förändra det så att alla har trygghet och gemenskap. Familjen är samhällets grundenhet och därmed är äktenskapet heligt därför att där skapas nytt liv.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Församlingarnas självständighet skulle ökas genom att frigöra medlemskap och boplats. Det ger svenskspråkiga möjlighet att höra till en församling inom Borgå stift. Genom att ha personförsamlingar blir samfälligheternas betydelse mindre och genom att återföra en stor del av kyrkostyrelsens uppgifter tillbaka till stiften återfår de sin självständiga ledarfunktion.

Robert Ojala
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.


Peter Silfverberg
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Om inte det alternativet längre är möjligt så alternativ d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Albert Häggblom
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

LISTAN ”Tillsammans för en medmänsklig och tjänande kyrka”


Mia Anderssén-Löf
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Kyrkan kan ge upp vigselrätten utan att ge upp det som ur teologisk synpunkt är vigselns kärna: bönen om Guds välsignelse över äktenskapet. Att ge upp vigselrätten kan skapa förutsättningar för en konstruktiv dialog kring välsignelsens innebörd samt kring hur och för vem kyrkan ska be om välsignelse.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. De flesta församlingarna i Borgå stift ingår i en kyrklig samfällighet, många av dem i en samfällighet med finsk språkmajoritet. Stiftsgemenskapen stärker den språkliga och kulturella identiteten och tryggar det svenska språkets ställning.

Emma Audas
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Jag lutar mot att kyrkan bör avsäga sig vigselrätten för att kunna förtydliga kyrkans uppgift i relation till samhälle och stat. Men med eller utan vigselrätt så måste vi fundera över vem kyrkan ska viga/välsigna, och på vilka grunder. Det här är ingen enkel fråga, och kyrkan bör i lugn och ro fortsätta sitt samtal för att ett beslut ska kunna fattas som vi som kyrka tryggt och rakryggat kan stå bakom.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Det behöver finnas möjlighet till språkliga särlösningar, och överlag flexibilitet med tanke församlingarnas olika verkligheter och behov.

Anders Laxell
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Kan verka radikalt, men andelen civila vigslar ökar sedan länge – utvecklingen fortsätter troligen. Enligt traditionell luthersk teologi hör äktenskapet dessutom i första hand till samhällets uppgifter – vigselrätten är delegerad till kyrkan. Jag vill att alla par skall behandlas lika när det gäller välsignelse av äktenskapet.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Självständiga församlingar har vi bara en handfull (Åland undantaget). De tvåspråkiga samfälligheterna är många och fungerar oftast helt bra, men för identitetens skull vore det bra om stiftets ställning stärks – frågan är bara, hur?

Stina Lindgård
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Förutsatt att alla par som vigs får kyrklig välsignelse.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Det leder till en lättare organisationsmodell i kyrkan som dessutom gagnar det svenska.

Rolf Steffansson
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Många bär på en oro över att kyrkan håller på att ge upp sin identitet. Å andra sidan har vi församlingarnas medlemmar som lever i samkönade förhållanden som är besvikna för att deras fullvärdiga medlemskap ständigt ifrågasätts. Under mandatperioden behöver vi en dialog för att hitta en gemensam väg framåt. Alternativ d) kunde möjligen minska på det yttre trycket och ge mera utrymme för kyrkans interna dialog.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Vi behöver en modell som stöder det kristna grunduppdraget bland finlandssvenskar och som inte endast är beroende av goda personrelationer.

Bo-Göran Åstrand
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Det här ger en klar uppdelning mellan statens och kyrkans uppgift, vilket är bra med tanke på kyrkans identitet i ett föränderligt samhälle och inför en fördjupad dialog om välsignelsens innebörd och tillämpning. Det ger också förutsättningar att hålla ihop kyrkan trots olika åsikter i frågan.

2 c) För att bevara svenskans ställning borde vi koncentrera mer makt och ekonomiska resurser till stiftet. Vi behöver ett starkt stift för att garantera ett svenskspråkigt kyrkligt liv på alla nivåer och vi behöver också ett ökat samarbete mellan församlingarna och de kyrkliga samfälligheterna för att klara av alla utmaningar. Sammanhållning ger starka församlingar.

VALET AV LEKMANNAOMBUD TILL KYRKOMÖTET

LISTAN ”Kristus är världens ljus”

Hans Ingvesgård
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Anita Ismark
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Vigseln är en juridisk handling. Den kan som nu handhas av statliga myndigheter.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, så länge de klarar sig ekonomiskt. Vid en större omorganisering bör vi värna om det svenska stiftet.

Karin Saarukka
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Om det blir omöjligt för kyrkan väljer jag alternativ d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk.

Göran Stenlund
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Helena Söderbacka
1 a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.



LISTAN ”För folkkyrkan”

Mia-Leena Aitokari
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt. Eftersom jag antar att frågan kommer att väcka känslor även under kommande decennier, anser jag att kyrkan inte behöver hålla fast vid vigselrätten. Jag hoppas ändå att alla parförhållanden kan välsignas.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk. Tyvärr är verkligheten sådan att man inte klarar sig utan en relativt stabil ekonomi. Man bör ändå kunna bevara den språkliga identiteten. Samfällighetens majoritetsspråk har inte en avgörande betydelse. Huvudsaken är att församlingsenheten är funktionsduglig och gudstjänstgemenskapen levande. Strukturförändringar kan genomföras om församlingsmedlemmarna är i fokus, inte enbart ekonomin.

Pirkko Träskbacka
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Även om den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft 2017 har kyrkan rätt att bevara äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk. Församlingen utgör grundenheten i en kyrklig samfällighet. Det är viktigt att församlingsmedlemmarna har en klar församlingsidentitet och är beredda att stå för och utveckla församlingslivet.

Lars Lundsten
1. Äktenskapet är en ekonomisk-juridisk institution, men alla familjer behöver kyrkans välsignelse. Det är okristligt om kyrkan tvingar någon till sexuella handlingar av ett visst slag för att räknas som äkta par. Kyrkan bör välsigna dem som vill utgöra familj med varandra, oberoende av kön och oberoende av om eller hur dessa personer idkar sex med varandra.

2. Det är helt omotiverat att tvinga fram en förvaltningsmodell som läggs på alla församlingar i hela landet på samma sätt. I Helsingfors är det helt naturligt att de svenska församlingarna ingår i en samfällighet med de finska. I glesbygden kan det vara motiverat med självständiga församlingar i stället för konstgjorda samfälligheter. Stiftet kan inte ersätta det lokala sammanhanget i någotdera fallet.

Patrik Hagman
1 d) Kyrkan ska ge upp sin vigselrätt.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga.

Åsa A Westerlund
1 a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.

2 b) Stora och handlingskraftiga samfälligheter med god ekonomi är bäst för våra medlemmar, även om det kan innebära att samfälligheten är finsk.


Listor för val av åländskt lekmannaombud

LISTAN ”Tradition och frimodighet”

Bror Gammals
1 c) Kyrkan ska viga man och kvinna, som tidigare. Med förbehållet att jag är beredd att modifiera min åsikt beroende av vad biskopsmötet kommer till.

2 a) Självständiga församlingar betjänar våra medlemmar bäst, även om de är fattiga. Eventuella sammanslagningar och samarbete bör ske på den enskilda församlingens/prosteriets vilja och initiativ!

LISTAN ”För Åland i kyrkomötet”

Harry Jansson
1 a) Kyrkan ska börja viga samkönade par.
Motiv: kyrkan ska vara öppen för alla.

2: Inget av alternativen! Motiv: problemet ligger hos kyrkostyrelsen och andra centrala organ.

Sammanställt av Sofia Torvalds



Åsa Dalkarl-Gustavsson tycker det är viktigt att plocka fram olika sidor hos dem vi saknar. – Annars blir vi ju så endimensionella.

Saknad. – Jag fick en märklig känsla i kroppen, det var som om Ole ville mig något, säger Åsa Dalkarl-Gustavsson. De var äkta makar och kolleger, och de hade många planer för framtiden. 30.10.2020 kl. 13:20
Mika Salminen talar svenska för att hans mamma är finlandssvensk och hans pappa gått i svensk skola.

Coronapandemin. THL:s Mika Salminen tror inte på coronaskuld: vem som helst kan smittas, och ingen ska ha dåligt samvete över det. Vad munskydden gäller tror han på grupptryck i stället för tvång. 29.10.2020 kl. 17:16
Gymnasieeleven Fanny Nylund från centrum och yrkesinstitutstuderande Andreas Fors från Jeppo är två av medlemmarna i den nystartade styrgruppen för ungdomsverksamheten.

nykarleby. Vad behöver unga idag, och hur ska församlingen nå dem? I Nykarleby församlings styrgrupp för ungdomsarbetet får unga själva vara med och påverka. 29.10.2020 kl. 16:59
Vad kan du som andra kan ha nytta av? Det är en viktig fråga man kan ställa sig när man skapar webbinnehåll, anser Simon Lampenius.

Webben. Simon Lampenius vet en hel del om hur man får trafik till sin webbplats. Vilka missar gör vi? Och vad kännetecknar en lyckad statusuppdatering? 29.10.2020 kl. 15:14
Skivan Möda, vila och behag spelades in under tre intensiva dagar i producenten Janne 
Hyötys studio.

skiva. Att göra egna versioner av sånger som älskats i över hundra år fordrar respekt och varsamhet. Med skivan vill de göra sitt för att sångerna och Lina Sandells historia ska leva vidare. 29.10.2020 kl. 16:31
Det blir inte lätt, men det känns rätt, säger Markus Österlund om sitt nya jobb som församlingsledare.

församlingsföreståndare. Efter tio år i en synlig roll som Folktingssekreterare blev Markus Österlund församlingsföreståndare i Andreaskyrkan. Beslutet var ett resultat av många års längtan. 29.10.2020 kl. 09:13

Lärkkulla. – Jag har varit Lärkkulla trogen i princip under hela mitt arbetsliv och kan med fog säga att jag känner Lärkkulla och dess verksamhet väl, säger Juhani Jäntti. 29.10.2020 kl. 08:44
Vi tror att religion handlar om tankar och trossatser, men det är en för snäv bild, säger Laura Hellsten.

dans. Dans är inget kristna i historien hållit på med – eller? Laura Hellsten grävde och hittade både spår av dans i den medeltida kyrkan och forskare som förnekade dess existens. 28.10.2020 kl. 16:01
Anna-Greta Sandell trivs med att jobba trots att hon passerat sjuttio. – Jag halkar vidare, ett år i taget.

Väståboland. Anna-Greta Sandell sköter gravarna på Nötö och är begravningsentreprenör i Pargas. Jobbet har gjort att hon ser annorlunda på döden, men allra mest på livet. 28.10.2020 kl. 13:51
Lekholmen hör till de lägergårdar som stängs fram till årsskiftet.

lägerverksamhet. Coronasituationen får församlingarna att stänga lägergårdarna åtminstone fram till årsskiftet – men Matteus församling ordnar läger på annat håll. 27.10.2020 kl. 14:38
Vide föddes i förtid, och efter Olivers sjukdom var Sandra Holmgård och hennes man inställda på att det skulle gå dåligt – de hade ju varit med om en hel del. Men Vide växer och mår bra idag.

familjeliv. Väldigt få människor har liv där allt går som man tänkt, säger Sandra Holmgård. 28.10.2020 kl. 10:00
– Höstdagarna tappar inte hoppet, fast det känns lite hopplöst, säger Patricia Högnabba.

Höstdagarna. I år ordnas Höstdagarna virtuellt. Dagarna brukar samla hundratals ungdomar varje höst. – Det var både ett svårt och lätt beslut, säger Patricia Högnabba. 26.10.2020 kl. 16:01
Virva Nyback, Bo-Göran Åstrand och Ann-Christine Wiik bekräftar att digitala anteckningar inte förs inom kyrkans själavård och arbetshandledning.

dataintrång. Vi för inga anteckningar om själavårdssamtal, säger diakoniarbetare Ann-Christine Wiik på tal om dataläckan vid vårdbolaget Vastaamo. 26.10.2020 kl. 12:40

FDUV. Nalle Öhman tilldelas Sigfrid Törnqvist-priset för att han på ett banbrytande sätt utvecklat samspelet med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Sigfrid Törnqvist-priset är instiftat av FDUV:s styrelse. 24.10.2020 kl. 11:00
Biskoparna är eniga om att varningar inte löser en fråga där det råder djup oenighet.

vigsel. Biskoparna är eniga om det att man utdelar varningar till präster som viger par av samma kön inte är rätt väg att gå. 22.10.2020 kl. 13:48

Monica Heikel-Nyberg.

PRÄSTASSESSOR. Monica Heikel-Nyberg har enligt det premiminära valresultatet valts till prästassesor för perioden 1.9.2023-31.8.2026. 24.5.2023 kl. 15:58
– Kyrkan är unik både vad gäller kalkmålningar, struktur och arkitektur. Den har så mycket av allting kvar, säger Åsa Ringbom.

FINSTRÖM. Finströms kyrka är en av Finlands viktigaste kyrkor. Det säger konsthistoriker Åsa Ringbom som ägnat en stor del av sin karriär åt att forska i kyrkorna på Åland. Nu är hon aktuell med en bok om Finströms kyrka. 22.5.2023 kl. 18:33
– Många församlingar talar i dag själva om andligt våld. Det är nytt, säger Maria Björkmark,

ANDLIGT VÅLD. Samhället är allt ovanare att tala om tro. Så vården vet inte alltid hur den ska hantera den som mår dåligt av att ha hoppat av miljöer där religionen har blivit för trång. Det har Maria Björkmark forskat i. 19.5.2023 kl. 09:19
Alexandra Ramsay rör sig vant på Riksarkivet i Helsingfors.

KYRKBÖCKER. ”100 procent viktiga” är kyrkböckerna för den som forskar i sin släkt, säger historikern Alexandra Ramsay. I de gamla skrifterna hittar hon både stränga ordvändningar men samtidigt också präster som brydde sig om de små i sin hjord. 17.5.2023 kl. 14:46
Sebastian Holmgård är programledare för "Tänk, tänkare, tänkast" som hittas på Yle Arenan.

profilen. Sebastian Holmgård är aktuell med programmet ”Tänk, tänkare, tänkast”, där han och några barn synar en del sanningar i sömmen. Finns det exempelvis gånger då man får ljuga? 16.5.2023 kl. 13:58